.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.cze.2025 11:15:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: AUDI S8 TIPTRONIK AWARIA POMOCY!!!
PostNapisane: 26.gru.2005 11:41:35 
Użytkownik

jestem od niedawna posiadaczem audi S8 i mam wielki problem ze skrzynią biegów tiptronik tzn. po odpaleniu samochodu i wlorzeniu jakies funkcji skrzynia dziala potem traci moc przestaje dzialac tiptronic mozna gazowac do woli i nic na lewarku odczuwalne sa lekkie drgania gdy chce zmienic funkcje. posiadam ten samochód od dwoch miesiecy i przez ten czas byl ostro testowany (bardzo ostro). Dotoczylem sie do mechanika podlączyli go pod komputer mial siedem bledów w skrzyni skasowali je ale niepomoglo. Spuscili olej ze skrzyni i powiedzieli ze to "smoła" a nie olej i ze skrzynia biegów do wymiany . Pan mechanik mówil cos o mechanizmie róznicowym. PROSZE O RADE MOZE SIE KTOS SPODKAL Z TAKĄ AWARIĄ . Moze ktos sie orientuje jaki jest symbol tej skrzyni bo na szrocie mówili ze moja do audi A8 symbol (5HP24) ale ja posiadam S8 czy taka skrzynia bedzie pasowac , albo czy dasie moją naprawic. Ewentualnie gdzie mozna dostac taką skrzynie. Mój email to dawidek184@wp.pl DZIEKUJE POZDRAWIAM

Tytuł:
PostNapisane: 26.gru.2005 13:36:52 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
ochlon najpierw , wyladuj czy zrob cos zeby dotarlo do Ciebie to co za chwile napisze ...
skrzynia biegow w Audi S8 a tymbardziej automat to nie pudlo do dlubania przez pierwszego lepszego drutomajstra . wez zadzwon do fachowcow od automatycznych skrzyn biegow KONIECZNIE tylko i wylacznie i tam zawiz auto KONIECZNIE na lawecie
tu masz przykladowy kontakt z Wroclawia: skrzynie biegów - tel. 602 850 345 oraz 663 984 999

i nie szukaj oszczednosci ani blizej bo i tak koszt zedu 5000 pln i wiecej Cie nie ominie jezeli bedzie to powazna awaria . a jak oddasz do niesprawdzonego warsztatu to skasuja Cie a skrzynia pojezdzi tydzien i sie rozsypie. a jezeli juz okaze sie ze naprawa jest nieoplacalna to taki warsztat ktory naprawde sie zna przynajmniej doradzi Ci jakiej skrzyni szukac bo poki co operujesz niewlasciwymi symbolami. wlasciwe znaczenia skladaja sie z 3 liter i 5 cyfr z czego typ skrzyni okresklaja pierwsze 3 litery

powodzenia

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł: skrzynia audi s8
PostNapisane: 26.gru.2005 16:50:38 
Użytkownik

Na wstępie bardzo dziekuje za fachowe porady. Moim zdanie choc nie jestem mechanikiem to jak cos w tej skrzyni stuka i bardzo glosno chodzi to napewno juz jest po niej. Auto ma przejechane 220tys. podam jeszcze nr. nadwozia moze wczym pomoże ****** Mod *******. Za skrzynią juz sie ostro rozglądam na necie wlasnie spodkalem sie z takimi oznaczeniami cytuje.."skrzynia biegów automatyczna 5 biegowa audi S8. Oryginalny numer części: 5HP24 Opis: Naprawa i sprzedaż skrzyni biegów automatycznych
i manualnych oraz części do skrzyni biegów do wszystkich marek ... www.skrzyniebiegow.com.pl " Mieszkam w kielcach a tam jest tylko jeden serwis audi bylem u nich ale oni naprawde nie byli wstanie stwierdzi a o rzetelnej pomocy mozna zapomnieć. Taką skrzynie piegów posiada mój znajomy z warszawy on handluje czesciami na gieldzie w Slomczynie . Mówi ze tą skrzynie co ma to jest kompletna ze sprzeglem kinetycznym i mówil jeszcze cos o jakis kasetach podobno zdemontowal ja w niemczech na szrocie z auta z audi a8 4.2quatro powypdku. ten komplet wycenil na 3500zl a mechanik w kielcach podobno jeden z lepszych za wymiane tej skrzynil powiedzial 1000zl netto. Jeszcze raz wielkie dzieki. HANS JEST WIELKI :)

Edit by GrzesB: Nie podawaj numerów autka publicznie - nie tylko prawi ludzie czytają forum - później autko Ci gdzieś zginie i ktoś zadzwoni, że ma S8 o takich to a nie innych numerach i będzie chciał kasę za podanie miejsca... Jeśli będziesz chciał to wpisz sobie to jeszcze raz na własne ryzyko... Są święta więc nie każdemu przyjdzie wszystko do głowy :D

Tytuł:
PostNapisane: 26.gru.2005 17:22:56 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
bardzo dokladnie przeanalizuj te skrzyni , ta ktora masz i ta ktora chcesz kupic bo A8 a S8 to subtelna aczkolwiek roznica i mozna sie zdziwic .. o kasecie , jak sadze byla mowa o sterowniku skrzyni , logiczne jest wymienic go jezeli ladujesz inna skrzynie niz miales wczesniej ale zanim sie zabierzesz za wymiane skrzyni na inna niz masz , dowiedz sie o koszta i mozliwopsci naprzwy pod tymi telefonami ktore Ci podalem , koszt telefonicznej rozmowy bedzie niewielki a wieksze rozeznanie napewno bo zmiana skrzyni na inna moze sie wiazac nie tylko ze zmiana sterowniak ale moze sie okazac ze jest : inna dlugosc walu napedowego, inne poduszki , inny frez do silnika inne parametry wspolpracy z komputerem silnika a moze i nawet wiazka sie roznic ...

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł:
PostNapisane: 26.gru.2005 17:27:45 
Użytkownik

Sprawdź bagażnik. Przy wnęce na koło zapasowe powinieneś mieć naklejkę na której będzie m. in. symbol skrzyni biegów.
Jeśli chodzi o naprawę to wejdź na http://www.automat.pl/body/index.html
Mówią, że to najlepszy spec od automatów w PL.

Audi 100 C4 2.8 V6 - było (2002 - 04.09.2005)
Audi 4 life!!!Homie.

Tytuł: S8 TIPTRONIC
PostNapisane: 26.gru.2005 18:11:58 
Użytkownik

DZIEKUJE :D nie myslalem ze są jeszcze tacy ludzie jak WY życzliwi . Jutro udam sie do jedynego w kielcach ASO audi w kielcach i postaram sie wszyskiego dowiedziec, sprawdze również naklejke w bagażniku . Zadzwonie również pod nr. podane przez HANSA . Mam czas wiec bardzo wnikliwie zajme sie tą sprawą. Napewno sie jeszcze odezwe jutro . POZDROWIONKA DZIEKIIIIIIIIIII!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 26.gru.2005 23:01:05 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Jak chcesz mały odkupi ten "wrak" reszte na pw ;)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1