.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 14.cze.2025 18:33:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Włącznika wentylatorów - B3 1.8
PostNapisane: 05.maja.2005 21:03:16 
Użytkownik

Witam.
Moja Niunia w korkach łapie wg zegara prawie 100 C czasami ponad. Nie zauważyłem żeby włączał się wentylator, sprawdziłem jak wyczytałem na forum zwarłem styki dochodzące do włącznika i wentylator się załącza. Czyli tak mi się wydaje że to walnięty włącznik/wyłącznik wentylatora. Bo nie chce bardziej nagrzewać silnika żeby sprawdzić czy może się włączy przy wyższej temperaturze. Czy może gdzie indziej szukać przyczyn? W trakcjie jazdy temp na 90 i się nie rusza.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2005 21:20:33 
Użytkownik

ja w trakcie jazdy mam cały czas 95C i nie widze w tym nic złego a czasem w korkach przekracza mi tą temperatutre

Tytuł:
PostNapisane: 06.maja.2005 06:58:19 
Użytkownik

Chyba jeszcze popróbuje na rozgrzanym silniku czy załączy się wentylator.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 06.maja.2005 08:15:49 
Uminator

czarrny napisał(a):
Chyba jeszcze popróbuje na rozgrzanym silniku czy załączy się wentylator.
Pozdrawiam

Witam.
proponuje wlaczyc silnik na postoju i sprawdzic czy wentylator sie zalaczy, jak nie to moze to byc wina czujnika, koszt nowego to okolo 40zł ( ja u siebie wymienialem) mam tez B3

Tytuł:
PostNapisane: 06.maja.2005 12:48:09 
Użytkownik

Właśnie tak sprawdzałem i temperatura na zegarze podniosła się ponad 100 a wentylator się nie włączył. Zauwazyłem że do wentylatora idą 3 kabelki a od czujnika tylko 2 może jest tylko 2 poziom wentylatora i temperatura musi podejść jeszcze wyżej. coś czytałem że do 105 stopni.
Może ktoś sprawdzić jak ma u siebie, czy też 2 kabelki po zewnętrznych stronach wtyczki.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 06.maja.2005 12:55:50 
Użytkownik

I jeszcze jedno pytanko czy musze jechać z wymianą do mechanika czy moge sam w domu i czy musze spuszczać płyn czy można tak na szybkiego wykręcić wkręcić.
Ppozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 06.maja.2005 14:05:27 
Użytkownik

do mecha nie musisz jechać a na szybkiego to ci sie płyn wyleje.
a ja mam pytanie na jak długo powinien sie włączać wentylator,bo u mnie sie włacza na 25 sek. i sie wyłącza w czym tkwi problem że chodzi tak krótko?
temerature w korkach mam prawie cały czas 100 st.

Tytuł:
PostNapisane: 06.maja.2005 14:15:04 
Klubowicz

Sprawdzenie czujnika:
1. jeśli silnik się przegrzewa bo nie działa wentylator, połacz ze sobą przewody od czujnika - doprowadzenie i wyjście - jeśli wentylator bedzie działał to czujnik jest uszkodzony.
2. jeśli nadal nie działa, sprawdź bezpiecznik, połaczenia, przekaźnik itd. (jeśli to silnik wentylatora, to do B3 1.8 powinien pasować 1 biegowy od Poloneza lub skody 120 - na szrocie kosztuje grosze).

Wymiana czujnika:
Przy odrobinie wprawy wymiana zajmuje 3 min. Silnik ZIMNY, korek na zbiorniczku ZAKRĘCONY, nowy czujnik razem z uszczelką POD RĘKĄ zbiorniczek wyrównawczy PEŁEN.
1. podstawiasz jakiesz duże płaskie naczynie pod samochód, tam gdzie jest czujnik,
2. odłączasz kable i lekko zluźniasz czujnik, tak żeby można go było kręcić ręką
3. jedną ręką odkręcasz stary czujnik, w drugiej trzymasz nowy,
4. wykręcasz stary czujnik do końca i szybko wkładasz nowy - uważaj żeby nie popsuć gwintu w chłodnicy-szybko, ale spokojnie, jak zaczepisz o pół obrotu, to już jest twój...
5. wkręcasz do końca i z wyczuciem dokręcasz nowy czujnik
6. podłączasz kable do czujnika
7. uzupełniasz poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym, najlepiej świeżym płynem
8. Jeśli w trakcie wymiany poziom ppłynu nie spadnie poniżej dna zbiorniczka wyrównawczego, to nie musisz odpowietrzać układu.

Tak jak koledzy pisali, cena czujnika ok. 40 zł (na 3 styki). Możesz założyć czujnik od Poloneza (12 zł) na 2 styki (mam tak u siebie). Gwint taki sam, temp. wlączania wentylatora ok. 92 stopni, wyłączenia 86 stopni. Podłączasz do niego przewód w którym jest prąd PO WŁĄCZENIU ZAPŁONU i przewód biegnący do silnika wentylatora (albo przekaźnika, zależy jak tam masz zrobione, jeśli masz wentylator 2 biegowy, to ten od szybszych obrotów).

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 06.maja.2005 21:14:07 
Użytkownik

Od wentylatora idą 3 kabelki więc jest chyba 2 biegowy, a kabelki do czujnika idą 2. Pozdrawiam i dzięki

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1