.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.cze.2025 15:48:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: AUDI 100 2,3 AAR termostat
PostNapisane: 10.maja.2005 20:50:18 
Użytkownik

Auto: B4
Witam

Jestem nowy na tym forum, ale nie oznacza to, że mniej kocham cztery kółka OOOO niż Wy - stali bywalcy :)

Moje autko nigdy jeszcze nie widziało LPG ;)

Problem z moim audikiem dotyczy spalania, gdyż po mieście przy na prawdę lekkiej stopie :P potrafi spalić nawet 20 litrów (zimny silnik).

Do tego przy 5-10 ct. C silnik potrzebuje w trasie przy jeżdzie ok 120 km/h nawet 20 min na nagrzanie się - osiągnięcie 85-90 st. C

W dłuższych trasach natomiast jest ok, po nagrzaniu się silnika pali jakies 8-10 l

Ja osobiście podejrzewam termostat, a koszty z tego, co wiem niewielkie

Problem tkwi tylko w tym, że sam zwykle zajmowałem się wszystkim prócz silnika - te sprawy zawsze zostawialem mechanikowi, który zna to audi od raczkowania :D Teraz niestety muszę zająć się audikiem sam ($$$ :/ ), natomiast nie wiem zbytnio gdzie termostat w moim silniczku sie znajduje, gdyby ktoś dysponowal ksiazka serwisowa do tego silnika/autka - Audi C4 '92 2,3E AAR to bylbym wdzieczny za przeslanie na priva

Ewentualnie ulatwiloby mi sprawę wyjaśnienie gdzie to jest? :P

Z góry dzięki

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2005 22:08:34 
Klubowicz

http://etka.auto2.ru/au/A100/1993/140/49/1418234/
nr.7 termostat,jak patrzysz na silnik bedzie pod pompa wspomagania,polecam kupic oryginalny w aso

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2005 22:23:13 
Użytkownik

Cenowo z termostatem powinienes zmiescic sie sporo ponizej 100zl (to pod katem $$$)
Nie do konca orientuje sie jak tam z lolalizacja termostatu w AAR ale podejrzewam ze niewiele rozni sie ona od NF (starszy brat) czyli prawa dolna strona silnika - taka spora gumowa gruszka przykrecona do silnika :D
Jezeli dysponujesz miska to jestes w domu :peace: bo sama wymiana nie jest skomplikowana - udalo mi sie kiedys w calkowitej ciemnosci na trasie :)

Powodzenia
Neme

odjechala Manta 2.0 GSI (Never ever Opel again)

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2005 17:24:35 
Użytkownik

Dzieki za pomoc, juz zlokalizowalem termostat i musze teraz poszukac w miare taniego, znam kilka punktow w uodzi, jak zrobię, to dam znac jak wyglada spalanie :P

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2005 18:13:05 
Użytkownik

Hmmm kupiłem ten termostat, ale po wyjęciu starego okazało się, że nie pasuje :(

Nowy jest za mały, musze zatem wymieniac

Przy okazji rzetestowałem stary w gorącej wodzie z wsadzonym termometrem
Okazało się, że termostat otwiera się już w temp 60 st C, zatem "trochę" za wcześnie - juz jestem niemal pewien ze to on jest winowajcą 15-20L/100km :zly:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1