.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 06:13:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: awaria zasilania paliwem audi B3
PostNapisane: 05.mar.2006 10:22:32 
Użytkownik

Witam. Mam problem: Posiadam Audi B3 zasilane gazem i benzyną ostatnio jadąc na gazie usłyszałem uderzenie (jakby w sekcji wydechu). Od tego momentu auto nie chce zapalić ani na gazie ani na benzynie. Po wizycie u mechanika okazało się że pompa wtryskowa nie dostaje paliwa, mechanik zdiagnozował awarię pompy paliwa przy zbiorniku, jednak skoro byłaby to ta pompa moim zdaniem silnik powinien odpalić na gazie - a nie odpala :( .Proszę o pomoc w rozwiązaniu awarii. Mike.

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2006 19:43:26 
Użytkownik

w zależności jaką masz instalacje gazową to może nie odpalić na gazie. spróbuj tryb serwisowy gazu powinno pomóc.
pompa paliwowa powinna przez śmiercią troche buczeć.używana kosztuje ok 100.
pozd.

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2006 19:44:50 
Użytkownik

w zależności jaką masz instalacje gazową to może nie odpalić na gazie. spróbuj tryb serwisowy gazu powinno pomóc.
pompa paliwowa powinna przez śmiercią troche buczeć.używana kosztuje ok 100.
pozd.
ps. jeszcze trzeba zobaczyć dolot powietrza czy jest cały

Tytuł: Problem rozwiązany
PostNapisane: 06.mar.2006 12:19:48 
Użytkownik

Więc, dzis usunołem usterkę. Przyczyną było pęknięte gniazdo (plastikowe) przekaźnika w stacyjce. Stacyjka włączała zegary, załączała także rozrusznik, ale nie załączała pompy, pękło zabezpieczenie które odbija kluczyk w stacyjce. Ta sama sprężyna prawdopodobinie nie załączała pompy paliwa. Wymieniłem - klucz odbija na sprężynie a pompa tłoczy paliwo. Pozdrawiam osobę która próbowała mi pomóc usunąć awarię i mam nadzieje że opisany przeze mnie problem pomoże komuś innemu ( oby nie było takiej potrzeby). Mike

Tytuł: pompka :)
PostNapisane: 07.mar.2006 20:26:15 
Użytkownik

Witam Wszystkich użytkowników jedynej słusznej marki :)

Tak czytałem te wypowiedzi i zaintrygowała mnie ta z informacja że popma paliwa przed smiercia powinna troche buczec ;) no i tutaj moje zmartwienie bo moja jak kupilem autko juz buczala i tp dosyc głośno a ja myslelem ze taki jej urok ale teraz zaczyna sie denerwowac. A teraz moje pytanko ile może sobie tak pobuczec zanim padnie na amen ?? i ile kosztuje nowa i czy ma to jakies znaczenie czy silnik jest na jedno czy wilopunkcje (mechanicznym) czy tez nie, oraz czy np nie pomoze wymiana filtra paliwa tego za pompa boktorys mechanior tak mi poradzil i powiedzial ze to powinno pomo? ale ze pogoda nie sprzyjajaca a pompa jest pod autem na zewnatrza to narazie czekam ;)

Pozdrowionka Snake

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2006 21:09:35 
Użytkownik

Ogólnie buczenie słychać jak załączasz kluczyk w stacyjce, taki moment kiedy pompa tłoczy paliwo ze zbiornika. Mi mechanior powiedział że nowa min 300 (oplułem go śmiechem), uzywaną można wyrwać za ok 100zł, za wymianę pompy chcieli ode mnie 80 zł. Na mechanice płynów na studiach powiedzieli mi że każdy filtr obniża lekko pracę ssania (przed pompą), pracę tłoczenia (za pompą). tak więc jeśli masz fabryczny filtr np. za pompą to warto go wymienic gdyż zanieczyszczenia w filtrze mogą ograniczyć tłoczenie paliwa.jak pobuczy to nie wiem bo moja jest jeszcze ok. :)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1