.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 14:39:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: problem z klimatronik w a4
PostNapisane: 17.mar.2005 07:23:16 
Użytkownik

witam
wlasnie zakupilem samochodzik i mam dwa pytania. 1. czy mozna podczas jazdy wylaczyc klime, tak aby niepotrzebnie nie zżeralo paliwa, jesli jest to jak sie to robi. 2. czesto sie zdarza, ze na wyswietlaczu klimy znika wszystko lub najpierw miga a nastepnie znika, ale nawet gdy wszystko zniknie to da sie regulowac temperatura poprzez sterowanie przyciskami. jaki moze byc tego powod i ewentualnie jak go usunac?
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17.mar.2005 07:57:17 
Użytkownik

Miga wyświetlacvz bo pracuje w trybie awaryjnym . Przyczyny mogą być dwie uszkodzone silniczki które sterują poszczególnymi klapami( ciepło-zimno, Nawiew na szybe , na podłoge itp) lub uszkodzony jest cały panel sterujący klimatronikiem. Silniczki można jeszcze jakoś naprawić ale jak jest uszkodzony panel to tylko do wymiany gdyż jego się już nie naprawi. U mnie np uszkodzone były i silniczki i panel wiec naprawa mnie troche kosztowała ( silniczki 150 zł ) a panel kupiłem za 200 zł ( ale trzeba uważać bo niektórzy to chcą za panel ok 500zł- lekka przesada) > Najlepiej podłączyć się do komputera i zobaczyć jakie kody błędów wyskakują - tz tu jak są uszkodz silniczki to wykaże ale jak uszkodzony panel to nie będzie kodu błędu że uszkodzony panel.

Tytuł: Re: problem z klimatronik w a4
PostNapisane: 17.mar.2005 08:09:38 
Użytkownik

ulthor napisał(a):
witam
1. czy mozna podczas jazdy wylaczyc klime, tak aby niepotrzebnie nie zżeralo paliwa, jesli jest to jak sie to robi.

Można. Naciskasz przycisk z rysunkiem śnieżynki. Jeżeli symbol śnieżynki pali się na wyświetlaczu - klima chodzi, jeżeli nie, klima nie chodzi. Przy temperaturach poniżej zera klima i tak nie daje się włączyć (jest to normalne). Oprócz tego możesz wymusić pracę nawiewów. Ja robię tak. Po włączeniu silnika wciskam "Auto" (wartość nastawiona na wyświetlaczu 22 stopnie). Po paru minutach jazdy nawiewy zaczynają chodzić na full. W tym momencie nastawiam przyciskiem "-" pod prawą częścią wyświetlacza pracę nawiewu na 3 kreski. Nawiew nie hałasuje tak strasznie (i nie zżera tyle energii), a wnętrze nagrzewa się OK. W lecie, albo jeżdżę z włączoną klimą, albo, jak nie jest za gorąco, robię tak jak zimą.
Widzę, że zdecydowałeś się na 1.8. Zapodaj jakieś zdjęcia, jak masz. NIech Ci dobrze służy.
M

Audi A4 1.6 (ADP) 1995 r. (2004 - 2007)
Audi 80 B3 1.8 (PM) 1990 r. (1999-2004)
Audi 80 B2 GTE (MU) przejściowka 1985 r. (1996-1999)
Audi 80 B2 GTE (DZ) 1983 r. (1992-1996)

Tytuł:
PostNapisane: 17.mar.2005 09:05:44 
Użytkownik

dzieki za porady. moze nie jest uszkodzona, bo jak wyzej pisalem da sie ustawiac wszysko przyciskami i jest nawiew, tylko z wyswietlaczacza czesto znikaja cyferki i jest pusty, chyba przewaznie jak jest juz cieplo w aucie to najczesciej tak sie dzieje, moze cos nie laczy?, jest sposob zeby wyciagnac klime? zdjec jeszcze nie mam, bo narazie jestem w trakcie zalatwiania rejestracji ale jak juz ochlone to napewno cos zarzuce
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2005 23:54:27 
Użytkownik

witam mam audi a4 1,8T quatto i miałem problem taki sam z wyświetlaczem klimy no niestety nie da sie z tymnic zrobić i to nie jest niestety od ciepła czy zimna szkło wyswietlacza posiada gumnki któer stykaja z płytka całego układu znajdujacego sie skrzynce i one są uszkodzone ratuje tylko wymiana na inny

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1