Mimo, że nie mam auta z gazem to pare kwestii o które pytasz jest oczywiste:
1. Instalacja, nawet jeśli nie masz katalizatora, to koniecznie z komputerem III gen. wystarczy do silnika ABK i nie ma konieczności pakować się w wtrysk gazu.
2. Problemów z samymi instalacjami jest mało, za to występują one głownie z powodu złego montażu, dobrania i wysterowania. Dlatego opłaca się poświęcić trochę czasu na znalezienie kompetentnego zakładu montującego instalacje, wypytać czy robili już nawet konkretnie takie silniki.
3. Co do wyboru samej instalacji, doradzać nie będę ale znam dwa samochody które pracują poprawnie na Instalacjach z Autronikiem, AL700.
4. Jeśli chcesz coś taniego nie oczekuj od tego zbyt wiele. Kompletna instalacja 3ciej generacji ze zbiornikiem toroidalnym to wydatek rzędu 1950 zł, ale z butlą 35-40 litrów ( to też zależy od firmy ). Jeśli chciałbyś większą... to przygotuj się na dopłatę rzędu 150-200 zł. Instalacja powinna zawierać obowiązkowo zabezpieczenie przeciw-wybuchowe, abyś potem nie musiał szukać przepływomierza na wymianę...
5. Nie daj sobie instalować jakichś dziwnych urządzeń resetujących seryjny komputer wtryskowy - takie rozwiązanie to tylko prowizoryczne rozwiązanie problemu, dobrze dobrana/wystrojona instalacja nie wymaga takich "sztuczek"
6 Zwróć uwagę na warunki gwarancji no i na sam zakład - jak wszystko wygląda jak u pana władzia w garażu to....z resztą sam wiesz:D
Jak będziesz szukał zakładu który zrobi to najtaniej... to wyjdzie Cie to zapewne najdrożej. Wystarczy, że przejrzysz sobie różne fora o samochodach gdzie ludzie się żalą, że np dali znajomemu założyć po godzinach, wyszło ich powiedzmy 400-500 zł taniej a po miesiącu szukali przepływomierza za 600-1000 zł, bądź decydowali się na demontaż instalacji z powodu ciągłych problemów i rozregulowań.
Mam nadzieje, że to co wypociłem w czymś Ci pomoże

A jeśli napisałem tu to co już i tak wiesz, to chociaż utwierdze Cie w przekonaniu, że masz racje :]
Pozdrawiam