marek napisał(a):
Z tego co mi wiadomo to wtryskiwacz rozruchowy powinien działać przy kręceniu rozrusznikiem ewentualnie jakoś max 8s
jego działanie uzależnione będzie od czujnika temperatury ale co ciekawe rzekomo działa też przy rozgrzanym silniku tylko pulsacyjnie (było coś takieog w opisie dotyczącym silnika 2,3) czyli musi być chyba jakiś przekaźnik, tym bardziej ze wtryskiwacz powinien chyba sie otwierać przy max otwartej przepustnicy (a załącza go switch jak otworzymy max przepustnice)
czujnik który odpowaida za jego pracę to czujnik dwupinowy, ten trzypinowy jest bardziej od klimy i wskazań na desce rozdzielczej. Może ktoś wie który przekźnij może być od tego wtryskiwacza ?
Tez probuje znalezc opis dzialania wtryskiwacza rozruchowego...
z tego co u siebie wybadalem to, do osiagniecia temp okolo 50st, wtryskiwacz ten podaje male ilosci paliwa w momencie dodawania gazu, ale niezaleznie od mikroswitchy przy przepustnicy. czyli trzymamy np 1000obr i lekko dodajemy gazu i on podaje przez ulamek sekundy paliwo.
Nie podaje u mnie natomiast przy kreceniu rozrusznikiem i zaraz po odpaleniu na zimnym... zapewne tak nie powinno byc i mam klopoty z rozruchem z tego powodu.
Wczoraj zapodalem na krotko +12v na ten wtryskiwacz w momencie rozruchu i odpalil na dotyk, ale juz po kilku sekundach pracy zaczelo silnik przylewac i musialem odpuscic, jednak juz silnik pracowal stabilnie bez niego.
Czy ktos z was ma moze doklkadny i wiarygodny opis zasady dzialania tego wtryskiwacza w k-jetach? mnie osobiscie interesuje od silnika MC, bo nie wiem czy w innych jest identycznie.