K@mil napisał(a):
W wypadku katów możesz założyć nowe albo używane katy,co jest niestety kosztowne lub wstawić tłumiki przelotowe uniwersalne o takiej średnicy rury wlotowej i wylotowej jak orginał<chyba u ciebie jest 55 mm>ja mam u siebie tak zrobione i jest super.Lipny efekt daje rura wstawiona w kata bo brzęczy,daje blaszany podźwięk.A co do środkowego to silnik może ale nie musi tracić na mocy i dynamice,ale sprawdź ile masz sekund do setki,porównaj z danymi katalogowymi i jak masz dużą róznicę to brak tłumoka środkowego może być przyczyną.Wtedy szukaj środkowego,choć z tego co słyszalem trudno go znaleźć i jest drogi.A na przyszłość polecam sportowy tłumik końcowy,ładnie podkręca dźwięk fałki,gdy reszta wydechu jest wyciszona.A w orginale jest jak dla mnie za cicho,ale też super/
Przerabiałem ten temat i rura wstawiona w katalizator lub sama rura z kwasówki jest jak najbardziej ok, sam pusty katalizator daje blaszany odgłos. Sprawdzałem to w Coupe 2.3 i Sedanie 2.0, ale być może w V6 jest inaczej, choć nie sądzę. Pierwsze słyszę, że brak tłumika środkowego może być przyczyną osłabienia osiągów, już bardziej nieodpowiednio dobrany sportowy tłumik z tyłu. Ja najchętniej wyrzuciłbym wszystkie tłumiki i zrobił przelotowy wydech, ale zapewne szybko odpadłaby mi głowa.
Mógłbyś zdradzić, gdzie można dostać ten tłumik przelotowy? Pytam, bo wywalam katalizator, a zawsze lepsza przy przeglądzie będzie rura wygladająca jak kat niż sama rurka przelotowa.
Pozdro.