Cytuj:
szefomaciek22
PostWysłany: 10.Gru.2005 14:05:39
Borykałem się z SONDA- i wymieniłem ja na oryginalna ATK z serwisu . ALE NIE NA ORGINALNA AUDi. FACET który ja zakładał powiedział ze za spalanie odpowiada konfiguracja komputera od gazu. Pożyjemy zobaczmy. Wielkie dzięki wam za wszelkie informacje POZDROWIENIA

Podziękuj pięknie facetowi od sondy, bo nie ma zielonego pojęcia jak to wszystko działa najwidoczniej

.
Owszem ustawienia kompa mają wpływ na spalanie, ale komp LPG jest w 100% uzależniony od sondy lambda. Jeśli sonda będzie walnięta i zawiesi wskazania na ubogiej mieszance (np. poniżej 0,4V) to komp LPG będzie dążył do wzbogacenia mieszanki i w efekcie maksymalnie otworzy krokowca co spowoduje jazdę na za bogatej mieszance, a to spowoduje zwiększone zużycie gazu. Jak sonda powiesi się na bogatej (pow. 0,6 V) sytuacja odwrotna, tyle, że spalanie wzrośnie z powodu mocniejszego "deptania" gazu. Jest dosyć wąski margines punktu neutralnego sondy gdzie można uzyskać mniejsze lub większe zużycie LPG, ale połączone ze spadkiem bądź wzrostem osiągów. Podobnie jak uaktywnienie funkcji jazda sportowa, normalna, ekonomiczna (tyle, że tutaj trochę inaczej jest to rozwiązane to efekt podobny).
Syncro 2.2 po prostu trafiłeś na partacza i tyle. Niestety nie jest to rzadkie w tym kraju. Mam już trzecie autko z LPG i teraz już żaden gaziarz-partacz kitu mi nie wciśnie, a instalkę reguluję sam. Spalanie w moim ABT na trasie mam do 10, a w mieście do 15,5 bo zimno i bardzo krótkie odcinki. A co do osiągów to niestety z lekkimi stratami trzeba się pogodzić w II gen. Coś za coś. Tylko V gen. (wtrysk LPG w fazie ciekłej) nie ogranicza osiągów, a IV dobrze zmontowana i wyregulowana praktycznie niezauważalnie.
Bzyczek, nie rób jaj, na groma Ci śruba jeszcze. To wszystko można poustawiać na kompie LPG i wyregulowując poprawnie parownik.