tata1 napisał(a):
Ja od strony formalnej - czy musze gdzies zglaszać że nabyłem nowy silnik tej samej mocy i tej samej pojemności? , bo przecież w nowym dowodzie rejestracyjnym nie ma numerów silnika, na umowie kupna sprzedarzy też nie trzeba, czyli zmiana silnika nic nie wprowadzi o ile będzie taka sama pojemność i moc.; Co sądzicie?
Z tego co ostatnio orientowalem sie w urzedzie to silnik w naszym pieknym kraju nie jest czescia zamienna i ma swoj numer

, wiec jesli zmienisz silnik musisz isc z dowodem jego zaakupu do skarbowki i wydzialu komunikacji i wszystko zglosic, no i jeszcze przeglad
Sprawa wyglada jeszcze ciekaiej jakbys chcial przywiezc sam silnik z niemiec np, otoz prawnie nie jest moliwe zainstalowanie takiego motoru. Jesli chcesz sprowadzic do polski sobie silnik z zachodu musisz przywiezc cale auto

, a nastepnie udac sie z nim na przeglad zerowy, w celu nadania numerow silnika, dopiero potem z auta mozesz wyjac silnik, wlozyc do swojego i dokonac stosownych oplat, akcyzy nie placisz

. A z autem dawca robisz co chcesz
W kazdym badz razie moze byc nieciekawie przy zakupie uzywanego samochodu, jesli posiada on juz nowy dowod rejestracyjny, a nie posiada karty pojazdu. Bo jesli ktos w takim aucie zmienil silnik, nielegalnie i nawet nie przebil numeru, wtedy takiego auta prawdopodobnie nie zarejestrujesz, bo numer silnika w aucie nie bedzie zgadzal sie z tm co jest w wydziale komunikacji
Z tego co mi powiedzieli urzednicy, sprzedajacy auto powinien miec wystawione przez urzad komunikacji zaswiadczenie o numerze silnika dolaczone do dowodu rejestracyjnego (wydawane za dodatkowa oplata

)
Paranoja