Black_Fighter:
Witam.
tak myślałem co by zrobić żeby zmiejszyc spalanie LPG
mam instalacje 2gneracji ,dawka gazu sterowana jest za pomocą komputera któa bierze odczyt z sondy Lambda -
i myślałem że można by było zatkać trochę dolot powietrza - np. jakas szmatka polozona na filtr powietrza -wtedy sonda odczytała by że mieszanka jest zbyt bogata i zmniejszyła by dawkę gazu. lecz mieszanka nie była by juz stechiometryczna tylko uboga.
na pomysł wpadłem ,poniewaz po wymianie filtra powietrza który był zamontowany w mojej audi -ze starego przybrudzonego i pewnie troszke przytkanego ,na nowiutki z bardzo dużą przepustowością filtrona ,wzrosło spalanie w miescie i na trasie...
i taki mały PS. czy stan świec wpływa na spalanie gazu? ,poniewaz moje pewnie nadają się już do wymiany ,a w ksiazce którą dostałem do instalacji gazowej pisze zeby świece wymieniac co 10.000 (czy aby troszkę nie za często?)
---------------------------------------------------------------------------------------------------
masz nadmiar mocy nad którą nie możesz zapanować !?
a teraz na poważnie:
-zatkanie dolotu aby zwiększy zużycie gazu- żebyś szybciej jechał bedziesz musiał mocniej depnąć, spadną osiągi i wzrośnie zużycie czyli efekt odwrotny od spodziewanego
-uboga mieszanka - wyższa temperatura spalania w cylindrze- szybsze zużycie silnika (najpierw wypali uszczelke pod głowicą)
w normalnie wyregulowanym silniku wymiana filtra na nowy poprawia osiągi auta, a co znimi zrobisz to zależy od ciebie, przy niezmienionym stylu jazdy spalanie powinno spaść!
wymiana świec przy zasilaniu gazem to podstawa!!! może nie co 10000km ale co 20000 to już napewno (tutaj nie ma reguły)
pozdrawiam.