B4 TDI napisał(a):
A więc zakupiłem maxa232 i przetestowałem silnik programem DeltaScan1Z. Nie musiałem zwierać linii K i L ani wywoływać błędu ale dlatego bo go już miałem Linia K napięcie ~11,48volt; gniazdo +12 ~14volt (informacja dla zainteresowanych tak mi wyszło chyba, że mój badziew źle pokazuję). Sprzęt zagadał od pierwszego kopa i uzyskałem takie informacje:
- 00532 nieprawidłowe napięcie zasilania; zbyt niska wartość sygnału, usterka sporadyczna,
- 01268 nastawnik dawki (N146); sterowanie, usterka sporadyczna.
Błąd w zasilaniu to być może znajduję się gdzieś zaśniedziały styk ale nadal boję się regeneracji tego nastawnika (droga impreza). Czytałem i mam tekst z opisem ale to duże ryzyko, jest tam kilka możliwych problemów. Wracając do testu kąt wtrysku jest znacząco nieprawidłowy (wartość około 20) ale to zmienię jak będę wymieniał wtryski na AFN i przy okazji dokonam niezbędnych regulacji. Czy ktoś ma prawidłowe wartości bloku zerowego najbardziej interesuję mnie kąt wtrysku czyli pozycja nr2. (zakładam, że 51 ale proszę o informacje). Dodatkowo zauważyłem falowanie kątu wtrysku wraz dawką. Wiadomo korelacja ale dlaczego faluję (widać na wykresie). Do czego służy pojedynczy odczyt w DeltaScan?
Jeżeli ktoś ma jakieś rady, spostrzeżenia, znacie odpowiedz jak rozwiązać problem lub pytania to jestem do dyspozycji. Nie wiem czy załaduję zdjęcia w razie czego zawszę mogę przesłać zainteresowanym za e-mail.
Prawidłowy kat wtrysku to wartość ok 51 w bloku 000 wartosc 2. Falowanie kata spowodowane moze byc slizgajacym sie kołem zebatym na wale korbowym ...
Zanim zaczniesz tuningowac swojego 1Z`ta doprowadź go do porzadku, w przeciwnym wypadku możesz się mocno zdziwić ... a raczej zasmucić.
Opisano rowniez na forum sposób czyszczenia nastawnika, warto zacząc od tego , te silniki nie psują się tak szybko , nawet jesli sa mocno eksploatowane.