.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 21:18:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sprawdzajcie dokładnie Auto po zakupie!!!
PostNapisane: 28.mar.2005 00:19:28 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Dzisiaj miałem fajny dzień i zapragnąłem coś porobić przy nowym aucie. Pojechałem do garażu i złapałem sie za wymianę intercoolera na większy i blowoff'a wyciągniętych z mojej 200 Perełki. Dodam tylko na wstępie, że po zakupie Avanta, wymieniłem olej, filtry i sprawdziłem rutynowo pasek rozrządu przez szczelinę w osłonie. Auto trafiło do mnie po 4ro miesięcznym postoju wprost z Austrii. Najprawdopodobniej nie przeszło tam przeglądu, a było do niego dość sumiennie przygotowane. Wymienione całe zawieszenie od wszelkich tulejek i poduszek, po amorki gazowe Sachs Advantage i niskie sprężyny Weitec oraz wszystkie wahacze. Wymienione też wszystkie paski, przewody WN, świece i kopółka z palcem. Jeszcze filtry. Pierwsze co w aucie zrobiłem to wyleczyłem pierwszą niespodziankę. Przednie koła były na wielkim minusie i bardzo rozbieżne. Okazało się, że górne mocowania kolumn były nie dokręcone i zawieszenie się rozeszło. Diagnosta zapytał mnie czy ktoś nie zrobił mi dowcipu... :D Po ustawieniu kątów zbieżność wróciła do normy. Ale dzisiaj przeżyłem szok...
Zabieram się do wymiany ICka i zdejmuję atrapkę i wszystko co potrzeba. Stary IC już wyjąłem i przyszedł mi głowy pomysł żeby zobaczyć dokładnie pasek, pompę wodną i rolkę napinacza. Zdjąłem osłonę, pompa wodna nowiuśka, rolka nawet nie wytarta – również nowa, pasek ma napisy...ale jest cholernie luźny. Można go było zdjęć i nałożyć bez luzowania pompy i przekładać na ząbkach. Pompa wodna była cofnięta do minimum!!! Szok. Ciągałem 4 razy auta, jechałem dwa razy przeładowany, upalałem quattro na placu po śniegu... Jak pomyślę że tak niewiele brakowało. Auto przez jakiś czas bardzo źle odpalało. I 5 razy odpalałem na zaciąg. Jeja!!! Jestem pewien, że pan Austriak zrobił biednemu Polakowi dowcip. Za dużo tych przypadków. No chyba, że warsztat wyjątkowo spieprzył robotę i nie lubił dokręcać śrub. Sądzę, że gość załamany wielkimi inwestycjami a nieudanym przeglądem narobił w Aucie burdelu. Napiąłem pasek, wymieniłem IC i wstawiłem bova, ale nawet nie chciało mi się pośmigać szybciej. Co z tego że komp już przerobiony i parę innych dupereli... Aż mi się odechciało wszystkiego. Posprawdzałem wszystkie czujniki i kabelki bo obawiałem się że coś jeszcze mnie zaskoczy. Sprawdziłem też hamulce i wszystkie przekaźniki i bezpieczniki. Ależ ktoś popsuł mi humor. We wtorekk wymiana paska na nowy. Ten na pewno jest mocno wymęczony, choć widać że nowy. Ehh...ale historia. Mam fotkę jak można było obkręcić pasek. Komuś przesłać żeby wrzucił? Rozpisałem się...ale tak samo długo niepotrzebnie dłubałem się przy aucie :/
Sprawdzajcie Auta dokładnie. Zgubiłem się... Co to za sprawdzanie rozrządu przez szparkę. Zauroczyłem się tymi wszystkimi nowymi częściami :/

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2005 00:29:35 
Klubowicz

a jestes pewny ze to nie kupiles tego od polonusa? ;-)
oto fotka:
http://www.rezacze.pl/bilu/rozne/swiateczny_dowcip.jpg

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2005 00:43:09 
Użytkownik

Właścicielem byl młody chłopak o nazwisku Winter...Jakoś tak nie po naszemu ;-) Miał piekielne audio w tym aucie i dokonał modyfikacju z 100 na 200 z wystającymi błotnikami przód i poszerzeniami z tyłu. Także raczej miłośnik OOOO. Ale napewno nie miłośnik mnie... :/ Dodam, że wybralem się na ten świąteczny tuning w kościelnych ciuchach...prosta robota. Spędziłem w garażu 4 godziny przeglądając wszystko co mogłoby być jeszcze odkręcone lub ponacinane...Na szczęście Śwagier mi kombinezon garażowy przyniósł :)

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2005 08:40:54 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
Nie no Kefir, nowy pasek po kupnie uzywanego auta to podstawa, chocby niewiem jak ładnie wygladał przez dziurke ;)

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2005 11:36:11 
Użytkownik

No szkolny błąd... zgubiłem się jak młody :D Jakby zniszczył silnik to bym sam skopał sobie tyłek :D Dzisiaj autko śmiga jak trzeba. Jutro wymiana paska na nowy i koniec ze stresami.

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2005 10:58:03 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
zdarzają się komedie. Gdybysmy rok temu w nowo zakupionej A90 NG mojego kolegi nie wymieniali popychaczy zaworowych, to nie zauwazylibysmy, ze pasek rozrządu jest w jednym miejscu rozcięty do połowy :zly:, jeszcze troche i moglby sie zerwać...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1