.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 06:16:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [All TDI] Siwy dym z rury...
PostNapisane: 10.cze.2006 12:14:17 
Użytkownik

Witam.

Przedstawie Wam systuację, w której się znalazłem. Ale na początek troche danych:

- Audi 80 B4 1,9 TDI (1994r.)
- Kupiony wrześnień 2005 (koniec lata)

Jechałem sobie autkiem po autostradzie stałą prędkością (150km/h) przez kilkadziesiąt kilometrów, spokojnie sobie jechało aż nagle w lusterku zobaczyłem SIWY dym (chmurke) która natychmiast znikneła. Zatrzymałem się z pewnością, że złapałem gumę. Po ogledzinach okazało się, że to nie guma, zgłupiałem i nie miałem pojęcia co jest... ruszam dynamicznie (wiadomo że na autostradzie nie bede się rozpędzał jak zółw żeby mi coś w dupe nie wjechało) jedynka, dwójka, trujka a z RURY SIWO (chmurka) załamany zjeżdżam (akuratnie obok serwisu OPLA).

Co może być przyczyną ?

Auto nigdy nie nagrzewało mi się bardziej niż do 65 stoni, tym czasem nagrzało się do 90 i dmuchawa się nie włączyła (pewnie jest zjebana). Auto nie straciło kompletnie na mocy, tylko dwa razy widziałem tą siwą chmurkę i już niegdy więcej, jeździ normalnie, żadnej zmiany... zaznacze że miałem poniżej minimum płyn w chłodnicy (kupiłem w serwisie OPLA, uzupełniłem)... kolejna sparawa to to, że osobiście jeżdżę autem w sezosnie letnim po raz pierwszy więc wcześniej (zimą) auto nie grzało się, wiadomo czemu. Zgłupiałem po prostu, nie wiem co jest, jeżdżę dalej dynamicznie, żadnej różnicy wszystko jest dobrze...

Co o tym sądzicie ?

Będę wdzięczny za każdą sugestię. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 10.cze.2006 13:26:59 
Użytkownik

Cytuj:
Auto nigdy nie nagrzewało mi się bardziej niż do 65 stoni

termostat.

Cytuj:
(...) spokojnie sobie jechało aż nagle w lusterku zobaczyłem SIWY dym (chmurke) (...)

(...) jedynka, dwójka, trujka a z RURY SIWO (chmurka) (...)

wyglada na turbine (90%), ktora robi sie dziurawa ;) . jezel
podobny efekt daje rowniez popsuty przeplywomierz, ktory mierzy za DUZO powietrza (uszkodzenie bardzo rzadkie - z reguly mierzy za malo - lecz wystepujace w przyrodzie).

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2006 02:16:04 
Klubowicz

Witam serdecznie!

Z poddymianiem na bialo to czasem dziwna sprawa jest - tez mam ten problem ale... Dymi glownie na jalowym biegu na obrotach (tak od 2700rpm) . W czasie jazdy jest ok - od biedy mozna by sie czegos dopatrywac przy przyspieszaniu, i raczej ciemniejsze sa te spaliny. Oleju wydaje sie nie brac - ponad 2000km od ostatniej zmiany i jest ciut ponad norme. Turbina, czasem przeladuje cisnienie. Poza tym brak nietypowych objawow.

Z tego co napotkalem na sieci, to najprostszą metodą wstępnej diagnozy turbo jest odkrecenie dolotu przed chłodnicą powietrza. Jeśli wyleje się z niej sporo oleju to turbina może być uszkodzona. Takie coś lepiej zaraz zrobić. Zanim silnik się na tym oleju rozbiegnie, względnie spręży go w cylindrach. Mała ilośc oleju (takie zapocenie) jest tam z tego co rozumiem normalna. Dodam, że jestm diagnostą amatorem - tyle wyszperałem próbując zdiagnozować mój przypadek ;-)

Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2006 08:20:20 
Użytkownik

Witam.

No u mnie po dokładnych oględzinach stwierdziłem że proawdopodobnie po prostu paliwo było złej jakości bo zatankowałem niunie na stacji ze strzechy :( wyboru nie miałem a skutki widziałem potem :( autko sprawne, nic się nie dzieje, wszystko jest OK !!! Pozdrawiam.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1