Witam wszystkich
Od 9 miesięcy jestem posiadaczem 80 B3 z 1990.Jest to moje pierwsze auto wiec dopiero poznaje co i jak działa w samochodzie stad kilka pytań
1.Nie wiem dokładnie co to jest ale wygląda to tak.Samochód jest z wtryskiem jednopunktowym.to coś jest połączone kolektorem silnika.Pod filtrem powietrza jest cała machina zapewne to jest gaznik.i z tego dalej wychodzi rura która jest tak sprytnie zawinięta koło półośki i idzie sobie dalej w tył samochodu.Domyslam sie że jest to już wydech.I teraz w miejscu gdzie ta rura jest połaczona z tym całym wtryskogażnikem pod filtrem gdy samochód sobie postoi wycieka z tego woda która spowodowała juz pełno nadrdzewiałych miejsc dookoła.Z czego ta woda i czy przejmowac sie tym czy to normalka.
2.Wskaźnik temperatury płynu chłodzacego jest chyba zd.... . pierwszą wartością jest 50 stopni i są wokół tych 50 stopni trzy pogrubione kreseczki póxniej jest chyba kreska z 70 stopni itd.Podczas jazdy wskazówka nigdy nie wykracza mi poza te trzy kreski wokół 50 stopni wentylator włącza się na ostatniej z tych trzech czyli jakies 60 stopni.Czy to jest dobrze bo przeważnie samochody trzymają tą temperaturę koło 90. czy moze tylko wskaźnik żle pokazuje.Ciekawostka . ostatnio pękł mi pasek klinowy który napedza alternator i [pompe wodną kontrolki sie zaświeciły wszystko ok ale kawałek musiałem tak jeszcze jechać nie pracowała pompa wody i wtedy temperatura doszła mi do 90 stponi i tak trzymała.Ten kawałek który musiałem dojechac przypłaciłem pęknięciem korka od zbiornika wyrównawczego i rozpryskaniem płynu po całym silniku ale to juz inna sprawa.Po załozeniu paska dalej trzyma temp. wokół 50 i włącza wentylator koło 60.
3.podswietlenie zegarów rabnieta jest jedna z tych tak sprytnie wkrecanych zaróweczek podczas gdy była wsadzona wszystkie inne swieciły ale gdy wyjąłem ją w celu dokupienia takiej samej nic już nie świeci.Czy to podswietlenie jest połaczone szeregowo i gdy wyjme jedną tzn. przerwe obwód wszystkie inne gasną czy może przy okazji cos spieprzyłem?
4.narazie ostatnie

troche nie na temat ale czy wymieniał ktoś z Was jakiś filterek olejowy czy cos w instalacji gazowej? jesli tak to która to jest część.Wyczytałem to w instrukcji instalacji i każa co 10000 wymieniać to cos.
narazie tyle dzieki za odpowiedzi