.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.maja.2025 00:30:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 08:39:06 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Hans i Mały v8 ... wyluzujcie trochę, bo wasze samouwielbienie V8 i quattro przyćmiło Wam nieco horyzonty , a Mały jak zwykle chce objeżdzać wszystkich i udowadniac że każdemu zloi dupsko (nawet 110-konnemu TDI) ...

Patryq: witać że masz rozległą wiedzę nt motoryzacji, ale nie przegadasz 2 wymienionych przeze mnie klubowiczów ... magia Świąt spowodowała postępujące zgąbczenie mózgu ...

Żeby nie posadzono mnie o niemerytoryczne wypowiedzi - kolego Patryq - szukaj porządnego S4 2,2T , ogromny potencjał tuningowy, a do tego potęzny kop od turbiny.

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 09:11:50 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
hans napisał(a):
@Mauzer, jak se pojezdzisz 4.2 to takich glupot moze nie bedziesz pisal ;)

:D gdzie napisałem jakieś głupoty, pisze by zaczął przygode od 2.2T, czy ja napisałem by kupił 2.0E ;-)
poza tym 2.2T (już nie mówie o chipsach) od 2200obr da mu większą frajde po zadupiach niż 4.2 po naszych fajnych drogach max 160 i krajem.

jesli chodzi o 4.2 to wole coś pod 5,8L z hameryki v12, nawet takiego testowałem dwa lata temu.

a wogóle to wątek techniczny po ch..u :peace:

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 09:47:02 
Użytkownik

hans napisał(a):
PatryQ , sorki ale zblokowany jestes .

po pierwsze , chcesz auto o rozkladzie masz 50/50 z napedem na 4 kola do posmigania po zakretach ... ni mniej ni wiecej pomyliles sie grubo bo takiego Audi nie znajdziesz ... nawet S1 ktore latalo w rajdach i bylo idealne do sportu mialo 51/49 a co do silnikow V8 to Twoje hipotezy raczej mijaja sie z faktami bo nie zakladasz pewnych zasadniczych faktow:

silnik 4.2 V8 ABH i AEC to silniki 32zaworowe , wysokoobrotowe z momentem 400 Nm przy 4000 obr i mocy maxymalnej odpowiednio 280 i 290 KM przy godajze 5700 obr a silnik redline ma przy 7000 obr .
auto z takim silnikiem rozpedza sie bez problemu do 270 km/h jedynie po sciagnieciu "kaganca" wiec to ma prawo palic olej i wcale nie 1,5 na 1000 tylko 0,5 na 1000 a i mniej ... no chyba ze latasz non stop powyzej 4000 obr przy duzych obciazeniach silnika to oleju wessa troche wiecej ale nie powinno i zazwyczaj nie przekracza 1 litra na 1000 km ale zeby tak jezdzic tym autem trzeba byc albo lebskim kierowca albo szalencem bez wyobrazni

tym samym zaczynam twierdzic ze przyszedles sobie tu poprzekomarzac sie a nie dowiedziec czegos o autach bo nijak docieraja do Ciebie uwagi od ludzi ...

@Mauzer, jak se pojezdzisz 4.2 to takich glupot moze nie bedziesz pisal ;)

Zawsze moge wladowac do bagaznika pare workow kartofli i bede mial 50/50 :peace: ...
Albo olac Audi i kupic Impreze kombi tylko ze to troche nie moj przedzial cenowy i stosunkowo mala przestrzen bagazowa.
Nie chce V8 z powodow ktore wymienilem wczesniej, po prostu nie jestem do nich przekonany, mam juz jeden ktory o niebo lepiej nadaje sie do zabawy niz ten od Audi, czas na nowe doswiadczenie z turbinowa rzedowka, charakterystyka takiego silnika mnie osobiscie o wiele bardziej rajcuje niz stateczne wolnossace V8, tak jak pisalem lubie zima posmigac, V8 mimo wiekszej mocy pewnie nie da mi takiej frajdy tym bardziej ze po zchipowaniu 2.2 moc i osiagi beda podobne. Chce uslyszec swist zaworu upustowego, poczuc te wciskanie w fotel w momencie kiedy turbina zacznie pompowac, to jest calkiem milusie doswiadczenie, znajomy raz mnie przewiozl Golfem 1.8 TT i musze przyznac ze bylem poszczany bo wieloma mocnymi furami jezdzilem ale te doznania byly niepowtarzalne :): ...
A przyszedlem tu dowiedziec sie o konkretny model Audi S4 , TEN Z SILNIKIEM 2.2 a Ty na dzien dobry zaczales mnie namawiac do 4.2, i kto tu chce sie przekomarzac ;-) ?

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 09:53:31 
Użytkownik

znajdziesz auto daj znać obejrzymy

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 11:58:08 
Użytkownik

maciu napisał(a):
znajdziesz auto daj znać obejrzymy

Spoks, dam znac, tylko jeszcze troche dozbieram bo kupowanie S4 za psie pieniadze to chyba nie jest najlepszy pomysl, psia kasa z reguly = psi stan. Chcialbym cukiereczka chociaz wiem ze bedzie ciezko, fura mimo stosunkowo niskiego kosztu zakupu w porownaniu do oferowanego wyposazenia i mozliwosci jest na tyle droga w utrzymaniu ze wiele z eSek jest "podrutowana i heniowana". Moze lepszym wyborem bylaby fura z rajchu? Mialoby sie przynajmniej troche wiecej pewnosci chociazby co do stanu zawieszenia, no i niemiec z reguly nie oszczedza na serwisie. Bedzie cala kasa to bedziem myslec. Na razie dzieki za pomoc a malkontenci niech zluzuja zwieracze, nie ma co sie stresowac bez powodu, szkoda pikawy :peace: ...

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 12:04:30 
Użytkownik

Mauzer napisał(a):
jest www.etka.auto2.ru katalog częsci on line
ew. może ktos z userów ma jakieś schematy i może ci pomóc.

Swietne materialy, dzieki :peace: :!:

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 12:53:55 
Użytkownik

baskecik napisał(a):
Żeby nie posadzono mnie o niemerytoryczne wypowiedzi - kolego Patryq - szukaj porządnego S4 2,2T , ogromny potencjał tuningowy, a do tego potęzny kop od turbiny.

w 100% popieram :D

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 18:58:15 
Użytkownik

tylko nie kupuj z automata .
Tak dla przykładu np. do paczki manual 6.8 automat około 8 sekund.
Zresztą manuale w eskach są bardzo dobre czyt. mocne, trwałe.
Wyjądkiem jest skrzynia 6 beg w starszych rocznikach 91-93r tam wysypywała sie jedynka przy startach z wysokich obrotów .

S6 4.2 -> było
GSX-1000R - było

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 19:43:50 
Użytkownik

BART.W napisał(a):
tylko nie kupuj z automata .
Tak dla przykładu np. do paczki manual 6.8 automat około 8 sekund.
Zresztą manuale w eskach są bardzo dobre czyt. mocne, trwałe.
Wyjądkiem jest skrzynia 6 beg w starszych rocznikach 91-93r tam wysypywała sie jedynka przy startach z wysokich obrotów .

Pisalem juz ze nie trawie manuali, automat po chipsie tez bedzie ladnie szedl, no i trwalosc ukladu przeniesienia napedu jest wyzsza gdy wspolpracuje on z automatem, zadnych pourywanych przegubow czy luzow na dyfrze byc nie powinno.

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 19:52:20 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
ja nie trawię automatów. Automat to do aut dla staruszków, co mają problemy z łokciami i koordynacją wzrokowo-ruchową :P

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 20:02:59 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
uuu, no to z 2.2T aftamatem to bleee to lepiej kup to 4.2 :D

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 20:22:57 
Użytkownik

Leo napisał(a):
ja nie trawię automatów. Automat to do aut dla staruszków, co mają problemy z łokciami i koordynacją wzrokowo-ruchową :P

Adasiu, jak Cię lubię to Cię kopnę zaraz ... :P
Automat to najlepszy wynalazek motoryzacji zaraz po silniku TDI ... ale to juz temat na osobny watek ;-)
Faktem jest że automacik odbiera cenne sekundy przy ściganiu się , ale pamietajcie że nie kazdy kupuje eskę po to aby ścigać się całymi dniami ... sa tacy którzy kupia eskę z awatamatem bo po prostu lubia potężnego kopa, ale to tego wysoki komfort jazdy ... :)

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 21:21:54 
Użytkownik

Otoz to, nie ma co sie klocic nad wyzszoscia swiat ...
Kazdy typ skrzyni ma swoje wady i zalety, co kto lubi, ja jestem leniwy wiec wole automat, lubie tez wynalazek ktory nazywa sie sprzeglo hydrokinematyczne albo jak kto woli konwerter, urzadzenie ktore min. dodaje momentu na kolach napedzanych dzieki czemu automaty z napedem na jedna os nie startuja tylko wrecz katapultuja sie z miejsca. Co do osiagow to tez nie jest takie oczywiste, jesli postawicie obok siebie dwie takie same fury z roznymi typami skrzyn i do obu wsadzicie jakis jelopow to na bank wygra fura z automatem bo zmieniac biegi to tez trza umiec :peace: ...
Kiedys czytalem swietny artykul manual vs automat, jak sobie przypomne gdzie to dam linka.
Ps: Najsmieszniejsze ze automaty najczesciej maja najgorsze opinie u tych osob ktore nigdy nimi nie jezdzily tylko zaslyszaly pare mitow i powtarzaja je dalej. Tak sie tworzy niezdrowa legenda o wysokiej awaryjnosci, horrendalnych kosztach napraw i eksloatacji, duzo wiekszym spalaniu, nizszych osiagach, na szczescie wiekszosc tych mitow mozna obalic.

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 21:57:08 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Patry Q ...kolego jednak Tobie się naprawde w głowie pomieszało...chcesz kupić S4 2,2 T i do tego w automacie? Moze ja jestem złym "uzytkownikiem " forum , moze jestem awanturnikiem ale to chyba jest jakies nieporozumienie?.... Do tego wlisz ze automat jest lepszy od manuala???? oczywiście masz racje , moja żona ma to samo zdanie jeżdziła dwa lata V8 i sobie chwali , nic sie nie psuło itd, ale sprzet jarał ze 3 litry wiecej na 100 i ruszał jak żółw , (nic nie było uszkodzone) , ,,,, proponuje przed zakupem przejechać sie 4,2 i 2,2 t sprawdzic to osobiście ja bardzo chetnie udostepnie Ci moje pudło do przeiażdzki i może wtedy nabierzesz respaktu do modelu.

P.S Mauzer do Twojej wiadomosci ja nie maluje, wiec wdychanie oparów pozostawiam Tobie...uchyl szyber (jesli masz) i spalony olej ze spalinami z wytłuczonego katalizatora same ci wwieją.

P.S Basket... wiem diesel....do zobaczenia na wizji

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 22:17:00 
Użytkownik

mały v8 napisał(a):
Patry Q ...kolego jednak Tobie się naprawde w głowie pomieszało...chcesz kupić S4 2,2 T i do tego w automacie? Moze ja jestem złym "uzytkownikiem " forum , moze jestem awanturnikiem ale to chyba jest jakies nieporozumienie?.... Do tego wlisz ze automat jest lepszy od manuala???? oczywiście masz racje , moja żona ma to samo zdanie jeżdziła dwa lata V8 i sobie chwali , nic sie nie psuło itd, ale sprzet jarał ze 3 litry wiecej na 100 i ruszał jak żółw , (nic nie było uszkodzone) , ,,,, proponuje przed zakupem przejechać sie 4,2 i 2,2 t sprawdzic to osobiście ja bardzo chetnie udostepnie Ci moje pudło do przeiażdzki i może wtedy nabierzesz respaktu do modelu.

Nic mi sie nie pomieszalo, lubie automaty, nie lubie manuali, chce taka a nie inna bryke, jest to moj swiadomy wybor, chyba mam do niego prawo? Jestem dorosly, myslec samodzielnie potrafie, na mechanice troche sie znam, stwierdzenie ze automat wiecej pali i jest mulowaty do mnie nie trafia bo mam inne doswiadczenia, czesciowo jest to prawda ale automat ma inne cechy ktore przewazaja szale na jego korzysc, teze ze automat rusza "mocniej" niz manual opieram na samochodach ktorymi jezdzilem ale byly to fury RWD ktorymi stawalem na zlotach obok takich samych modeli silnikowych / nadwoziowych tyle ze ze skrzynia manualna, gdy oni sie jeszcze slizgali ja juz dawno jechalem i tym samym wygrywalem mimo ze teoretycznie powinienem przegrac, niestety cos czuje ze w 4x4 nawet konwerter momentu obrotowego nie pomoze bo 40% pary idzie w gwizdek na sam uklad przeniesienia napedu (tyle wyliczono w Imprezie, niewiele powinien sie roznic wynik Audi). Chce automat, stac mnie na niego wiec go kupie a stracona przez automat sekunde odzyskam dzieki chipsowi, zreszta nie mam zamiaru wiecznie ciac sie tym na cwiartke zeby ta sekunda byla az tak wazna, bardziej liczy sie dla mnie bezproblemowe prowadzenie w kazdych warunkach bez koniecznosci zaprzatania sobie glowy zmiana biegow czy wciskaniem sprzegla. Tak wiec skonczcie ta bezsensowna indoktrynacje bo w moim przypadku nic ona nie da :peace: .

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 22:54:02 
Użytkownik

to co mam pytać kumpla czy sprzeda S6 2.2T automat?

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 23:21:45 
Użytkownik

maciu napisał(a):
to co mam pytać kumpla czy sprzeda S6 2.2T automat?

Szczegoly, fotki, cene prosze :diabel: :!:

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2006 23:23:40 
Użytkownik

O prosze bardzo, artykul automat vs manual czlowieka ktory zjadl na tym zeby :

http://fbody.org.pl/wersja_stara/common ... manual.htm

Milej lektury :peace: :!:

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2006 00:44:39 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
no to komu pokazać jak na torze chodzi manual ? :peace:

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2006 06:33:45 
Użytkownik

mały v8 napisał(a):

P.S Basket... wiem diesel....do zobaczenia na wizji

Jasne, jak już wrócisz na wizję i omamy miną, wtedy spójrz na forum i zastanów się co piszesz człowieku ...

Pozdro

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1