.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.cze.2025 20:27:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: popychacze cykały... i przestały
PostNapisane: 22.gru.2004 21:25:46 
Klubowicz

Dokładnie tak jak w temacie. Kiedy kupiłem auto, to drażniło mnie cykanie hydraulicznych popychaczy zaworów zaraz po odpaleniu motoru, i jeszcze potem przez pierwsze minuty (minutę?) jazdy. Zrobiłem 1000km, cały cas cykało na zimnym, nadeszła pora wymiany oleju. Wlałem półsyntetyczny mobil 10w40, dalej cykało. Zrobiłem tak 2000km, i okazało się, że już popychacze nie hałasują. Same przestały. Od jakichś 500km w ogóle zapomniałem, że miałem taki problem. Nawet jak po nocy na mrozie odpalam, to słyszę te nieszczęsne popychacze tylko przez góra 2-3 sekundy i zaraz przestają się odzywać. Nie wiem czy to cisza przed burzą, czy wszystko jest ok. Jeszcze miesiąc temu poważnie przymierzałem się do wymiany szklanek, a teraz wszystko niby jest git.

Co moi drodzy o tym wszystkim myślicie? Przypuszczam, że pomogła wymiana oleju, stry był już pewnie przepracowany. Tylko dlaczego poprawiło się dopiero po 2000km?

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 22.gru.2004 21:30:27 
Użytkownik

ja tak miałem w mercedesie 124, nagle przestało stukać, a po jakimś czasie znowu zaczeło, myślę że szklanki się przekręciły i był mniejszy luz

Tytuł:
PostNapisane: 22.gru.2004 21:38:49 
Klubowicz

Otóż to. Daleki jestem od tego, żeby wierzyć w cuda, i liczyć, że usterka samoczynnie się usunęła. Mimo wszystko chwilowo problem mam z głowy, jak popychacze się ponownie odezwą, to wówczas pomyślę dopiero o ich wymianie.

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2004 10:20:04 
Moderator

Wlałeś prawdopodobnie rzadszy olej który po pewnym czasie wypłukał pozostałości po starym syfie, poprawiając przy tym smarowanie góry silnika.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1