.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 23:35:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: slabe swiatla
PostNapisane: 17.sty.2005 04:22:25 
Użytkownik

Zwracam sie z prosba o porade ,mam audi80 2.0 l b3 amerykanska wersje z klima ,tempo ,szyber, elektr.lusterka itd i mam od momentu zakupu taki problem slabe swiatla, rozproszone, bylem na ustawieniu tych swiatel i po sprawdzeniu powiedziano mi ze tak ma byc a mam porownanie bo moja stara 80 z 81 roku ma extra swiatla, syn ja uzywa
.. zmienilem zarowki i to na dwie rozne firmy philips z 50 % wiecej swiatla i nic to nie dalo, pozniej holenderskiej firmy 100watt i tez nic, przekazniki
tez nic -odpowiednie przekroje przewodow do poboru mocy, tez nic , nowy aku, ladowanie aku ok , to zostaly same reflektory i rzeczywiscie byly zakurzone bo autko ma juz swoj wiek a zarazem gumowe uszczelniacze sobie wisialy luzno i kurz mogl sie dostac ,wiec wymontowalem obydwa i pod cisnieniem malym zreszta ciepla woda je przemylem i teraz zrobilem cholerny blad suszylem powietrzem ze sprezarki i powstaly plamy i chcialem to wyczyscic czysta szmatka i o dziwo warstwa odblysnika na szmatce -cholera reflektor diabli wzieli
i teraz staje przed faktem zakupu nowego ale teraz mam zasadnicze pytanie czy pasuje do b3 cos lepszego bez przerobek meczanicznych
moze istnieje taka mozliwosc i ktos juz to robil ......dzieki i pozdrawiam
kaz
ps. pozniej sie mocno przyjrzalem szkle na reflektorach i zauwazylem dosc duzo mikro odpryskow od kamieni i mysle ze to tez moze miec znaczenie[ niemiec musial jezdzic po drogach kamienistych ] hehehe
wiem ze temat niezbyt ciekawy i juz byl poruszany ale przelecialem forum w dwoch kat ..technikalia i tuning i nie znalazlem odp na moj problem wiec prosze nie gniewajcie sie na starego ktory chce miec dobre swiatla i jeszcze troche pojezdzic......

Tytuł:
PostNapisane: 17.sty.2005 07:04:13 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Kup dwie nowe lampy z podóby firmy np;DEPO miałem takie w cygarze świecą super, załóż do nich normalne żarówki (100WATT wytopi gniazda osadzenia żarówek) i po kłopocie,a lampy z b3 pasują bez żadnych przeróbek do amerykana .

PostNapisane: 17.sty.2005 09:40:25 
Użytkownik

dzieki- tak musze zrobic teraz tylko trzeba zarobic na nie hehehe...pzdr

Tytuł: Re: slabe swiatla
PostNapisane: 17.sty.2005 10:43:00 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
kaz1945 napisał(a):
dzieki- tak musze zrobic teraz tylko trzeba zarobic na nie hehehe...pzdr
No chyba nie będzie kosmicznych cen ja kiedys za te lampy do cygara płaciłem po 140pln, przypuszczam że do b3 są tańsze bo to w sumie mniejsza lampa.

Tytuł:
PostNapisane: 17.sty.2005 11:58:36 
Klubowicz

Auto: Audi A6 C6 3.0 TDI
Twoje poprzednie lampy to amerykanska wersja czyli symetryczne.W Europie uzywa sie asymetrycznych.Lampy z USA swieca ogolnie gorzej.Przykladem moze byc porzednie auto ojca czyli Mazda 626 cronos 2.5l V6.Oswietlenie miala wrecz niebezpieczne.Porownywalem z wersja EU i roznica byla wyrazna.Cecha tego oswietlenia jest to ze daje podobny efekt jak swiecenie sobie latarka tzn tuz przeed nami jest zupelnie ciemno potem nagle jest jasny placek niewielkich w sumie rozmiarow i znow dalej mrok.Zmienisz na europejskie i bedzie ok.B3 ma dobre swiatla z racji duzch rozmiarow lampy i dobrze wykorzystuje technologie H4.Na przyszlosc nie dotykaj nawet odblysnika.....to jest delikatny sprzet.Zarowki kup sobie markowe z klasy premium i seryjnej mocy.Bedzie ok.

Audi A6 C6 3.0 TDI Quattro Limo 2010 ->
PF 126p 2007 ->
Kia Rio 1.2 XL 2012 ->

PostNapisane: 17.sty.2005 16:41:42 
Użytkownik

:galy: o tego nie wiedzialem ze symetria i asymetria. ale wielkie dzieki nie bede tu reklamowal firmy ale sa w poznaniu w pewnej hurtowni noweczki po 117 lub 118 zl i szeroka gama do wyboru tzn do roznych modeli ja pytalem i uzyskalem odpowiedz ze b4 jest inny od b3 i dlatego musze sie wybrac osobiscie zeby dobrac odpowiednie a co do symetrii i asymetrii to ten pracownik z serwisu powinien o tym wiedziec ale jak z tego wynika to jemu chyba najmniej na tym zalezalo zeby te swiatla byly
dobrze ustawione heheh ale co tam nie bede mu robil reklamy choc nalezaloby go wciagnac na czarna liste niepolecanych serwisow...pzdr i jeszcze raz dzieki.....kaz

Tytuł:
PostNapisane: 17.sty.2005 16:45:06 
Użytkownik

Jesli mnie pamiec nie myli to prad do tych swiatel idzie przez przelacznik przy kierownicy, sprawdz. Jesli tak jest to wsadzaj przekazniki odrazu zaczniesz widziec ;)

PostNapisane: 18.sty.2005 06:08:04 
Użytkownik

Do Mq - zle przeczytales moj post ale dzieki za chec porady, ja jestem elektronikiem i pierwsze co zrobilem to zalozylem odpowiednie przekazniki i przewody o odpowiednim przekroju..... i to nic nie dalo czytaj wyzej o symetrii i to jest zasadnicza sprawa bo ja pisze o rozproszeniu swiatel bo one w sumie jasno swieca tylko ze sa rozproszone
i to jest wada........pozdrawiam i dzieki.....kaz :peace:

PostNapisane: 18.sty.2005 06:53:56 
Użytkownik

Prosba do moderatora o zamkniecie tematu juz wiem -na czym polega
moj problem i wlasciwie temat wyczerpany..kaz

Tytuł:
PostNapisane: 18.sty.2005 09:45:16 
Użytkownik

jesli znalazłeś rozwiązanie problemu to nie bądź taki tajemniczy i podziel się z ogółem Twoim sukcesem. Wielu użytkownikom możesz pomóc :peace:

Passat B5 1.9 TDI
Chip by Rogal
Wtryski ASV

PostNapisane: 19.sty.2005 07:59:59 
Użytkownik

Witam - rozwiazanie na pozor proste ,wymiana lamp na nowe , przekazniki
zarowki z serii vision f-my philips, standartowe czyli 60 watt ,i grube przewody zasilajace i masa , wazne ,i dobre ustawienie reflektorow, ps...
dzisiaj wlasnie kupilem te reflektory w poznaniu po 115 zl i zamontowalem oraz ustawilem je ,,, swiatla sa rewelacyjnie dobre tamto co mialem poprzednio to byly swieczki a nie swiatla, dzieki wszystkim za pomoc i porady ....kaz

PostNapisane: 19.sty.2005 08:06:56 
Użytkownik

Przepraszam ale jeszcze jeden drobny szczegol jak juz sobie pomagamy
kupujac te lampy-reflektory to trzeba dobrac zaslepke na przewody ktore wchodza do lamy ,poniewaz org srednica jest za mala a ma to zabezpieczyc lampe przed dostawaniem sie kurzu do lampy a co to znaczy to kazdy wie z praktyki .....kaz

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2005 09:54:00 
Użytkownik

witam

nastepnym razem jak bedziesz cos takiego mial do roboty

to wez 2 przewody jeden podloczn do masy autka

i podlocza do minusa zarowki

drugi do plusa aku i podloczaj do zarowki jezeli zarowka bedzie wyrazie duzo mocniej swiecila tzn ze masz cos z obiegiem przewodow sa duze spadki napaiec po przez
zasiedziale kable lub przeloczniki lub jeszcze innego typu uszkodzenia przewodnikow elektycznych

tyllko zebys nie dal za grubych kabli

pozdro

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1