.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.maja.2025 00:36:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [b4] pomozcie z zakupem - dokonało sie
PostNapisane: 11.lut.2006 15:43:24 
Użytkownik

witam

mam do Was, drodzy Klubowicze, wielką prośbe:)

Na poczatku moze przedstawie swoją sytuacje. Jestem posiadaczem (no w sumie synem posiadacza) Audi 80 rocznik 80 :) 1,6@LPG, sedan 2-drzwiowy:diabel: . Swego czasu sprawowal sie dobrze ale czas juz go zmienic- silnik juz zaczyna marudzic, tu i tam rdza, ostatnio mala stłuczka...

Zastanawiam sie nad kupnem nowego, tzn innego samochodu. Moge na to przeznaczyc maksymalnie 15 tys, a ok 14 uznaje za optimum. Zastanawialem sie nad kilkoma markami, ale o innych nie bede tu raczej mowil.

Wiec grono potencjalnych samochodow zawęziłem do dwoch - Audi A4 lub Audi B4.

Silnik. Jesli o to chodzi to satysfakcjonuje mnie cos z zakresu 1,6 - 2,0. Ale najlepszym rozwiazaniem wydaje mi sie byc silnik 1.8. Co do bajerów to poza centralnym zamkiem i elektrycznymi szybami raczej niewiele jest pozycji obowiazkowych.

PS troch juz sie rozejrzalem za kilkoma aukcjami i ot co mi wpadlo w oko (m.in.):
1
2
3

W wypadku B4 to raczej dla orientacji bo jest tego duzo a chcialbym uzyskac opinie czy jest to dobry pomysl, czy lepiej skłaniać sie ku A4 (jednak moj faworyt).

aha i jeszcze jedno - w gre nie wchodza zadne automaty, kombi, przekładki kierownicy itp. No i raczej benzyna.

pozdrawiam gorąco i licze na wyklarowanie mojego zdania co do wyboru samochodu:)

Ostatnio edytowano 02.kwi.2006 18:09:23 przez tomek-p07, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2006 15:51:40 
Użytkownik

z taka kasa A4 a motorek zalezy czy chcesz szybkie auto czy bardziej tanie w eksploatacji...wiadomo im wiekszy motorek to i lubi wiecej wypic :diabel: ..optymalny bylby disel ale watpie czy za ta kase znajdziesz w dobrym stanie :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2006 15:54:32 
Użytkownik

Pierwszy i drugi ładne tylko silniki za słabe ,A co do trzeciego to mogło by być tylko nie przerobione.

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2006 16:20:20 
Użytkownik

nr 2 to ma dziwne sterowanie tymi elektrycznymi szybami... :diabel:

o reszcie nie bede sie wypowiadal, bo tylko okiem rzucilem... :):

chyba lepiej jednak szukac A4, pannom sie bardziej podoba :P
duzo info w archiwum!

pzdr

t.

VW Caddy 1.9 TDI
Fiat Brava 1.9 JTD
Fiat Marea Weekend 1.6 16V
BMW 540i Touring
Fiat Seicento 900
Audi A4 1.9 TDI Avant
Audi Coupe 2.0 16V
Audi 80 2.0 E
Audi 80 1.8 S
Fiat Tipo 1.4
Skoda Favorit
Fiat 126p

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2006 16:40:42 
Użytkownik

beczy napisał(a):
-> co masz na mysli - ja tam nic nie widze

a co do archiwum to mozecie dac linka do jakiegos tematu? jakos nie moge znalezc...

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2006 18:52:43 
Użytkownik

ja mam audi coupe b4 2,8 v6 i je polecam. spalanie jest niewiele wieksze niz silnika 2,3. przerobiony na gaz i pali mi 10 litrow (przetestowane z doswiadczenia), auto siwetnie sie prowadzi, trzyma sie drogi, za taka sume masz juz pelne wyposazenie, a silniik bedzie ci bardzo dlugo sluzyl, jesli tylko poprzedni wlasciciele regularnie wymieniali w nim olej. dziewczynki go kochaja, a jak podgrzejesz im tyleczek w chlodna jesienna noc, albo zimowy mrozny dzien,a w lato klima odpowiednio schlodzi atmosfere jak ja za bardzo pogrzejesz wciskajac gaz... :) to nie chca z niego wysiadac.... jak do tej pory mnie zawiosdlo tylko raz - spalila mi sie pompa paliwa, bo nestety mialem wode w zbiorniku (jakis uczciwy wlasciciel bp ochrzcil paliwo i to jeszcze w poznaniu). teraz ukradli mi halogeny i kierunki, ale to nie wina autka. ponadto na drodze rzadko sie zdarza, zeby ktos cie wyprzedzil... ta po krotce wyglada opis. za te pieniazki, moze bedzie tez juz nawet ladnie zrobione?? :>
jeszcze raz polecam!!!
a jakbym mial wybierac miedzy b4 a a4 to oczywiscie a4!!!!ale z jakims duzym silnikiem, bo to nie prawda, ze duze silniki bardzo duzo pala- zalezy od kierowcy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2006 19:13:21 
Użytkownik

Pozycja 1 i 2 ok za takie pieniadze mozna brac tylko co do tego silnika no jak kto woli ja z 1,6 nie kupie auta. Bo tak prawde mowiac osiagi nie zaciekawe a tez nie bedzie najoszczedniejszy. ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2006 20:25:29 
Użytkownik

Mam nadzieję że masz odłożone coś w zanadrzu bo jeśli chodzi o A4 to przednie zawieszenie pewnie i w jednej i drugiej do roboty. Czyli lekko licząc 1500-2000zł. Zgadzam się z resztą, że silniczek 1.6 może być trochę słaby choć znam ludzi co jeżdżą i nie narzekają. Jeśli chcesz mieć trwałe auto, równie wygodne a mniej kosztowne od A4 to poluj na B4. Jakieś 2l 115KM albo coś więcej i nie ma mocnych ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2006 20:33:07 
Użytkownik

Tylko A4.... B4 to jednak stary model w por. z A4..... Za innymi markami sie wogole nie rozgladaj-uwierz ze za 15.tys nie znajdziesz nic lepszego od Audi ....

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2006 20:55:55 
Klubowicz

beczy napisał(a):

Chodzi tu o elektryczne sterowanie tylną szybą czyli tzw. podgrzewanie :diabel: a reszta szyb sterowana ręcznie co widać na załączonym obrazku. :peace:

Wracając do tematu to za te pieniążki kupisz A4 ale kompletnego golasa z najmniejszym silnikiem i pewnie część zawieszenia będzie do wymiany. Za to możesz kupić niezłe B4 z wypasikiem i w dobrym stanie. Pozostaje Ci więc albo kupić B4, albo poczekać trochę i dozbierać funduszy na A4. Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2006 17:43:07 
Użytkownik

Bylem dzisiaj na gieldzie i w sumie byl to moj pierwszy blizszy kontakt z b4/a4. Wiec na a4 z obecnych tam, to mnie raczej nie stac, bo ceny zaczynaly sie od 18 tys no i z silnikiem 1,6. B4 - tych bylo naprawde pelno. Najlepsza oferta wg mnie byla b4, '95, 144k przebiegu, z silnikem 2,0, alusami 16 cali (audi 6 ramion), sprowadzona w I 2006, serwisowana + ksiązka, airbag, zielony metalik, wspomaganie, cantral zamek, radio elektryczny szyber, alarm, immo, abs, dodatkowe światło stop, zwolnienie z oplaty skarbowej, i po krotkim targowaniu sie stanelo na 13 600 (z13900) + komplet opon (bez felg) letnich - stala na zimowkach, w dobrym stanie. Wygląd zewnetrzny i ogolny stan uważam za bardzo dobry i nie bylo sie do czego przyczeopic. A mozecie mi pomoc i jakos to skomentowac?

I jeszcze jedno pytanie. Co sądzicie o tej ofercie (a4) w odniesieniu do tej b4 - Typ silnika: benzyna
Przebieg: 124000 (w km)
Rok: 1995
Kolor: czarny metalik
Województwo: Małopolskie
Opis: sprowadzony
Wyposażenie:
- wsp. kierownicy, el. szyby- el. lusterka- centr. zamek- alufelgi Cena: 13 900 PLN

. Oferta wydaje mi sie dosc atrakcyjna. Z krotkiego opisu mozna wyczytac ze od b4 ma wiecej o elektryczne szyby i lusterka na wyposazeniu, ale ten silnik 1,6...? Poza tym musze sie najpierw dowiedziec co o tym sądzicie bo mam tam kawalek drogi w jedna strone - mieszkam na samej północy - także nie ukrywam, że wyjazd w celu jej obejrzenia nie moze byc zbytnio spontaniczny.

Reasumujac prosze bardzo o chociaż krótkie komentarze i dziekuje bardzo za dotychczasowe.

Pozdrawiam

PS wiem ze to troche nie fair ale o cenzurze na forum nic nie słyszałem - czy możecie jakos skomentowac mitsubishi carisme 1,6 16 V '96? podobna cena, troszke mlodsza a i nawet w oko wpada - moze ktos mial/ jezdzil i moze sie wypowiedziec.

jeszcze raz dzieki

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2006 18:20:34 
Użytkownik

Nie no kolego nie ogladaj sie za niczym innym tylko audi :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2006 18:20:34 
Klubowicz

Zdecydowanie B4. Kupisz pewnie w miarę ładne, bez biedy, a do tego można się pokusić o poszukanie quattro. A4 za taką kasę to pewnie wielka padaka i dlatego właściciele chcą to opchnąć... Jeśli nie szukasz quattro to na rynku znajdziesz naprawdę dużo autek innych marek które są zdecydowanie tańsze w eksploatacji i za tą kasę więcej dostaniesz...

P.S.
Zostaw sobie ze 2-3 tysie na bieżące sprawy i poprawki po porzedniku. Nie zapomnij o kosztach ubezpieczenia i zarejestrowania.

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2006 20:11:16 
Użytkownik

tańsze w eksploatacji. A co masz na mysli? do tej pory sadziem ze sa to nawet tanie samochody.

co do quattro - a nie pali to czasem wiecej? Ja w sumie nie szukam sportowych wrazen a na uralu tez nie mieszkam, wiec mysle ze 2wd mi wystarczy, a poza tym mniej elementow do zepsucia

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2006 20:20:39 
Użytkownik

tomek-p07 napisał(a):
tańsze w eksploatacji. A co masz na mysli? do tej pory sadziem ze sa to nawet tanie samochody.

co do quattro - a nie pali to czasem wiecej? Ja w sumie nie szukam sportowych wrazen a na uralu tez nie mieszkam, wiec mysle ze 2wd mi wystarczy, a poza tym mniej elementow do zepsucia

Quattro pali trochu wiecej ....

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2006 21:05:40 
Użytkownik

Dzisiaj czyli w niedziele bylem na gieldzie w Gliwicach dla malo zorientowanych jest to jedna z większych gield w Polsce. Ogladalem i rozmawialem z właścicielami trzech A4 z silnikami 1.6 i jedna 1.8 samochody były zarejestrowane w kraju każdy ponad cztery lata i ceny ich były w granicach 15 tyś . Po chwili rozmowy utargowalem do wziecia te auta po cenie niższej o 1.5 złoty , auta były w bardzo dobrym stanie widac ze wlasciciele o nie dbali niewiem jak sie nimi jezdzilo ale silniki chodzily ladnie i blacharka tez byla w miare to znaczy były na każdym elementy juz malowane ale to niejest nic nowego w polsce. :diabel: Zainteresowanie kupnem aut na gieldzie bylo zerowe , dlatego powiem ze takie auto jak A4 mozna kupic nawet po 13 tys i to ladne a nie jakieś B4 .Nigdy w zyciu bym niekupił B4 chyba ze za 7 tys gora bo tyle te auta są teraz warte jest tego pelno teraz jest dobry okres na kupowanie auta i jak chcesz to szukaj A4 a nie B4 :diabel:

Audi V8 3.6 { Full wypas ]
Audi 90 Quattro 2.3
VW Passat B5FL HIGHLINE 2.5 V6 TDI AKN 4MOTION.

"Dopóki nie użyłem Internetu nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2006 22:02:14 
Użytkownik

jeśli można doradzić nie patrz na rocznik patrz na stan auta -wole tansza igłe z91 niż droższą paadlinę z 95

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2006 22:06:25 
Użytkownik

Auto: A6 C6 3,0 QUATTRO 232PS 2007r
Moim zdaniem jak masz 15tys.zł to kup sobie audi B4 1,9 TDI :!: Polecam zobaczysz ze tak będzie najlepiej.A4 jest nowsza i lepiej wygląda ale za takie siano jak masz to może być padaka.Jeszcze wspomnę o kosztach bieżącego utrzymania które w A4 jest o wiele droższe np inspekcje,olej,zawieszenie itp.Pisze to ponieważ zawsze trzeba coś kupić czy zrobić w nowonabytym aucie.A wszystko chodzi o kasę.Więc licz, licz i życzę dobrego zakupu

A6 1.9 TDi AFN
MB W211 2.7 CDI
E65 BMW 730D

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2006 10:35:36 
Użytkownik

Jak jesteś napalony na A4 (myślę że od 1.8 w górę) to poczekaj, pozbieraj kasę i kup coś za większe pieniądze, a nie kupuj okazji za 13500zł. Patrz na stan auta a nie sugeruj się przebiegiem (patrz jak mocno jest wytarta kierownica, pedały :!!: ). Jeżeli potrzebujesz teraz kupić auto to kup B4 za rosądne pieniądze będziesz miał porządny wóz (proponuję 2.0 116kM lub 2.3 133kM lub jak chesz to V6). Pozdrawiam :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2006 16:52:45 
Użytkownik

a moze masz mozliwosc wyjazdu za granice po samochod lub cos?? wtedy bys mial wieksza pewnosc co do przebiegu i do przeszlosci wypadkowej (Niemcy ogolnie mowia otwarcie co i jak) bo w Polsce wszystkie samochody sa bezwypadkowe i z oryginalnym przebiegiem 120-160tys.km. ..... /Po niektorych samochodach w Polsce bez wiekszego przygladania sie odrazu widac ze byl naprawiany i na dodatek jest zle/krzywo spasowany a do tego inne odcienie koloru/tapicerki-pomimo tego wlasciciele takich aut niemal wyklucaja sie ze auto jest bezwypadkowe a jak cos udowodni to nastepuje wielkie zdziwienie typu "nie zuwazylem" /sie rozpisalem

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1