Witam!
Dla przyszłych pokoleń szukaczy w archiwum

oraz po to, aby inni mogli do niego odsyłać

, opiszę jak Audi zostało (częściowo) zreanimowane.
Pojechaliśmy z qmplem do gazownika w Warszawie. Gość był dość rozsądny i przede wszystkim nie zaczynał rozmowy od "wymienić wszystko". Opisałem mu objawy, pooglądał - i tak jak sie spodziewałem, wskazał na elektrykę (vide: w pierwszym poście pisałem, że nie świecą kontrolki na przełączniku). Faktycznie, ten kontroler (czy przełącznik, jakkolwiek się nazywa ten guziczek w aucie) przełączania na benzynę / gaz - był zdechły. Podejrzewam, że jak w aucie się nagrzało, styk jeszcze łapał, a kiedy auto było zimne - to nie. Po wymianie tego przełącznika auto zapala. To znaczy zapaliło bez pudła rano, chociaż prawdziwy test będzie dziś wieczorem - jak się wystudzi
Oczywiście reduktor też należałoby wymienić. Jest kiepski, ma 50kkm, więc kolega na pewno to zrobi w najbliższym czasie. Ale póki co mam parę pytań:
1. Mechanior rzekł, że reduktor "cieknie" na wolnych obrotach. A mnie się wydawało że na wysokich ciśnienie jest wieksze i wtedy chyba ciekłby bardziej?
2. Mechanior powiedział, że auto należy zapalać na benzynie - czyli przed wyłączeniem

na benzynkę, napełnić gaźnik, rano na przełączniku pozycja "zero" i odpalenie na benzynie, silnik ma pracować do wypalenia komory gaźnika i wtedy na gaz. No fajnie, ale paliwo się wypali po kilkudziesięciu sekundach - czy nie jest to pozorne "pomaganie" silnikowi? Czy to faktycznie warto robić?
3. Mechanior powiedział, że jak się w zimie zapala na gazie, to reduktor może zamarznąć. Powiedział, że gaz ma temp. ujemną (jasne). Ale jak może zamarznąć? Gość twierdzi, że jak auto na mrozie odpali na gazie i zgaśnie, to już nie ruszy na niczym, bo zamarznie reduktor. Trochę tego nie rozumiem... Całą poprzednią zimę auto paliło na gazie bez problemów (co też było rekomendacją innego gazownika).
4. Auto ma na wolnych na gazie 1100-1200 rpm. Sporo... przed awarią miało 500 rpm i silnik pracował równiutko. Czy to kwestia regulacji? Na gaźniku czy na instalacji?
Pozdrawiam
LYsY