.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 16:27:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: B3 alternator - drgania
PostNapisane: 15.mar.2005 14:56:53 
Użytkownik

Czesc,
Mam na imie Przemek i od paru miesiecu jestem włascicelem B3 i mniej wiecej od tego czasu rownież czytuje forum.
Pytanie nr 1:
W mojej Audiczce występuja dziwne drgania karoseri. Objawy sa takie ze w momencie jak włacze bieg (jest to automat 3 biegowy) powiedzmy ustawie na D (ale trzymam na hamulcu) i teraz włącze swiatła lub cos co pobiera duzo prądu to zaczyna dość nieprzyjemnie drgac buda,wiem ze pewnym rozwiazaniem jest zwiekszenie obrotow na biegu jałowym jednak wolałbym usunać tą usterke w jakis bardziej cywilizowany sposób.Aha najpeniej mam do wymiany łozysko w alternatorze, ale nie sadze zeby to było głowna przyczyna tych drgań. Ktoś ma moze jakies inne pomysły co to moze być? Drgania występuja tylko gdy samochód stoi.

Pytanie nr 2:

Macie jakies pomysły na buczenie czegos przy predkości wiekszej niż 100Km/h. Jak przekraczam ta predkosc to zaczyna sie wydobywać dzwięk podobnu do lecącego bombowca, aha nie jest to wydech bo ostatnio wymieniałem łożyska w kołach tez odpadaja bo były ostatnio sprawdzane i sa ok.

Pozdrawiam
Przemek

ps. Autko to Audi 1.8S z 88r.

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2005 17:42:24 
Użytkownik

Mam lepszy pomysl idz kolego ladnie do dzialu NEWBIE i sie ladnie przywitaj :!: :!: :!:
a co do autka to moze podaj wiecej szczegolow a nie domyslow np jakie masz te wolne obroty przy obciazeniu i bez niego :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2005 18:49:16 
Klubowicz

Łożyska w kołach mówisz sprawdzałeś?? Dla mnie ten objaw "bombowca" to właśnie łożysko... no chyba, że amrykańce latają nad nami :peace:

Napisz nam jakie masz obroty przed drganiami i jakie kiedy są odczuwalne...

P.S. Uzupełnij profil...

Tytuł: Juz podaje dodatkowe informacje
PostNapisane: 16.mar.2005 10:52:02 
Użytkownik

Hejka
Na wstępie sorrki ze sie nie przywitałem w sposób ogólnie przyjęty na tym forum - juz sie poprawilem:).

Obroty:
przed obciazeniem 900
a z obciazeniem spadaja do 750 - 800 - zaleznie co jest właczone,
niestety teraz jestem w pracy i nie moge dokładnie napisać
ale jutro sprawdze właczenie czego powoduje jaki spadek obrotów.

Jeśli chodzi o łożyska to sprawdzał mi je mechanik przy wymianie amorków i mówił ze sa ok, ale moze sie jeszcze do innego przejade, albo napiszcie jak mozecie co i jak to sam sprawdze, bo to chyba zadna filozofia.

Pozdrawiam
Przemek K.

Tytuł: A jeszcze jedno.
PostNapisane: 16.mar.2005 16:34:17 
Użytkownik

Nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie w zwiazku z moim kłopotem ale silnik to gaźnikowiec, no i instalka LPG, ale objawy jakie opisałem wystepuja bez wzgledu czym zasilam.

Pozdrawiam

Przemek

Tytuł: Dokładne dane:)
PostNapisane: 17.mar.2005 17:29:05 
Użytkownik

Obroty jałowe : 1000
Po załaczeniu biegu: 800 - i jeszcze nie drży
właczenie świateł,ogrzewania wnetrze na max,ogrzewania szyby spadaja do jakis 700.

A jeśli chodzi o efekt bombowca to sprawdziłem i wiem ze mam zwalone łożysko w lewym przednim kole wiec pewnie bedzie trzeba wymienić.
Aha i jesli mozecie to powiedzcie czy końcówke drązka moge wymienić tylko z jednej strony czy trzeba symetrycznie.

Pozdrawiam
Przemek

Tytuł: Dokładne dane:)
PostNapisane: 17.mar.2005 17:33:13 
Użytkownik

Hej wczoraj zebrałem pare danych.Oczywiscie ich dokladność też nie jest imponujaca bo tyle co udało mi sie wyczytać z obrotomierza.Zatem
Obroty jałowe : 1000
Po załaczeniu biegu: 800 - i jeszcze nie drży
właczenie świateł,ogrzewania wnetrze na max,ogrzewania szyby spadaja do jakis 700.

właczenie nawet jednego dodatkowego obciazenia juz powoduje drgania.Szczególnie właczenie światel lub nawiewu.

A jeśli chodzi o efekt bombowca to sprawdziłem i wiem ze mam zwalone łożysko w lewym przednim kole wiec pewnie bedzie trzeba wymienić.
Aha i jesli mozecie to powiedzcie czy końcówke drązka moge wymienić tylko z jednej strony czy trzeba symetrycznie.

Pozdrawiam
Przemek

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1