Aj tam bardziej orientuje... po prostu wie ile wydaje.
Fakt, że C4 do aut tanich w eksploatacji nie należy... wszytsko swoje kosztować musi, ale komfort jazdy jest nieprzeciętny. Jakiś czas temu myślałem właśnie nad przesiadką na C4 2.8 w automacie i quattro ale koledzy z forum słusznie zauważyli, że taka kombinacja odbije się na wrażeniu zamulenia 2.8 w stosunku do tego co mam - i pewnie mieli rację... bo napęd zabiera swoje, automat również... Ja bym na Twoim miejscu szukał raczej manuala gdyż nawet skrzynię dostaniesz bez problemu i za "taniość" w porównaniu z automatem.
Ceny materiałów eksploatacyjnych czyli klocki, oleje, tarcze, amorki - do tanich też nie należą ale da się przeżyć. Dostępność części (nie wiem jak automat) jest bardzo dobra bo silnik pracował w wielu niuniach... ale osiągi takie sobie...
Aha, spalanie przy spokojnej jeździe w korkach 18l LPG to norma, w trasie już dużo lepiej - full obciążenie 5 osób i 120km/h (tak, jedynka z przodu, nie dwójka

) to 11l/100km. Weź pod uwagę koszty ubezpieczenia (najlepiej z AC bo to przecież Audi /+50%/) - sumy niebotyczne. Gdybym przez rok nie inwestował w autko to... uzbierał bym na drugie
O samo quattro się nie martw - jak będziesz dbał o olej nic mu nie będzie.
O automatach słyszałem tylko dobre opinie (Ataman70 ma dużo doświadczenia z automatami w Audi - zapytaj go)
Ja tam polecam, szczególnie już w A6... o ile Cię stać na to, bo nie ma nic gorszego jak druciarstwo w takim samochodzie! Przemyśl to!!