.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.kwi.2025 21:51:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B3 1,6 TD] spadające wolne obroty
PostNapisane: 26.cze.2006 11:29:39 
Użytkownik

opis problemu: zapalam autko na wolnych obrotach klekocze równo, jednak gdy jadę i wrzuce na luz schodzi ponizej ustawionych jałowych obrotów, dopiero lekkie na sekundę dodanie gazu stbilizuje pracę.

Stoję w korku kelkocze równo ale schodzi sobie z obrotów kiedy mu sie podoba, nie gaśnie ale trzęsie nim. Lekkie dodanie gazu na sekundę i praca znów jest równa.

I teraz: zerwał mi sie pasek od alternatora jak wracałem z Warszawy do Sosnowca, całą drogę przejechałem bez ładowania i opisywany problem wogóle nie występował, silnik klekotał w opisywanych sytuacjach cały czas równiutko.

Czy problem to alternator(taki wniosek sie sam nasuwa)? jak to sprawdzić?
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 17:54:43 
Użytkownik

Auto: B4
Nie wiem, czy dobrze mysle, ale jeżeli alternator nie chodził, a wtedy silniczek chodził poprawnie, to może coś sie zaciera w alternatorze, najlepiej byloby go pewnie zregenerować, a przy kręceniu nim ręką (po zdjęciu paska oczywiście) wyczuwasz momentami jakies opory?

U ojca, w fordzie co prawda, ale zawsze samochód :D (też klekot) działo się podobnie, ale po zakręceniu alternatorem "na sucho" od razu dalo sie wyczuć, że coś tak cieżej chodzi i chrzęści...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1