.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.cze.2025 13:26:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: parę pytań dot. 80
PostNapisane: 06.kwi.2005 15:23:02 
Użytkownik

Witam wszystkich
Od 9 miesięcy jestem posiadaczem 80 B3 z 1990.Jest to moje pierwsze auto wiec dopiero poznaje co i jak działa w samochodzie stad kilka pytań

1.Nie wiem dokładnie co to jest ale wygląda to tak.Samochód jest z wtryskiem jednopunktowym.to coś jest połączone kolektorem silnika.Pod filtrem powietrza jest cała machina zapewne to jest gaznik.i z tego dalej wychodzi rura która jest tak sprytnie zawinięta koło półośki i idzie sobie dalej w tył samochodu.Domyslam sie że jest to już wydech.I teraz w miejscu gdzie ta rura jest połaczona z tym całym wtryskogażnikem pod filtrem gdy samochód sobie postoi wycieka z tego woda która spowodowała juz pełno nadrdzewiałych miejsc dookoła.Z czego ta woda i czy przejmowac sie tym czy to normalka.

2.Wskaźnik temperatury płynu chłodzacego jest chyba zd.... . pierwszą wartością jest 50 stopni i są wokół tych 50 stopni trzy pogrubione kreseczki póxniej jest chyba kreska z 70 stopni itd.Podczas jazdy wskazówka nigdy nie wykracza mi poza te trzy kreski wokół 50 stopni wentylator włącza się na ostatniej z tych trzech czyli jakies 60 stopni.Czy to jest dobrze bo przeważnie samochody trzymają tą temperaturę koło 90. czy moze tylko wskaźnik żle pokazuje.Ciekawostka . ostatnio pękł mi pasek klinowy który napedza alternator i [pompe wodną kontrolki sie zaświeciły wszystko ok ale kawałek musiałem tak jeszcze jechać nie pracowała pompa wody i wtedy temperatura doszła mi do 90 stponi i tak trzymała.Ten kawałek który musiałem dojechac przypłaciłem pęknięciem korka od zbiornika wyrównawczego i rozpryskaniem płynu po całym silniku ale to juz inna sprawa.Po załozeniu paska dalej trzyma temp. wokół 50 i włącza wentylator koło 60.

3.podswietlenie zegarów rabnieta jest jedna z tych tak sprytnie wkrecanych zaróweczek podczas gdy była wsadzona wszystkie inne swieciły ale gdy wyjąłem ją w celu dokupienia takiej samej nic już nie świeci.Czy to podswietlenie jest połaczone szeregowo i gdy wyjme jedną tzn. przerwe obwód wszystkie inne gasną czy może przy okazji cos spieprzyłem?

4.narazie ostatnie ;) troche nie na temat ale czy wymieniał ktoś z Was jakiś filterek olejowy czy cos w instalacji gazowej? jesli tak to która to jest część.Wyczytałem to w instrukcji instalacji i każa co 10000 wymieniać to cos.

narazie tyle dzieki za odpowiedzi

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2005 16:21:52 
Użytkownik

na te pytania na bank znajdziesz tu odpowiedz.........
jezeli miales tyle zapalu zeby to napisac to na pewno zostalo ci cos jeszcze na opcje " SZUKAJ " !!!!!!pozdro

Jest:
M4 Competition
AMG GT S

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2005 19:30:40 
Użytkownik

Może niewłaściwie interpretujesz odczyt na wskaźniku temperatury...
W mnie to jest tak:
Obrazek

http://members.lycos.co.uk/audiupl2/audi1/temper2.jpg

C4 2.8 AAH [2003-2006]

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2005 22:56:30 
Klubowicz

Auto: 210vtq
Nic dziwnego ze na zerwanym pasku temperatura Ci skoczyła, ale jestes sadysta :): , Wiez ze mogles pozbawic niuni slnika taką jazdą :?: :( , kiedy nie ma paska , nie pracuje pompa wody :/ :zly: ,

I jak to jest z tymi 3 kreseczkami na wskazniku :?: :zly:

:):

A6 V8 Avant - było
Coupe GT ... progress

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2005 23:05:41 
Klubowicz

emte napisał(a):

Tak jak Audista pisze :)

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2005 23:07:58 
Klubowicz

Auto: 210vtq
piotr napisał(a):
emte napisał(a):

Piotr, pytałem kolege zeby sprecyzował ile ma kreseczek w momencie wystrzału korka :):

A6 V8 Avant - było
Coupe GT ... progress

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2005 23:12:17 
Klubowicz

emte napisał(a):
piotr napisał(a):
emte napisał(a):

Piotr, pytałem kolege zeby sprecyzował ile ma kreseczek w momencie wystrzału korka :):

Późno jest, po piwku, to jakoś nie skumałem :P

Sorry za OT, już milknę :)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1