.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.cze.2025 08:50:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Słabo grzeje w środku
PostNapisane: 06.gru.2005 12:36:55 
Użytkownik

Witam, powietrze z kratek nawiewu leci ledwo letnie. Sprawdziłem przewody gumowe dochodzące do nagrzewnicy, są obydwa gorące temperatura silnika 90°C.Linka środkowego pokrętła załanczającego zimno-ciepło porusza dźwignię przepustnicy pod obudową nagżewnicy.
Podejżewam że może być uszkodzona przepusnica kierująca zimne powietrze na nagrzewnicę lub obok niej. Może ma ktoś schemat tego ustrojstwa lub miał podobny przypadek i coś mi doradzi.Pozdrawiam nepek59@op.pl .Pilna naprawa bo idą mrozy.

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2005 13:15:31 
Użytkownik

Na początku daj na maxa ciepło w nagrzewnicy i nic nie zmieniaj - niech tak będzie - pojeżdzij trochę - jaka temperaturę ma woda (płyn chłodniczy)? Może termostat jest otwarty? Głównie chodzi mi o to jak zachowyje się w trasie temperatura. Najcześciej zapowietrza się nagrzewnica. Odkręć korek wlewu płynu chłodniczego na zimnym silniku i rozgrzej go - dolej płynu jeśli zachodzi taka potrzeba do stanu max. Jak to nie pomorze to coś ze sterowaniem na nagrzewnicę (ciepło , zimno) o którym wspomniałeś.

Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2005 13:32:11 
Użytkownik

Z tego co piszesz, to przez nagrzewnice jest przeplyw. (oba weze gorace).

Wiec albo przeplyw jest marny bo nagrzewnica jest zapyziala (moze dolewales "uszczelniacza") albo faktycznie cos z klapami. Czy mozesz wyczuc gorąco w okolicach nagrzewnicy ale od strony kabiny? (tam gdzies pogmeraj nad nogami pasazera)

ABC@8G7

Tytuł: Re: Słabo grzeje w środku
PostNapisane: 06.gru.2005 14:22:17 
Klubowicz

nepek59 napisał(a):
Witam, powietrze z kratek nawiewu leci ledwo letnie. Sprawdziłem przewody gumowe dochodzące do nagrzewnicy, są obydwa gorące temperatura silnika 90°C.Linka środkowego pokrętła załanczającego zimno-ciepło porusza dźwignię przepustnicy pod obudową nagżewnicy.
Podejżewam że może być uszkodzona przepusnica kierująca zimne powietrze na nagrzewnicę lub obok niej. Może ma ktoś schemat tego ustrojstwa lub miał podobny przypadek i coś mi doradzi.Pozdrawiam nepek59@op.pl .Pilna naprawa bo idą mrozy.

Masz klimatronik? Jakie autko?

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2005 23:15:40 
Użytkownik

takie objawy miałem po założeniu parownika do gazu okazało się żę ma on miejsze opory przepływu niż nagrzewnica i przez parownik szło 95 procent płynu wystarczyło włożyc w wąż do parownika tulejkę aby zmiejszyć średnicę wężą lub zacisnąć wąż częściowo a ogrzewanie wróciło do normy te 5% wystarczyło aby nagrzać wężę nagrzewnicy ale nie całe wnętrze auta i to na początku też mnie zmyliło i jedną zimę miałem zimno. nie przesadzcie z tym kryzowaniem aby z kolei parownik nie zamarzał

Tytuł:
PostNapisane: 07.gru.2005 00:13:19 
Użytkownik

Witam
Ja mam podobnie. Klimatronik reszta w podpisie. Nieważne czy ustawię na zimne czy na gorące to słabo dmucha, pomimo że nawiew dam na max ledwie wyczuwalne jest to, że powietrze wypływa z kratek. Natomiast hałas dmuchawy jest b. duży.
Nie wiec co jest. Czasami zdarzył się bład Klapy reg. temp - czasowy. Teraz w zimie nie wyskakują żadne błędy. Filtr pyłkowy wymieniałem rok temu. Przyznam szczerze że nie mam ostatnio czasu się tym zająć, a w Olsztynie nie bardzo wiem do kogo podjechać.
Podejrzewam, że któraś klapa nie pracuje prawidłowo, ale trzeba by porozkręcać i sprawdzić.
Pozdrawiam
Darp

A6 C4 2.5TDI 115KM

Tytuł:
PostNapisane: 07.gru.2005 00:28:06 
Klubowicz

Tak, podejrzewam, że ta na podszybiu zaraz za silnikiem dmuchawy... Troszkę roboty jest... ale dla wprawionej osoby 30 minut na rozłożenie i drugie tyle na poskręcanie :diabel:

... a magicy mówili, że cały dzień roboty :D

Tytuł: słabe grzanie
PostNapisane: 12.gru.2005 08:07:03 
Użytkownik

Witam, cały tydzień remont przedpokoju dopiero wczoraj zająłem się problemem. Klapa chodzi, bo jak przestawiam pokrętło ciepło-zimno to wyraźnie słychać zmianę przepływu powietrza. Dopiero jak zacząłem pompować płyn ugniatając gumowy wąż idący z chłodnicy do głowicy to poszło powietrze do zbiorniczka wyrównaczego i z kratek poleciało ciepłe powietrze.

Tytuł: Re: słabe grzanie
PostNapisane: 12.gru.2005 08:26:16 
Klubowicz

nepek59 napisał(a):
Witam, cały tydzień remont przedpokoju dopiero wczoraj zająłem się problemem. Klapa chodzi, bo jak przestawiam pokrętło ciepło-zimno to wyraźnie słychać zmianę przepływu powietrza. Dopiero jak zacząłem pompować płyn ugniatając gumowy wąż idący z chłodnicy do głowicy to poszło powietrze do zbiorniczka wyrównaczego i z kratek poleciało ciepłe powietrze.

Czyli zapowietrzona nagrzewnica... była...

Tytuł:
PostNapisane: 12.gru.2005 15:15:40 
Użytkownik

nepek59
jeśli problem rozwiązałeś chwilowo - to polecam moje rozwiązanie - objawy są podobne ;)

http://forum.audiklub.org/viewtopic.php?t=26511

pozdrawiam,

Tytuł: słabe grzanie
PostNapisane: 13.gru.2005 08:38:53 
Użytkownik

dzięki za podpowiedź. Przymierzam się do plukania tylko nie mogę znaleźć dość czasu, może w sobotę uda się to zrobić.

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 08:47:53 
Użytkownik

;)
zarezerwuj sobie na to minimum 2,5 godz. najlepiej przy dziennym swietle ;)

pozdr

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1