.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 14:52:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Opinie o sondach lambda z Allegro...
PostNapisane: 28.sty.2006 14:28:14 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Prosze użytkowników sond lambda z allegro np BOSCH lub NTK 4- przewodowych lub 3-przewodowych o opinie na ich temat. Czy dobrze dzaiałają, czy przypadkiem nie są awaryjne... Ceny są bardzo korzystne - 45-100 PLN.

Nie interesują mnie opinie zasłyszane od kolegi brata stryjka...itp. Tylko konkretne wypowiedzi!

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2006 16:36:30 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
Właśnie założyłem taką sonde z allegro za 99pln czteroprzewodową NTK do testów.

- sonda słabo reaguje, silnik ma pół sek. przestoju po wciśnięciu buta na wyższych obr.
- mały zakres wysterowania (ok. 0.4-0.8V)
- co do awaryjności (za mało przejechałem na tym by coś na ten temat powiedzieć)

paliwo - 98

spostrzeżenia: moim zdaniem sonda będzie w miare dobra do silników niewysilonych i jeżdzonych na gazie.

ogólnie niepolecam.

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2006 22:26:45 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
moim zdaniem sonda wlasnie bardziej dostanie na gazie, na paliwie pochodzi dłużej.

skupił bym sie bardziej na jej żywotności bo raczej to bedzie najistotniejsze; jeżeli chodzi o sterowanie to wydawać by sie mogło że sonda boscha zakupiona z gwarancją np z inter cars będzie szybciej reagaowała na najdrobniejsze zmiany...

wnioski wyciągnołem z testów jakie przeszły moje sondy:)
bosch ok (300,- chodzi dobrze, reaguje na zmiany składu co sprawdzałem na wykresie jej pracy- wskazania będą oczywiście zależne od tego jak jest sterowane paliwo/gaz...)
- instalowałem 2 boscha, jedna uległa mechanicznej usterce..., druga jest sprawna i na niej dość długo śmigam na niej
- wcześniej miałem dwie własnie tego typu z neta ale niestety po jakimś czasie przestały działać :/

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2006 18:48:40 
Użytkownik

Co do sondy to chyba tylko ten, co kupi ja w ASO i sam zamontuje jest pewny, że ma orginał. Wiem, że mechanicy czesto wstawiają zamienniki np z BOSCHA i kasuja po 300 złotych, jedynie co robią to zmieniają wtyki.
Czasami robią mase dodatkowo.
Na forum jest kilku zadowolonych z uniersalnych "bosch" na 75 złotyc z allegro.
np:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84792756
Sam chyba mam walniętą sonde / jest bardzo wolna i szarpie na benzynie/ ale potrzebuję trzeżyłową, te na allegro mają dodatkowy szary kabel, czy to prawda, żę wystaczy ten szary przewód przykręcić gdzieś do masy i będzie działać.
Czy ktoś coś takiego robił,i jak ewentualnie się spisują.
Wiele osób kupiło drogie sondy, a okazywało sie, ze był inny problem.

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2006 20:49:00 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
trudno mi cos powiedziec, bo kupilem oryginalną boscha z hurtowni za 200zł (zamiast 450zł) no i sie popsuła bo silnik kopcił olej :/

kefir > do czego ci sonda lambda??

sonda nie ma nic do gadania przy pelnym obciazeniu, bo ECU wogole z niej nie korzysta jak jest w overbooscie.

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2006 21:07:29 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Dzięki za opinie. Jedna sonda potrzebna jest mi dla znajomego, druga dla mnie do b2. Chyba jednak zaryzykuję. Za dużo kasy w te sondy musze władować, bo jeszcze przede mną zakup sondy szerokopasmowej.

Dwóch moich znajomych jeździ na tych tanich Bosch'ach i nie mają kłopotów. Trzeci ma kłopoty, ale jeździ też na gazie.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1