.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.cze.2025 09:05:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Włączanie się wentylatora na zimnym silniku
PostNapisane: 30.paź.2004 23:29:48 
Użytkownik

Proszę o poradę odnośnie załączania się wentylatora chłodnicy na zimnym silniku. Wczoraj miałęm taką sytuację, że postawiłem samochód i po 3 h załączył mi sie wentylator co spowodowało z kolei włączenie alarmu. Kiedyś też miałem taką sytuację jak postawiłem samochód na parkingu strzeżonym to rano jak przyszedłem stróż był wściekły bo podobno alarm się włączał w nocy 5 razy przez wentyltor.

Tytuł:
PostNapisane: 30.paź.2004 23:47:03 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
masz zle zalozony alarm bo nie powinien sie wlaczac tylko dlatego ze sie wentylator zalacza ...chyba ze aku masz slabe i jest duzy spadek napiecia . a jezeli wentylator sie wlacza na wylaczonysm silniku nawet jak jest zimny to wymine czujnik w chlodnicy i bedzie po problemie

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2004 10:51:17 
Użytkownik

Dzieki Hans. A mozesz mi podac jaki jest numer tego czujnika do mojej bryczki?

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2004 10:58:42 
Użytkownik

Nie kazde Audi ma te funkcje, ze wentylator moze pracowac gdy stacyjka jest wylaczona. Odpowiada za to przekaznik w skrzynce el. pod maska. Sprawdz czy go masz. Jesli nie masz tej opcji to znaczy, ze to nie czujnik. Sprawdz to. Przylap go na pracujacym wentylatorze i wyciagnij wtyczke z czujnika. Jesli wentylator stanie to znaczy, ze rzeczywiscie czujnik, a jak nie... Taki czyjnik kupilem za 25zl. Znalezli go w katalogu bez problemu.

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2005 11:27:03 
Użytkownik

zapparena napisał(a):
Nie kazde Audi ma te funkcje, ze wentylator moze pracowac gdy stacyjka jest wylaczona. Odpowiada za to przekaznik w skrzynce el. pod maska. Sprawdz czy go masz. Jesli nie masz tej opcji to znaczy, ze to nie czujnik. Sprawdz to. Przylap go na pracujacym wentylatorze i wyciagnij wtyczke z czujnika. Jesli wentylator stanie to znaczy, ze rzeczywiscie czujnik, a jak nie... Taki czyjnik kupilem za 25zl. Znalezli go w katalogu bez problemu.

No własnie po wyciągnięciu wtyczki od czujnika przy chłodnicy i czujnikach na wężu gumowym od chłodnicy do silnika wentylator pracuje. Więc czy to może byc jednak ten czujnik?

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2005 21:33:44 
Użytkownik

"No własnie po wyciągnięciu wtyczki od czujnika przy chłodnicy i czujnikach na wężu gumowym od chłodnicy do silnika wentylator pracuje."

bo macasz nie ten czujnik co trzeba ;) . Za kręcenie wiatrakiem po wyjęciu kluczyków odpowiada czujnik na bloku silnika. Ten taki mały na górze, z przodu, co do niego kabelek leci. Jak zdejmiesz wsówkę i zapniesz ją do bloku, to powinno zakręcić(o ile nie jest wymagane załapanie jeszcze temperatury z czujnika w chłodnicy). A co do alarmu, to są różnego rodzaju czujki do centralek, i na różne rzeczy reagują ;) . U mnie wyjec wyje, jak zapomnę komórki z auta na przykład i się telefon do sieci loguje, lub ktoś zadzwoni do mnie.
PZDR.

EDIT.:
PS. niezłego kotleta odgrzaliście ;) .

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2005 21:56:14 
Użytkownik

Ja kiedyś miałem podobna sytuacje i z czasem musiałem wymienić czujnik temperatury wody.Znajduje sie on w chłodnicy po lewej stronie.Koszt to około 35zł nowy a uzywany kupiłem za 20zł........

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2005 22:02:52 
Użytkownik

Podobną flex, ale nie taką samą. przypuszczam, że łapał ci czujnik w chłodnicy i kręciło ci wiatrakiem nawet po zimnej nocy, ale dopiero po podaniu zapłonu w stacyjce - tutaj przypadek jest taki, że kręci wiatrak po wyjęciu kluczyków, a po wyjęciu kluczyków, to się czujnik w chłodnicy rozłącza(uogólniając). swoją drogą, to dzięki flex za info, bo u siebie muszę zmienić ten w chłodnicyy właśnie, bo mi głupieje.
PZDR.

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2005 10:47:10 
Użytkownik

tak wracając do tematu, to mógłby ktoś sprawdzić w etce numery tych 2 czujników temperatury - na bloku silnika, odpowiadający za kręcenie na postoju po wyjęciu kluczyków ze stacyjki i ten drugi na dole w chłodnicy. Z góry THX za pomoc. Mój motor, to DZ '87.
PZDR.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1