.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.kwi.2025 21:49:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A3] "a na cholere mi ten kaktus" czyli po co mi t
PostNapisane: 26.cze.2006 10:01:26 
Użytkownik

Poniewaz od jakiegos czasu (zimy, sliskich zakretowe i twardych zlodowacialch band) mam problem z ta plastikowa plachta pod silnikiem,jak kolwiek fachowo by sie nie nazywala (straszny ignorant ze mnie). A problem polega na tym, ze jak kolwiek ona i tak nisko siedzi, z racji tego ze samochod jest bardziej przyziemny niz napowietrzny, to teraz jeszcze jest obwieszona troszke, szczegolnie z prawej strony... przykrecic nie ma za bardzo do czego, bo te pionowa plastiki tez troszke popekane, dziory po srubach wyrobione ... i tak sie zaczalem zastanawiac... albo podwiesze na jakies druty, ale ze to 1,9TDi to troche ma tych pierdol w srodku, i ciezko mi dojsc jak kolwiek zeby to moglo sie trzymac (narazie tylko w teori, bo nie dosc ze sie na naprawach nie znam, to jeszcze do takich rzeczy dwie lewe mam). W zwiazku z tym zaczynam sie zastanawiac (teoretycznie mam jeszcze troche czasu nim ten plastik pod silnikiem sie przetrze/rozleci na dobre, chociaz coraz czesciej go slychac jak ociera na nierownych drogach naszych), czy do czegos mi on potrzebny (procz tego ze te wszystkie bebechy sa bardziej czyste)? Nie wiem czy inwestowac w nowy (bo to nie sama podbitka, ale tez te pionowe 'sciany' by trzeba wymienic), czy w ogole to zdjac? Wpadl mi tez pomysl, zeby zastapic to jakas blacha 3mm ;) ale to juz w ogole pewnie slabo z zalozeniem takiej (duzym plusem na polskich drogach by bylo to, ze duzo efektownych iskier by szlo... to lepsze niz niebieskie diody w spryskiwaczach :)) )

Potrzebuje tej oslony od spodu? (ma to jakies moze znaczenie przy grzaniu/stygnieciu silnika?)

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 10:09:24 
Moderator

Jeśli na AKP byłby konkurs na najdłuższe i najbardziej niezrozumiałe zdania miesiaca na pewno byś go wygrał. Staraj się używać więcej znaków interpunkcyjnych niż tylko przecinka.

Co do obudowy to jeśli nie przeszkadza Ci widok brudnego silnika i to ze od spodu nic nie ma, możesz wywalić obudowę. Osobiście moje auto musi mieć osłonę silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 11:36:56 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
zdejmij oslone i daj ja do plastikaza do naprawwy ... lepiej ja miec niz nie miec bo raz ze wyglusza silnik to chroni go od syfu i kamieni a w wypadku zarycia pierwsze tarcie idzie na podloge a nie na miske i nie zahaczysz niczym i nie wyrwiesz bo podloga przesliznie sie po podlozu

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 12:59:55 
Użytkownik

Na allegro widziałem osłony pod silnik z tworzywa ASB.... tanio wychodzą.
Osłona powinna być.

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 13:06:05 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Wiekszego bełkotu dawno nie widziałem, uporzadkuj nieco swoje wypowiedzi i prawidłowo nazwij wątek i na spokojnie i zrozumiałym dla reszty językiem opisz problem.

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 13:58:44 
Użytkownik

Auto: Renata
osłona pod silnik powinna byc :!!:
P.S ale belkot .... :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 15:39:18 
Użytkownik

za piątym razem zajażyłem o co chodzi!
Jak ta jest połamana to kup drugą na giełdzie za 150 zł (nowa) i po kłopocie.

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 15:39:30 
Klubowicz

Dodatkową zaletą tej osłony jest to, że jej kształt i umiejscowienie wymusza odpowiednią cyrkulację powietrza w komorze silnika, co przyczynia się do lepszego chłodzenia.

Pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 17:31:37 
Użytkownik

Podrobki dostepne na gieldzie to szmelc ktory przy najmniejszym stuknieciu pekaja, lepiej kupic uzywany dobry orginal

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 22:13:02 
Użytkownik

quattros napisał(a):
Podrobki dostepne na gieldzie to szmelc ktory przy najmniejszym stuknieciu pekaja, lepiej kupic uzywany dobry orginal

BZDURA w ostatniej audicy ojciec miał przez dwa lata osłone z giełdy za 150 zł i nigdy nic nie pękło.
Jak sie nie umie jeździć to wszystko można połamać

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 22:51:45 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Oczywiscie ze bzdura. Ja w mojej B4 mam osłone z giełdy, jeździ 3 lata, przeżyła parę zlotów i wiele tys km i nic jej nie jest. :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 22:58:08 
Użytkownik

co wy gubicie te oslony ze musicie kupować jakies rzemieslnicze
dziwolągi? :P

swoją drogą jak w a3 masz to juz tam gdzieniegdzie polamane wraz z mocowaniami to chyba masz mocno zmeczone to auto albo za bardzo
obnizone...

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 15:35:17 
Użytkownik

POlatałem kupetką rok bez osłony i w ubiegłym tygodniu był tego skutek. Z racje ze kupeta siedzi bardzo nisko, a alternator jeszcze niżej, to właśnie on mi piardł. Po rozebraniu okazało sie ze wszystko jest zielone. Mostek z diodami szlag trafił i przy okazji jeszcze kilka innych rzeczy.
Poza tym wysisza silnik, chroni przed syfem i uszkodzeniami, oraz przyspiesza wykrycie ewentualnego wycieku.
Teraz pokrywa pod silnik laży i czeka na założenie. Polecam wszystkim.

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 16:07:59 
Użytkownik

moja lezy z rok i czeka na załozenie chyba juz czas zeby to zrobic

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 17:11:39 
Użytkownik

zamiast wiązać na drury lepiej przyczep ją na opaski zaciskowe, sprawdzony sposób :D

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 18:00:20 
Użytkownik

a mi sie ten temat podoba - przynajmniej troche humoru i luznego podejscia a nie sztywne zdania wiecznie o tym samym oraz niesmiertelne "to juz bylo, uzyj szukajki" w odpowiedzi. I jakos nie mam problemow ze zrozumieniem :D

Wracajac do sprawy. A3 ma chyba silnik w poprzek. Co oznacza ze z jednej strony auta jest skrzynia a z drugiej pasek/paski i kacesoria nim napędzana. Dostep do tychze jest pewnie (jak w wiekszosci poprzecznych silnikow) czesciowo poprzez nadkole, po zdjęciu osłony. I o ile brak spodniej osłony skutkuje głownie tonami mieszaniny blotno, piaskowo, olejowej powciskanymi we wszelkie zaglebienia na spodniej czesci silnika o tyle brak bocznej osłony będzie skutkowac szybszym zuzywaniem sie "okcesoriow" napedzanych paskiem. jedna zima i baj-baj szczelnosc pompy wody, etc.

Radze dopilnowac tego tematu głównie ze wzgledu na poprzeczne ustawienie silnika. Mozna kupic jakies używki - calu komplet za kilka stów i dopilnowac, by dobrze je zamontowano. Oraz kontrolowac ich stan po kazdej robocie przy silniku. Bo mechanicy rownie czesto sa przyczyną dewastacji osłon jak i same nierównosci na drodze

ABC@8G7

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1