.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 09:00:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem ze sprzeglemi i dymem
PostNapisane: 10.mar.2006 12:31:35 
Użytkownik

Dzien dobry Wszystkim.
Mam Audi 100 2.0 diesel rocznik 1984 i mam takie dwa problemy i nie wiem jak sobie z nimi poradzic moze ktos cos doradzi.Oto one.
Pierwszy dotyczy sprzegla a mianowicie mam wrazenie ze ono sie zapowietrza gdyz sa takie objawy: w czasie jazdy gdy musze czesto uzywac sprzegla lub trzymam dluzej to sprzeglo to po jakims czasie niemoge wsadzic zadnego biegu czasem jak "popomouje" noga pedal to przechodzi a czasem przechodzi dopiero po tym jak wylacze silnik wcisne bieg i na nowo odpale wymienialem juz wysprzeglik i bylo jakis czas lepiej sprzeglo jest odpowietrzone.
drugi: zauwazylem ostatnio problem z odpalaniem tzn po podgrzaniu swiec musze dosc dlugo krecic rozrusznikiem a i tak ciezko zalapuje a w dodatku robi to jakos tak na "sile" i na "raty" a w dodatku po odpaleniu strasznie zaczela dymic po paru chwilach od ruszenia(jak sie nagrzeje silnik)dym znika i jest wszystko ok niedymi odpalanie na cieplym silniku niestwarza zadnych problemów.
Poradzcie jak temu tanio zaradzic :(
Z gory dziekuje wszystkim ktorzy przejeli si losem mojej setuni :):

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2006 14:13:02 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
ktos kiedys pisal, w silowniku przy pedale sprzegla zuzywają się uszczelki na tłoczku i puszcza cisnienie. trzeba wymienic.

a z silnikiem to trzeba kilka rzeczy sprawdzić. Czy grzeją wszystkie swiece zarowe, sprawdzic wtryskiwacze i stan i ustawienie pompy wtryskowej.

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2006 15:58:46 
Użytkownik

w moim starym vw tez tak mialem ale 1 swieca nie grzala i po wymianie bylo ok i dymienie terz zniklo a co do hamulca to nie jestem pewien ale cos z pompka pewnie puszcza cisnienie i dlatego musisz podpompowac jak dluzej poczymasz

80 b4 2.0 ABT

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2006 19:56:35 
Użytkownik

sprawdź pompkę sprzegła ale ta przy pedale.
ja tez tak mialem wymieniłem wysprzeglik przy skrzyni ok 150 zł i okazało sie że niepotrzebnie po paru dniach to samo. stoje na światlach trzymam wcisniete sprzegło. po chwili sie zapata. wymieniłem pompke przy pedale i mam spokój.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1