.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.cze.2025 13:34:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: uszczelka pod klawiaturą
PostNapisane: 02.gru.2004 15:33:07 
Użytkownik

ostatnio miałem wyciek oleju z uszczelki pod klawiaturą, wymieniłem więc ją i po przejeczaniu 500-1000km, znowu zaczyna wyciekać olej w tym samym miejscu ( ostatnia nakretka -ta przy rozrządzie) , narazie to dokręciłem i zobaczę co dalej, ale jakby to nie pomogło to można dodatkowo uszczelić silkonem?

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2004 16:17:33 
Moderator

Te korkowe uszczelki są do d... kup gumową uszczelkę będziesz miał spokój. Rozumiem że pokrywa nie jest pogięta?

Ostatnio edytowano 03.gru.2004 08:47:18 przez Maridk, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2004 17:01:03 
Użytkownik

Absolutnie nie można smarować korkowej uszczelki.
Jedyne miejsca w których można i należy posmarować, to przy panewkach krańcowych wałka rozrządu, ale tylko w miejscu łaczenia panewki z głowicą. Uszczelka musi być czysta nie zaolejonia i tak samo powierzchnia styku.
Inny i czesty temat wycieków oleju z tych okolic to nieszczelny uszczelniacz wałka roarządu i nie tylko po wewnątrz ale może być i po zewnątrz.
Ja w takich przypadkach czyszczę, przemywam delikatnie osadzenie uszczelniacza nitro, smaruje uszczelniacz markowym silikonem po zewnątrz i wciskam. W tachich wykadkach, trzeba pamiętać żeby nie uruchamiać silnika do czasu wyschnięcia silkonu.

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2004 21:58:25 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Nie mozna tez zbyt mocno dokrecac, aby nie uszkodzic uszczelki. Ona musi sie ulozyc. W moim B4 uszczelka pod pokrywa zaworow na glowicy, tez puszcza troche oleju w poblizu paska rozrzadu. To chyba slaby punkt firmy Audi. W najnowszym S4 tez mieli z tym problem bo wyciekal olej, tez spod uszczelki pokrywy glowicy zaworow i mieli problem z uszczelnieniem. Mam nadzieje ze to zlikwidowali. :>

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2004 23:18:38 
Klubowicz

Mam przykre doswiadczenia co do silikonu i oleju - nie wiem czy wchodza w jakas reakcje czy cos ale silikon jakby sie "kurczy" i przez to skonczylem z uszczelnianiem klawiatury silikonem po 3-ciej wymianie uszczelki :\ . (z innymi elementami rowniez)
Wyczyscilem dokladnie, i uzywajac malego mloteczka idealnie wyprostowalem kant pokrywy (delikatnie sie wygiela, chyba od zbyt mocnego naciagu srub), potem zalozylem uszczelke z korka i do tej pory ani kropli spod pokrywy.
Uszczelki ktore zakladalem maja dookola otworow na sruby wprasowane takie sztywne male pierscienie, ktore zabezpieczaja przed zgnieceniem uszczelki w okolicach sruby... :peace:

==========================

A80 B2 '82 1,8 PV 110KM - kolekcjonerski :)
Opel Vectra A '91 1,8 90KM - użytkowy

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2004 23:23:39 
Użytkownik

Te uszczelki z korka to badziew, szczególnie te rodzimej produkcji u Zenka biznesmena w szopie.
Chciałem kiedyś zaoszczędzić i wstawiłem taką. Po kilkuset kilometrach już ciekło. Musiałe kupić drugą. Zaoszczędziłem, że hej.
Najlepiej używać markowych wyrobów. Dać trochę więcej kasy by mieć pewność, że problem zniknie.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1