Van Gogush napisał(a):
bzdura nie mowimy o instalacjach montowanych w stodole u pana Miecia
"na chlopski rozum" instalacje gazowa trudniej dobrze uszczelnic niz instalacje na paliwo ciekle. Gaz dziala pod cisnieniem, co sprawia ze w przypadku nieszczelnosci bedzie blyskawicznie sie przez nia rozprezal. Z benzyna nie bedzie takich problemow, a drobne pekniecia moga byc nawet niezauwazalne (i stosunkowo latwe do zalepienia, ale to juz inna sprawa)
Byc moze instalacja gazowa i tak zostawia duzy margines bezpieczenstwa. Jednak wiecej jest punktow ktore wymagaja uwagi.
Van Gogush napisał(a):
Wyciagasz błedne wnioski, zobacz iż ZAWSZE w badancyh autach CO jest nizsze , nie sprawdzano (ja nie znalazłem ) samochodu z instalacją spełniająca EURO 4 przypuszczam iż bedzie mniejsze. Przyczyna jest prosta : zmniejszanie polega na mechanizmie zatrzymywania CO wiec zawsze gaz bedzie mial lepsze wyniki , no moze nie tak spekalularne ale jednak.
Ja nie kwestionuje ze LPG bedzie emitowal mniej CO. Jednak pytanie o ile mniej jest tu akurat bardzo istotne. Zalozmy ze Diesel z litra spalonego ON emituje 1 jednostke CO, a LPG z Litra gazu emituje 0,7 jednostki. Pozornie LPG jest ekologiczniejsze, ale jesli wezmiemy pod uwage, ze silnik diesla zuzyje np. 6l ON/100km a porownywalny z nim silnik LPG zuzyje 11l gazu/100km, mamy emisje CO diesla na poziomie 6 jednostek na 100km, i emisje LPG na poziomie 7,7 jednostek na 100km. W praktyce wiec ekologiczniejszy okazalby sie diesel. Oczywiscie liczby dotyczace emisji CO sa wziete z powietrza a proporcje spalania wziete "na oko", przyklad ilustruje jedynie zaleznosci ktore nalezy wziac pod uwage porownujac ekologicznosc silnikow.
Van Gogush napisał(a):
tak samo jak bez LPG , wywalenie katalizatora nie ma tutaj znaczenia
Inaczej: jaki ma sens argumentowanie o ekologii w przypadku (jak widze dosc powszechnego) wywalania katalizatora spalin?
Ja katalizatora nie usune, wlasnie ze wzgledu na ekologie...
Van Gogush napisał(a):
DO BASKIECIORA sam zauwazyles iz EURO 4 obowiazuje od ... 2005!!. Pokaz mi prosze ile takich samochodow tutaj na forum jest ?
Odpowiem troche za niego - samochody ktore tutaj na forum sa i maja instalacje gazowe, zra paliwo jak smoki. Znowu wracamy do pytania czy "ekologiczniejszy jest" silnik emitujacy 2x wiecej zanieczyszczen z litra, ale spalajacy zarazem 3x mniejsza ilosc paliwa?
Van Gogush napisał(a):
Jak myslisz kiedy samochody z ta norma beda jedzic po naszych ulicach wymieniajac auta jezdzacze , 20 - 30 lat ?
Takie samochody juz jezdza, tak sie sklada ze pracuje w firmie sprzedajacej ciezarowki - zainteresowanie silnikami Euro 4 robi sie coraz wieksze. Nie mowiac juz o tym, ze sporo silnikow (glownie osobowych) juz spelnia te normy.