Obarek napisał(a):
OKi dzięki
JAk sądzisz jaki przebieg jest w miarę bezpieczny dla A3
Nie jest łatwo kupić to auto jest ich dramatycznie mało większść z silnikiem 1,6. Mi najbardziej podchodzi tdi ostaecznie 1,8T lub już jako zupełna ostaeczność 1,8 20V choć o tym silniku nie wiem kompletnie nic.
W małopolsce jest ich raptem kilka jakiś w Wadowicach i kilka od osób prywatnych. Tak sobie myślę co się dzieje z tymi silniczkami przy przebiegach po 150 - 170 tyś - to małe autko i chyba wszystko jeszcze powinno chulać nie?
ja mam 1,8 20V właśnie i powiem Ci że jestem bardzo zadowolny , ciągnie jak dziwka ale jakbym miał do wyboru 1,8 T to nie zastanawiałbym sie ani chwili (pali prawie podobnie, seryjnie min 150 KM i duuuzy potencjał do dalszych przeróbek) też szukałem 1,8 T ale niestety co taką oglądałem to był dramat

wybrałem zatem 1,8 20V z małym przebiegiem i w oniebo lepszym stanie...
co do przebiegu t wydaje mi się, że różnie to bywa - jak auto było serwisowane i regularnie wymieniane płyny i inne materiały ekspl. to przebieg rzędu 300-400 i więcej tyś. km bez problemu wytrzyma a jak trafisz na model na którym ktoś chciał oszczędzić i w serwisie pojawiał sie tylko na naprawy , filtry zawalone, olej stary - to można domniemywać że długo nie pojeździ (przy czym 1,8 T -silnik bardziej wysilony z turbo pewnie szybciej tego nie wytrzyma)
ale sie rozpisałem powiem tylko tyle - pomykam jeszcze pugiem 307 HDI 2002rok i jak wsiąde do A3 z 97 roku to nie ma porównania

(na + dla jedynej słusznej marki oczywiście)