.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.cze.2025 14:34:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: czy zmieniac termostat?
PostNapisane: 07.kwi.2005 18:29:17 
Użytkownik

Mam problemy z temperatura silnika w mojej a4 1,6 ADP.tzn w miescie ladnie sie rozgrzewa do 90 stopni. Gdy tylko wyjade na trase to temp. spada do okolo 70 stopni i nie chce sie podniesc. Przejrzalem troche forum i mysle ze to moze byc termostat, ale dzisiaj podpialem niunie pod vaga i wyszedl blad bodajze 06500 (czujnik temperaturi chlodziwa silnika).Jak myslicie czy to wina czujnika czy posrednio i termostatu.
Z pozdrowieniami
Radek

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 20:53:09 
Użytkownik

Jezeli VAG pokazuje ze czujnik to widocznie tak jest :)
Tylko nie wiem czy czujnik mogl uszkodzic sie w dolnej czesci swoich, nazwijmy to, mozliwosci...(gore pokazuje OK jak mowisz)
Za termostat bekniesz pewnie w okolicy 100zl.... a czujnik nie mam pojecia.

Pzdrw
Neme

PS. Ja termostat zmieniam raz do roku bez zadnego ale - zostal mi ten nawyk po akcji zawracania z trasy z powodu zamkniecia sie na na stale termo:)
Bimetal to taka dziwna struktura ktora nagle gubi swoje wlasciwosci kurczliwe i okazuje sie ze zaczyna Ci sie gotowac pod maska.I nikt nie wie chyba czemu i kiedy tak sie dzieje.

odjechala Manta 2.0 GSI (Never ever Opel again)

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 21:49:40 
Klubowicz

Objawy typowe dla termostatu - jak dla mnie to jest cała przyczyna. Termostat nie powinien kosztować więcej jak 50 PLNów... najtańsze są już od 30, te droższe w okolicach 60-70, w ASO coś ponad 100 - do C4 V6, ale u Ciebie podejrzwam będą podobne ceny...

Tytuł: Mam Problem ze wskaźnikiem od poziomu płynu chłodniczego
PostNapisane: 07.kwi.2005 22:13:20 
Użytkownik

Witam od niedawna jestem posiadaczem b4 2,3 benz+GAZ i mam mały Problem ze wskaźnikiem od poziomu płynu chłodniczego po przejechaniu jakiegoś odcinak czy to w cyklu miejskim czy w trasie zaczyna mi mrygać kontrolka od poziomu płynu, czym to może być spowodowane, czy może tylko wymienić czyjnik, aha mam jeszce pytanko bardzo chętnie skożystał bym z instrukcji po polsku do tego autka ponieważ przeglądałem to forum i znalazłem ale do b3 i to też nie takie którego nie moge otwożyć, albo link jest niepoprawny. Atak pozatym to jestem zachwycony tym autem

Tytuł: jednak termostat
PostNapisane: 11.kwi.2005 09:48:22 
Użytkownik

Wymienilem termostat i faktycznie temperatura teraz caly czas sie utrzymuje na poziomie 90 C czy na trasie czy w miescie. Jezeli macie problemy z temperatura to nie wachajcie sie zmienic termostat.Koszty nieduze tzn 35 zl termostat, wymiana 15 zl(w 1,6 ADP dosyc latwo wymienic termostat) i ewentualnie dolewka plynu,

Z pozdrowieniami

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1