.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.kwi.2025 21:48:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [c4 ael] 2 sprawy :-)
PostNapisane: 02.lip.2006 23:21:41 
Użytkownik

witam, mam 2 pytania
po 1 nie dziala mi ogrzewanie, nawiew dziala, klapy gora srodek dol tez dzialaja i klima tez dziala, jednak nie mam cieplego powietrza, moze ktos mi powiedziec gdzie szukac przyczyny ?
mam climatronic,

po 2 , kupilem felgi 17" i nie bardzo wiem jakie mam opony zalozyc , typow jest kilka 205/50/17" , 215/45/17" lub 225/45/17", moze ktos mial u siebie w c4 jakis inny wymiar opon i dobrze sie jezdzilo.

prosze i dziekuje z gory za jakies po/rady :)

pzdr.

B5fl x2 bylo
A3 2004 BKD bylo
A4 2006 ASB quattro
A6 c4 quattro XYS ael 30.12.1997
A6 C6 CDYA
A6 C7 CDUD @ 320/700
S4 B5 AGB @ 320/460

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2006 06:44:30 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
ad1 uwalony silnik regulacji klapy

ad2 225/45/17 wyglada i jezdzi sie najlogiczniej

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2006 08:17:42 
Użytkownik

Ad 1. Niekoniecznie uwalony silnik. Mialem podobny problem, tyle ze klapka regulacji temperatury zatrzymala sie w polozeniu grzania. Ja mam co prawda C3, ale nagrzewnica w C4 jest bardzo podobna o ile nie taka sama. Z boku nagrzewnicy, od strony kierowcy, jest przykrecona taka pokrywka. Kolo niej wychodzi przewod z wtyczka 5 pinowa. Odkrec ta pokrywke (3 srubki od gory i 2 od dolu - do nich ciezko sie dostac bez wyciagania calej dmuchawy, ale przy odrobinie cierpliwosci i gimnastyki, oraz odpowiednio krótkim śrubokręcie da sie to zrobic). Żeby bylo łatwiej wymontuj caly mechanizm wycieraczek (u mnie trzymal sie na 3 śrubach i przewodzie :-) Po odkreceniu tej pokrywki ukaże ci się czarne pudelko z kabelkiem i dzwignią. Odkrec go i ostroznie odczep dzwignie od reszty dzwigienek. W tym pudelku jest silnik oraz potencjometr - czujnik polozenia dzwigni. Rozkrec to pudelko i otwórz (trzeba powdazyc, bo jeszcze sie trzyma na zatrzaskach. Uwazaj na uszczelke. W srodku zobaczysz silnik, pare kolek zebatych a na przedluzeniu oski dzwigni bedzie kawalek plytki drukowanej z potencjometrem. Plytka trzyma sie na 3 zatrzaskach. Wyjmij ja (ostroznie zeby nie pourywac kabelkow). Pod nia jest czerwona (u ciebie moze byc inny kolor), plastikowa oska, ktora wchodzi w otwor potencjometru. Jest ona wcisnieta na kulistą końcówkę osi dzwigni. Ściągnij tą plastikową ośkę (wystarczy mocno pociągnąć). Zobaczysz na niej sprężynkę (taki przecięty pierścień). Tu wlasnie jest przyczyna - plastik sie troche wytarl i ślizga się (ośka dźwigni wraz z kołem zebatym obraca się, a potencjometr stoi w miejscu. Przez to sterownik klimy mysli ze klapka jest w jednym polozeniu a tymczasem jest w innym. Ja zdjąłem tą sprężynkę, trochę ją ścisnąłem, założyłem spowrotem. Poskładałem wszystko w odwrotnej kolejności i teraz mi klapka działa jak nalezy :-) Koszt naprawy: 1,5h i 0zł. Większość czasu zeszła mi na znalezieniu tego czarnego pudełka i wykręceniu go. Jesli to nie pomoze, to bedziesz musial wymienic całe to pudełko na nowe.

http://www.audi200.cba.pl/forum

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1