.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.cze.2025 02:19:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: impulsometr w C3
PostNapisane: 24.kwi.2005 00:20:00 
Użytkownik

jak jest zbudowany impulsometr w c3 , chodzi mi tu raczej o sposob jego podlaczenia do zegarow. "do impulsometra dochodza 3 przewody , a wychodza 2 " takie slowa uslyszalem od zaklopotanego znachora rezajacego me zegary od V8... ktore caly czas nie maja pelnej sprawnosci :(

wiec ktory przewod do czego ma isc ... ?

Tytuł:
PostNapisane: 24.kwi.2005 09:32:23 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Czujnik stosowany w starych manualach lub we wszystkich automatach - taka gruszka, potrzebuje trzech przewodów. Dwa są odpowiedzialna za impulsy a jeden to zasilanie gruszki. Gruszka zawiera układ elektroniczny i kółko magnesowe napędzane odcinkiem linki ok 5cm dla manuali i ok 15cm dla automatów. Układ elektroniczny ma czujnik, takie białe kwadratowe "coś" (może taki kontaktron) i to właśnie odpowiada za liczenie impulsów. W skrzyni jest standardowy napęd do linki, tzn ślimak.

Druga wersja czujnika, to sam kontaktron. Czujnik wygląda jak pokrowiec na strzelbę...no ntak wygląda :P W środku jest kontaktron dł ok 25mm i przewody w postaci drucików. Taki czujnik ma dwa piny w gnieździe, ale i tak dochodzi do niego wtyczka z trzema przewodami - od licznika. Na flanszy do której przykręcony jest przegób wewnętrzny jest tuż za simeringiem kółko magnesowe. Takie jakby ebonitowe z wtopionym magnesem. Kontaktron - to taki włącznik magnetyczny i te kółko magnesowe obracając się z półosią zwiera go i licznik dostaje impulsy.

Jaki czujnik masz w skrzyni?

Tytuł:
PostNapisane: 24.kwi.2005 22:15:34 
Użytkownik

dzieki kefir200 za wyczerpujaca odpowiedz ... jednak teraz to poczeka bo sa inne priorytety :/

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1