Krzysio napisał(a):
Elektronikiem nie jestem, ale juz pare sprzetu w Autach pomontowalem.
Jak sprawdzic napiecie na wyjsciu? Rozumiem ze chcesz je sprawdzic na Chinchu.
Nigdy czegos takiego nie mierzylem, ale logicznie myslac, to ja bym sprobowal to zmierzyc voltomierzem. Takie proste urzadzenia pomiarowe kosztuja grosze w Praktykerze, Obi, itd.
Tyle tylko, ze nie wkladalbym tych czujnikow do kontaktu chincha, aby nie zrobic spiecia tylko bym wzial jakis kabel "chinch", podlaczyl go i mierzylbym napiecie na drugim jego koncu.
Nie wiem tylko, czy napiecie bedzie roslo w miare podglasniania radia, czy tez bedzie stale. Teoretycznie nie powinno byc ciagle takie same. Ale nie jestem pewien.
Jesli chodzi o wylaczanie sie sytemu aktywnego, to nie mysle aby powodem tego byl za slaby sygnal audio. Napiecie na wyjsciu Audio ma tylko do czynienia z moca sygnalu wchodzacego do wzmacniacza.
Zasada dzialania jest prosta: Napewno masz do swojego komputera podlaczone glosniki (lub ewentl.wierze hifi), ktore podglaszasz zamontowanym na nich potencjometrem.Te glosniki to nie jest nic innego jak system aktywny.
Ale dodatkowo w komputerze masz rowniez mozliwosc podglaszania. Podglaszajac dzwiek w komputerze, nie robisz nic innego jak wzmacniasz sygnal wyjsciowy audio. Jesli podniesiesz go za wysoko, to bedziesz mial przesterowany dzwiek na wejsciu do glosnikow czy tez wierzy. Wynikiem czego jest harczacy dzwiek.
Teraz przenies to cala sytuacje samochodowa na komputer: Jesli Ci cos strzela, warczy, buczy w glosnikach, lub sie cos wylacza, to pierwsze co robisz, to podlaczasz inne glosniki do komputera. Jesli chodzi OK, tzn. glosniki sa do dupy.
Mozesz tez zrobic na odwrot i podlaczyc inny komputer pod "strzelajace" glosniki (czyli tak jakbys podlaczyl inne radio do auta). Tak czy siak, diagnoza jest taka sama.
Ja znam takie strzelanie z walnietych kondensatorow w zmacniaczu. Dlatego obojetnie jakie radio wlorzysz, to i tak dalej bedzie strzelac.
Mam nadzieje, ze moglem chociaz troche Ci pomoc.
Pozdrawiam
Krzys
miernik mam i zmierzenie z kabla nie jest problemem tylko czy w ten sposob nie popale sobie czego?
to co napisales o wyjsciu line-out jest dla mnie oczywiste
natomiast ewidentnie wzmacniacze sie rozlaczaja
jezeli poziom na wyjsciu jest za maly... radyjko juz tak ma ze
jak sie szuka nowej stacji w radiu lub przewija to rozlacza wyjscie
bo co ma generowac szum wtedy?
a takie co powoduje trzask w głonikach - wszystkich
natomiast jak juz gra to nie ma problemu nawet z odsłuchem na max
zadnego trzeszczenia
dzisiaj sprawdze jeszcze czy zalaczenie wzmacniaczy z przekanika
(zasilenie) tez powoduje taki trzask czy jest to bardziej "miekkie"
tak sobie mylę że na wyjciu low będzie sie zmieniać i napiecie i
natezenie... tylko czy taki prosty multimetr będzie w stanie to zmierzyć...
zobaczymy