.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.cze.2025 11:19:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Webasto
PostNapisane: 20.sty.2006 22:44:39 
Użytkownik

Mam w swoim samochodzie założone webasto. mam pytanie do tych, którzy cos
takiego posiadają. Czy przy dużych spadkacvh temperatur używać tego, gdy
samochód ciężko zapala. i jeszcze jedno ile w przybliżeniu powinno chodzić
wabasto?/

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2006 22:49:23 
Użytkownik

webasto sluzy do nagrzania wnetrza samochodu w momencie kiedy silnik nie pracuje
nie ma nic wspolnego z odpalaniem a chodzic powinno tyle ile chcesz czyli zalezy to od tego jak ma byc cieplo

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2006 23:04:57 
Klubowicz

Buba napisał(a):
webasto sluzy do nagrzania wnetrza samochodu w momencie kiedy silnik nie pracuje
nie ma nic wspolnego z odpalaniem a chodzic powinno tyle ile chcesz czyli zalezy to od tego jak ma byc cieplo

Oj Bubuś nie do końca tak. Webasto ogrzewa płyn chłodzący więc motor na starcie ma dużo łatwiej, bo sporo cieplej :) Ja też mam Webasto ale niestety do naprawy :/

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2006 05:10:15 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Buba napisał(a):
Buba co Ty pleciesz??? Przeciez webasto uzywa sie głównie do odpalenia,najpierw grzeje sie płyn chłodniczy, póżniej dopiero włacza sie nawiew, płyn nagrzewa sie do ok 50 * a samo webasto pracuje maksymalnie godzine.i zuzywa ok litra paliwa na godzine Ogólnie idealna sprawa na duze mrozy , jeżeli auto stoi pod chmurką.

Tytuł: diesle i dogrzewanie Webasto
PostNapisane: 21.sty.2006 08:15:14 
Użytkownik

Witam,jako ciekawostke dodam ze w nowoczesnych dieslach common rail,producenci stosuja dogrzewacze typu Webasto tylko w celu dogrzania zimnego silnika,gdyz motory sa tak oszczedne ze nie chca sie nagrzewac.Ale po dostawieniu sterownika ktory bedzie umozliwial odpalenie tegoz urzadzenia bez odpalania motoru,uzyskamy ogrzewanie postojowe.
Ale co do tematu to uwazam ze dobrze jest przed uruchomieniem motoru wlaczyc ogrzewanie postojowe by motor sie rozgrzal,a udowodnione jest ze silniki w znacznym stopniu szybciej sie zuzywaja podczas uruchomien i pracy gdy sa zimne.

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2006 08:37:45 
Użytkownik

Powtwierdzam - webasto to b. dobra rzecz - tylko nie zapomniec o sprawnym akumulatorze bo przy Webasto to podstawa. Ile ma chodzić? - ono "samo ma wiedzieć", gdyz przy większości jest urządzenie sterujące i samo się wyłacza (przynajmniej ja tak miałem - zegar z programatorem do uruchomienia, a po osiągnięciu pewniej temp. samo się wyłaczało). U mnie przy właczeniu webasto automatycznie właczał się nawiew na prędkości pierwszej - wystarczyło ustawić powietrze na nagrzewnice (włączyć grzanie), nawiew na szyby i po przyjsciu do auta w środku ciepło, szyba przednia odmrożona no i silnik ciepły.

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2006 10:03:14 
Użytkownik

popieram, sam uzywam webasto od kilku dni (wczesniej niestety zjarał się silnik). Webasto pracuje godzine lub dwie - zalezy od wersji. To ze auto ledwo pali to raczej wina akumulatora. Niestety ale takie webasto troche produ bierze. Reguła jest taka ze jesli webasto pracuje godzine - tyle samo powinno jechac auto zeby doladowalo odpowiednio akumulator. Moje ustawiam sobie na wlaczenie jakies 20 min zanim przyjde do auta - wtedy silnik jest cieply i w srodku rownież (aut ostoi w garazu)

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2006 10:36:11 
Użytkownik

nie wiem jak tam te oryginalne webasta w audi ale ja majac webasto firmy webasto ;) w dwoch autach dokladane to:
webasto nie rozladowuje akumulatora, to dmuchawa rozladowuje (nalezy ustawiac na pol gwizdka ale temp wysoka) ,
raczej nie powinno sie w garazu uzywac chyba ze garaz taki pol otwarty czyli wentylowany jakis dobrze.
no i sa rozne webasto takie do grzania silnika i wnetrza ale i do samego wnetrza.

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2006 10:56:35 
Użytkownik

no trochę prądu webasto bierze - świeca żarowa do zapalenia czy pompka płynu.... zresztą pisze w instrukcji - choc nie tak duzo bo ok 30 W - ale na słaby aku i mróz to moze być duzo....

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2006 12:15:08 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
w autach z ogrzewaniem postojowym sa przewzznie 2 akumulatory a webasto to firma produkujaca miedzy innymi ogrzewania postojowe ...w Audi oryginalnie ogrzewania postojowe pochodza od Eberspracher'a ;)

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2006 13:06:38 
Klubowicz

Hmm, ja mam tez ogrzewanie postojowe firmy Webasto i myślałem że to oryginał w Audi, ale faktycznie na zamówieniu auta nic nie pisza o Webasto... więc moze faktycznie ktoś dokładał... ale wygląda jak oryginał, sterowanie w drzwiach, drugi akumulator w tylnym błotniku itp. W takim przypadku problemu z rozładowaniem akumulatora nie ma bo ogrzewanie postojowe korzysta z drugiego aku :)

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2006 13:20:26 
Użytkownik

ziak napisał(a):
no trochę prądu webasto bierze - świeca żarowa do zapalenia czy pompka płynu.... zresztą pisze w instrukcji - choc nie tak duzo bo ok 30 W - ale na słaby aku i mróz to moze być duzo....

u mnei godzinne grzanie nigdy nie robilo roznicy (jeden aku)

Tytuł: jw
PostNapisane: 23.sty.2006 01:18:29 
Użytkownik

A czy podczas działania Webasto, normalnym jest że wydobywa się lekki dymek spod silnika??

Tytuł: Re: jw
PostNapisane: 23.sty.2006 04:27:33 
Klubowicz

darti71 napisał(a):
A czy podczas działania Webasto, normalnym jest że wydobywa się lekki dymek spod silnika??

normalne

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2006 07:30:49 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
do webasto jest dostawiana jakas dodatkowa pompka paliwa?? czy razczej sam zasysa??? jak macie wpiete spaliny wylatujace z webasta, w rure wydechową? czy tak sobie pod samochod lecą?

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2006 10:00:24 
Użytkownik

W moim A2 TDi webasto to standard wyposazenia, nie mozna tego wyłaczyc, to działa samoczynnie kiedy temp. spadnie do min. 5 stopni C. Dla mnie to super sprawa, bo autp nagrzewa sie momentalnie (przy minus 30 trwało to troche dłużej niz moment) więc na twoim miejscu jesli masz odłaczane, korzystałbym z tego cały czas

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2006 10:50:54 
Użytkownik

Lukasik napisał(a):
do webasto jest dostawiana jakas dodatkowa pompka paliwa?? czy razczej sam zasysa??? jak macie wpiete spaliny wylatujace z webasta, w rure wydechową? czy tak sobie pod samochod lecą?

ja mam drugą pompe paliwa poprawadzoną pod autem. U mnie webasto ma wlasny tlumik i wszystko ucieka pod auto - i tak jest w wiekszosci. chociaz ostatnio widzialem CLK ktoremu spaliny uciekaly rurą z tylu.

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2006 23:55:23 
Użytkownik

witam
Ja sam zakładałem Webasto mokre do swojego wozu był tylko fabryczny dogrzewacz ale jego moc jest bardzo mała.Pozatym nie mozna dogrzewaczaem sterować , działa samoczynnie po uruchomieniu silnika gdy temp. spadnie poniżej
4 sc.Webasto które założyłem ma mozliwość pełnej kontroli ma programator godziny włączenia.
Przy takim mrozie jaki jest teraz lepiej ustawić aby włączyło się np. 1/2 godz. przed uruchomieniem silnika.Płyn chłodzący w Silniku jest już rozgezany i rozruch jest owiele lżejszy dla silnika.Jeżeli masz sprawny lub 2 akumulator możesz ustawić aby
przy temp 40sc cieczy chłodzącej włączył się wentylator nagrzewnicy i masz ciepełko w kabinie i odmrożone szyby których nie musisz ich skrobać.
Można dokupić pilota radiowego którego zasięg jest ok. 1km.I 20 min. przed wyjściem do
samochodu włączasz webasto i masz ciepełko.
Jeżeli macie jakieś problemy ze swoimi ogrzewaczami służę radą.

Jest to jedno z najlepszych dodatków do naszych furek.

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2006 09:47:43 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
eryk, co sie składa na taki zestaw? ile takie cos kosztuje? do jakiego samochodu zamontowales? w ktorym miejscu wpiąłes sie w obieg? gdzie podlaczyles pompke paliwa? czy skomplikowana jest elektryka do webasto?

z moze masz instrukcje w jakims pdf?

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2006 16:33:03 
Użytkownik

W zestawie nowego webasta jest :
Webasto (urządzenie główne),Pompa paliwa,Kruciec przyłączeniowy do zbiornika paliwa,2 trójniki na węże wodne,Przewód gumowy do doprowadzenia cieczy chłodzącej z silnika ok 3 metry,Zegar (sterownik do kabiny),Wiązka elektryczna z bezpiecznikami,Tłumik,Przewody spiralne do podłączenia tłumika,Filtr powietrza zasysanego przez webasto z przewodami,Przewody paliwowe,Uchwyt do przykręcenia webasto,Komplet śrub i opasek zaciskowych.No i najważniejsze NAKLEJKI ha,ha.
Koszta nowego ok 4000 zł z montażem ,ale jak poszukasz to za ok 2 tyś.kupisz.
Ja montowałem do Vw transportera t4 2,5tdi,Wpiołem się na obieg nagrzewnica
głowicą Koniecznie trzeba ominąć obieg chłodnicy bo będą duże straty ciepła.
Jezeli chodzi o pompę paliwa to wpiąłem się przy filtrze paliwa,z elektryka nie ma wiekszych problemów,zasilanie sterownik i wentylator nagrzewnicy. Instrukcji nie mam.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1