.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.kwi.2025 22:24:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL]Jak sprawdzić autentyczność przebiegu?
PostNapisane: 30.cze.2006 11:40:03 
Użytkownik

Witam
Jak przy zakupie auta sprawdzić autentyczność przebiegu, czy poza sprawdzaniem stanu pedałów, kierownicy czy chociażby rączki zmiany biegów jest jakaś inna mozliwość?
Ile średnio kilometrów przerzuci AUDICZKA z silnikiem 2.5tdi ?

Tytuł: Re: Jak sprawdzić autentyczność przebiegu?
PostNapisane: 30.cze.2006 11:48:32 
Użytkownik

wujek napisał(a):
Ile średnio kilometrów przerzuci AUDICZKA z silnikiem 2.5tdi ?

R5 czy V6?

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 11:50:57 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
teraz to trzeba liczyc prez pierwse 4 lata tak kolo 50 - 100 tys rocznie pozniej do 50 tys rocznie ... i tak trzeba liczyc ze 10letnie maja najechane od 500 do 700 tys km

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 11:54:02 
Użytkownik

sluchajcie takie gdybanie ile auto ma przejechane to przeciez indywidualna sparaw kazdego egzemplarza. To tak jakby wsyzstkie panny w wieku 18 stracilu juz "cnote" zdarzaja sie wyjatki ktore jeszcze nie hehe

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 11:59:28 
Użytkownik

hans napisał(a):
teraz to trzeba liczyc prez pierwse 4 lata tak kolo 50 - 100 tys rocznie pozniej do 50 tys rocznie ... i tak trzeba liczyc ze 10letnie maja najechane od 500 do 700 tys km

Juz bez przesady hans, nie wszyscy trzaskaja kilkadziesiat tysiecy/rocznie. ;-)
Fakt faktem kupujacy diesla nie placa wiecej po to, by auto stalo, ale 100 tys rocznie robi naprawde niewielu.

Mysle ze spokojnie trzeba zalozyc po 35--50 tys/rocznie. Sa wyjatki, ale to raczej zadkosc. Tak czy siak, nie wierz w przebiegi ponizej 250 tys km w autach 10 letnich i starszych :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 12:01:49 
Użytkownik

jesli auto bedzie zadbane, czyli wszystko bedzie wymieniane na czas, niemal nie ma mozliwosci aby takie auto zajezdzic!!!

Teraz:
wielki come back to C5 1,8 T :)

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 12:02:29 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
ja trzaskam 20 tysięcy rocznie, a mało nie jeżdżę. Wszystko zależy czy auto jeździło jako wół roboczy czy nie.

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 12:03:08 
Moderator

oj bys sie zdziwil ... niz znam Audi nowego diesla ktore ktore jest kupowane zeby stalo bo tak mozna nazwac jezdzenie ponizej 50 tys rocznie ... wszystkie diesle czy to skody czy VW czyt Audi po roku w serwisie maja juz przebiegi rzedu 70-90 tys ... niemniej jednak masz racje ... nie widac , nie ma co wierzyc a to ze we wszystkich praktycznie z malymi wyjatkami tak jest to sprawa tymbardziej wydaje sie nieprawdopodobna. znam przypadek gdzie auto robilo i 250 tys w ciagu roku :peace:

p.s.
wiem ile to 100 tys rocznie bo sam tyle jezdzilem i nie bylo to az takie trudne nawet na polskich drogach a tymbardziej pare lat temu

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 12:09:18 
Użytkownik

Ale Panowie czy jest mozliwość sprawdzenia przebiegu w seriwsie? Albo no nie wiem, czy licznik jest jakoś zabezpieczony tak aby sprawdzić czy zabezpieczenie nie zostało naruszone?

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 12:12:34 
Moderator

w starszych autach niz 2000 nie ma mozliwosci. w nowszych , przebieg jest zapisywany rowniez w ECU w formie kodowanej

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 13:57:43 
Użytkownik

Auto: C7
W serwisie sprawdzą ci ile miał na ostatnim przeglądzie

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 15:32:42 
Uminator

kiedys słyszałem ze sa takie dane jak godziny pracy silnika, nie wiem czy jest to prawda i czy jest to jakos adekwatne do przebiegu auta.

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 15:50:38 
Użytkownik

Auto: 1995 audi 80 cabrio
Książka serwisowa jak jest to już coś.Choć słyszałem już że można książki serwisowe z pieczątkami kupić :) .Dla mnie najważniejsze jest sprawdzenie czy auto nie było po dzwonach.Bo przeszłość powypadkowa,nawet prawie nowego auta, jest gorsza od dużego przebiegu nie bitego starego auta . Dlatego jak ja kupuję, to biorę ze sobą mały magnes,taki co się na lodówki nakleja,takie płaskie naklejki obrazki , latam i przyklejam po całym aucie.Jak się nie przylepi to znaczy że pod lakierem jest szpachel.Jeszcze lepsze są mierniki lakieru ,choć to drogi bajer.Na kanale sprawdzam stan podłużnic,podłogi,czy nie pogięte,nie spawane.Mierzę odległości koła przedniego od tylnego z lewej strony i porównuję z odległością z prawej strony.Jak jest duża różnica,ponad 1cm,to już też podpada że bite było.Choć właściciele takich aut patrzą na mnie czasami jak na idiotę .Jak wiem że fura nie była masakrowana to zostaje silniczek.Dobrze jest sprawdzić ciśnienie na cylindrach u jakiegoś mechanika.Choć nie w każdym silniku jest to proste niestety.Sprawdzam też czy auto nie kopci dziwacznie.
Zawiechę,hamulce itp.sprawy sprawdzam na przeglądzie technicznym w stacji diagnostycznej,to niedrogi zabieg,a na telepaku najdokładniej wykaże.

Czasami serwisy naklejają małe naklejki, kiedy następny przegląd zrobić;z datą i przebiegiem.Warto poszukać takich naklejek małych po samochodzie,bo właściciele czasami ich nie zauważają po cofnięciu licznika.Choć na takiego fuksa to bym nie liczył.

Cofnięty licznik można też sprawdzić po tym czy śrubki trzymające deskę rozdzielczą mają ślady używania śrubokręta.

Przebieg ,jak dla mnie, jest już podejrzany gdy oscyluje w granicach 200,000km.Dziwnym zbiegiem okoliczności większość aut w Polsce ma ok. lub nieco ponad 200,000km i pierwszym właścicielem był dziadek co nim w niedziele do kościła jeździł.He he he...

Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 16:06:36 
Użytkownik

hans napisał(a):
oj bys sie zdziwil ... niz znam Audi nowego diesla ktore ktore jest kupowane zeby stalo bo tak mozna nazwac jezdzenie ponizej 50 tys rocznie ... wszystkie diesle czy to skody czy VW czyt Audi po roku w serwisie maja juz przebiegi rzedu 70-90 tys ... niemniej jednak masz racje ... nie widac , nie ma co wierzyc a to ze we wszystkich praktycznie z malymi wyjatkami tak jest to sprawa tymbardziej wydaje sie nieprawdopodobna. znam przypadek gdzie auto robilo i 250 tys w ciagu roku :peace:

p.s.
wiem ile to 100 tys rocznie bo sam tyle jezdzilem i nie bylo to az takie trudne nawet na polskich drogach a tymbardziej pare lat temu

Hans ma wiele racji...bo zdecydowana większość audiczek z silnikiem diesla była kupowana w Niemczech przez firmy i osoby które naprawdę nimi jeżdziły. Zatem przez pierwsze 3 lata to liczyłbym, że 50 tyś rocznie to minimum...., a póżniej takie auta ściągane są do Polski i ......takich pytań jak w temacie pojawiło się więcej.

Ja wierzę w moje 252.000 km na zegarku :P

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 19:14:38 
Użytkownik

K@mil napisał(a):
Dlatego jak ja kupuję, to biorę ze sobą mały magnes,taki co się na lodówki nakleja,takie płaskie naklejki obrazki , latam i przyklejam po całym aucie.Jak się nie przylepi to znaczy że pod lakierem jest szpachel.Jeszcze lepsze są mierniki lakieru ,choć to drogi bajer.

Lepiej byś zrobił gdybyś mnie zabrał. Mogę z 4 metrów powiedzieć gdzie jest na aucie szpachel i co było malowane nawet jak to robił najlepszy lakiernik. Od 1990 roku jeżdże na giełdy z handlarzami a urodziłęm się w 1981. WCALE SIĘ NIE CHWALE
K@mil napisał(a):
Na kanale sprawdzam stan podłużnic,podłogi,czy nie pogięte,nie spawane.Mierzę odległości koła przedniego od tylnego z lewej strony i porównuję z odległością z prawej strony.Jak jest duża różnica,ponad 1cm,to już też podpada że bite było.

Można też przykładać pięść i razem z nią palce pomiędzy tył błotnika a koło z przodu

K@mil napisał(a):
Zawiechę,hamulce itp.sprawy sprawdzam na przeglądzie technicznym w stacji diagnostycznej,to niedrogi zabieg,a na telepaku najdokładniej wykaże.

Kiedyś jechaliśmy na giełde BEMWU 525 TDs która tak waliła zawiechą, że myśleliśmy że się rozleci. Jak sprzedawaliśmy to gostek z Przeglądów w LUBINIU stwierdził że jest wszystko jak w nowym????!!!!! Rozciągł go podrzucał telepał świecił od spodu walił młotem i wyszło mu, że wszystko jest SUPER. Wiem że normalnie handlarze mają układy z Diagnostami w miastach w których są giełdy (zdziwilibyście się na jak wielką skale) ale my tego gościa nigdy na oczy nie widzieliśmy

K@mil napisał(a):
Cofnięty licznik można też sprawdzić po tym czy śrubki trzymające deskę rozdzielczą mają ślady używania śrubokręta.

A co jak komuś sie kiedyś przepaliłą żarówka w liczniku??????

K@mil napisał(a):
Przebieg ,jak dla mnie, jest już podejrzany gdy oscyluje w granicach 200,000km.Dziwnym zbiegiem okoliczności większość aut w Polsce ma ok. lub nieco ponad 200,000km i pierwszym właścicielem był dziadek co nim w niedziele do kościła jeździł.He he he...

Jak ma 200 to prawdopodobnie jest Orginał. Najczęściej ustawia sie 16x.000 km.
Nie wiem dlaczego ale tak jest.
Tak naprawdę 99% z was po trafieniu na prawdziwego handlarza (nie barana który się za takiego uważa) kupiło by od niego A6 z 1991 roku quattro która nie posiada wału napędowego z zaślepkami zamiast poduszek i stanem licznika 165 tys z książką serwisową.
Bez urazy ale takie są fakty.
I nie zjadłem tu wszystkich rozumów. Ale tak jak HANS jest sepcem od napraw, jak Basket od DIESLI, jak Mały od blacharki tak ja jestem SPECEM od kupowania i przekrętów giełdowych.

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2006 22:37:02 
Użytkownik

flavios napisał(a):
K@mil napisał(a):
Dlatego jak ja kupuję, to biorę ze sobą mały magnes,taki co się na lodówki nakleja,takie płaskie naklejki obrazki , latam i przyklejam po całym aucie.Jak się nie przylepi to znaczy że pod lakierem jest szpachel.Jeszcze lepsze są mierniki lakieru ,choć to drogi bajer.

Lepiej byś zrobił gdybyś mnie zabrał. Mogę z 4 metrów powiedzieć gdzie jest na aucie szpachel i co było malowane nawet jak to robił najlepszy lakiernik. Od 1990 roku jeżdże na giełdy z handlarzami a urodziłęm się w 1981. WCALE SIĘ NIE CHWALE
K@mil napisał(a):
Na kanale sprawdzam stan podłużnic,podłogi,czy nie pogięte,nie spawane.Mierzę odległości koła przedniego od tylnego z lewej strony i porównuję z odległością z prawej strony.Jak jest duża różnica,ponad 1cm,to już też podpada że bite było.

Można też przykładać pięść i razem z nią palce pomiędzy tył błotnika a koło z przodu

K@mil napisał(a):

Kiedyś jechaliśmy na giełde BEMWU 525 TDs która tak waliła zawiechą, że myśleliśmy że się rozleci. Jak sprzedawaliśmy to gostek z Przeglądów w LUBINIU stwierdził że jest wszystko jak w nowym????!!!!! Rozciągł go podrzucał telepał świecił od spodu walił młotem i wyszło mu, że wszystko jest SUPER. Wiem że normalnie handlarze mają układy z Diagnostami w miastach w których są giełdy (zdziwilibyście się na jak wielką skale) ale my tego gościa nigdy na oczy nie widzieliśmy

K@mil napisał(a):

A co jak komuś sie kiedyś przepaliłą żarówka w liczniku??????

K@mil napisał(a):

Jak ma 200 to prawdopodobnie jest Orginał. Najczęściej ustawia sie 16x.000 km.
Nie wiem dlaczego ale tak jest.
Tak naprawdę 99% z was po trafieniu na prawdziwego handlarza (nie barana który się za takiego uważa) kupiło by od niego A6 z 1991 roku quattro która nie posiada wału napędowego z zaślepkami zamiast poduszek i stanem licznika 165 tys z książką serwisową.
Bez urazy ale takie są fakty.
I nie zjadłem tu wszystkich rozumów. Ale tak jak HANS jest sepcem od napraw, jak Basket od DIESLI, jak Mały od blacharki tak ja jestem SPECEM od kupowania i przekrętów giełdowych.

Widać że podważać można wszystko.Nasikać w butelkę też można.Jeśli chodzi o te 99% procent z nas,to jest to procent który mimo wszystko tutaj na swój sposób obrażasz ,nie wiem po co.Takich jeleni jest tu mimo wszystko naprawdę mniej niz się tobie zdaje.To że zdaje ci się że znasz forum ,nie znaczy że znasz wszystkie fury i jesteś specem .Z 4 metrów poznasz auto od dobrego lakiernika?To po co są mierniki lakieru za 4000pln?Ja też jestem rocznik 81 i nie uważam się za speca.Trochę pokory.Tu na tytuł speca trzeba trochę popracować i się zasłużyć,a nie napisać ...ja jestem SPECEM... :D Ale masz prawo do swoich racji mimo że się nie chwalisz,jak napisałeś,hehehe...

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2006 10:48:42 
Klubowicz

Spokój :!!: Nie ma co drzeć kotów. Wiadomo, że ciężko znaleźć dobre auto, ale na tym forum jest masa osób które wie co czyni kupując to czy inne Audi. Ja kupując samochód kieruję się przedewszystkim krótką historią blacharską (niebite autka to jedynie w fabryce można znaleźć, i to nie zawsze ;-) ) a przebieg jest zazwyczaj kręcony (nawet w niemczech od prywatnych osób). Jeśli jednak wszystko jest w stanie w miarę okej to można wziąć takie cudo - ostatecznie wymienić silnik to nie jest duży problem, ale wyprostować krzywą budę już tak... Piszecie jeszcze o przebiegach... ludzie są naiwni - jak napisałem w ogłoszeniu, że mam 280kkm to każdy kręcił, że przebieg duży... teraz mam 300kkm i też nie zamierzam kręcić przy sprzedaży - trafi się jakiś rozsądny co będzie wiedział, że 300kkm to normalny przebieg dla takiego samochodu...

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2006 11:15:51 
Użytkownik

mierniki za 4000 zł są dla tych 99% :D :P
Biorąc pod uwagę to co wiem i to czym sie zajmowałem do przez ostatnie 16 lat uważam się za SPECA. Jakkolwiek to brzmi.
A ty lataj z magnesikami :peace: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2006 13:06:07 
Użytkownik

flavios napisał(a):
Lepiej byś zrobił gdybyś mnie zabrał.

Jednak wolę latać z magnesikiem, niż brać takich SPECÓW jak ty z rentgenem w oczach. Żeby jeszcze ktoś oprócz ciebie poświadczył to, że jesteś specem,to może bym uwierzył w twoją wartość.Ale co tam,ważne że ty ją znasz.:D :P :peace:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1