.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 14:38:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Układ kierowniczy ..... luzy? Warsztat w Krakowie?
PostNapisane: 29.sty.2006 19:35:47 
Użytkownik

Witam. Mam problem z układem kierowniczym tj. kierownica może wykonać obrót patrząc na zegar 10 min bez ruchu kołami. Lata w jedną i w drugą stronę i auto jadąc po prostej skręca w lewo. Więc mam pytanie:

Co może być przyczyną takiego luzu, co trzeba wymienić?

Znacie jakiś warsztat w Krakowie godny polecenia?

Tytuł: Hmm...
PostNapisane: 30.sty.2006 12:38:39 
Użytkownik

Końcówki drążków kierowniczych, drążki kierownicze, no i pozostaje maglownica. 2 pierwsze łatwo zdiagnozować, co do maglownicy, to można ją dokręcić, ale tak, żeby kierownica wracała po skręcie kółkami samodzielnie. Jak nie da się tego zrobić to pozostaje wymiana, na szrocie jakieś 80 - 130, ale sprawdź jak się wysuwa, włóż w imadełko i sprawdź, czy nie ma luzów, wymiana 100 - 200, zależy od zdziercy, ale bliżej 200 PLN. Ważne jest także zamocowanie przewodów hydraulicznych, generalnie maglownica od B3 i B4 różni się tylko mocowaniem przewodu zasilającego w płyn hydrauliczny, reszta jest bez zmian. A się rozpisałem... :-).. Pozostaje jeszcze do ustalenia, czemu maglownica sie wybiła? Najczęściej winne są sworznie zwrotnicy, mocowane do wachacza, a już na 100 % łożysko górne mocowania zwrotnicy... Jak tam masz luz to kwestią czasu jest dobita maglownica, ja już mam zmienioną 2 na przestrzeni 180 000 km... Pozdrawiam, jak coś to pytaj.. A co do ściągania, to przy luzach nie da się poprawnie zrobić zbieżności, kątów pochyllenia koła itp...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1