.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.kwi.2025 18:09:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 2.5 V6 TDI] Niekiedy ciezko zapala
PostNapisane: 08.lip.2006 12:07:11 
Użytkownik

Witam!
Moj Ojciec ma nietypowy problem ze swoim A4 (a moze typowy)
Mianowicie jak zostawi autko przodem do gory (mieszkam w pagurkowatym terenie) to Ciezko bardzo odpala,trzeba krecic 4,5 razy zanim zaskoczy :zly: ale jak autko stoi rown lub przodem w dol to odpala bez problemu,na dotyk.
Co moze byc tego przyczyną ze auto jak postoi pare godzin z przodem wyzej niz tyłem to tak ciezko zapala?
Wyglada na to ze jakby paliwo nie dochodziło wtedy,ale przeciez nie powinno tak sie dziac! A moze to zwiastun jakiejs powaznej awarii?

Mam nadzieje ze ktoś w tym pomoze :) bo to nieco frustrujące jest ;)

Audi Coupe 2.0 było
Audi 100 c3 2.3 bylo
A4 2.5 V6 TDI Avant- było

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2006 12:46:33 
Użytkownik

Auto: B4
Hmm widzialem podobne przypadki, ale nie w AUDIkach... Może po prostu paliwo schodzi do baku i zanim spowrotem pompa zassie je to musisz pokrecic troche rozrusznikiem... Mozesz miec gdzies nieszczelność, albo padl ci zawór zwrotny paliwa. Zdaje sie ze w Audim jest on w pompach paliwowych (w fordzie jest na przewodzie paliwowym). Można też wstawić taki zaworek na przewodzie doprowadzajacym rope z baku - koszt uniwersalnego zaworka zwrotnego to 10-20zł...
Hmm, chyba mozna to sprawdzic zdejmujac po takim postoju przewod paliwowy przy pompie. jak bedzie sucho to znaczyloby, że schodzi paliwo...

To jest oczywiście tylko jedna z mozliwości, ale wydaje mi sie najbardziej prawdopodobna...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1