dokladnie tek jak kefir pisze w silnikach turbo chociazby MC jak wcisnie sie gaz do "dechy" zaworek N75, zapodajac cisnienie, przytrzymuje wastegate'a zamknietego az do momentu osiagniecia max doladowania. Przez to rozpedzenie turbosprezarki jest najszybsze, bo wszystkie spaliny leca przez nią rozpedzając gadzinę

. Jak nie ma tej opcji przytrzymywania to wastegate zaczyna sie uchylac juz wczesniej, bo jest na sprezynie, i w koncowej fazie juz nie wszystkie spaliny lecą przez turbosprezarke i osiagniecie wymaganego doladowania nastepuje pozniej.
>mAlIbOr , nie jestem pewny, ale u ciebie chyba jest tez taki jakby wastegate, baniac zek przy turbinie, sterowany cisnieniowo. nie znam jego budowy, ale wydaje mi sie, ze powinien byc podlaczony z kolektorem "ssacym" i jak w kolektorze ssacym przekroczone jest pewne cisnienie to ten waste gate sie uchyla. ja zrobilbym taki motyw:
- sprawdzil jakie jest w tej chwili maxymalne cisnienie doladowania, powiedzmy ze jest 0,5 bar.
- zalatwil jakis zaworek pneumatyczny sterowany/otwierany cisnieniowo z regulacją. ustawil go tak, zeby otwieral sie przy cisnieniu wlasnie 0,5bar (lub wiece, trzeba pokombinowac). wstawil go w rurke pomiedzy wastegatem a kolektorem ssącym i sterowanie podlaczyl do kolektora ssacego.
wtedy: przy przyspieszaniu, dzieki zamknietemu zaworkowi pneumatycznemu, cisnienie z kol ssacego nie dotrze do wastegate'a i waste gate bedzie zamkniety=szybsze rozpedzanie turbinki. Po osiagnieciu wymaganego doladowania >0,5bar zaworek pneumatyczny otworzy sie, przez to do wastegate'a dotrze cisnienie z kolektora ssacego i wastegate sie otworzy i cisnienie doladowania przestanie rosnąć.
P.S. turbodziura takze w duzej mierze zalezy od pojemnosci ukladu dolotowego i od wielkosci turbosprezarki (wieksza/ciezszy wirnik, dluzsze rozpedzanie). do tego nie wiem jak w dieslach, ale w benzyniakach mozna dobrac specjalnie fazy rozrządu na wydechu, zeby spalinki "strzelaly" w turbosprezarke i szybciej ją zaganiały. Poza tym dostawienie dump-valve powoduje ze turbinka nie wytraca predkosci przy zmianie biegów, tylko jak to zapakowac do diesla to w tej chwili nie wiem

bo nie ma przepustnicy, mozna blow offa sprobowac.