.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.cze.2025 22:13:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: kto pomoże ws a6
PostNapisane: 15.mar.2006 14:17:31 
Użytkownik

Witam choruje na a6 z roku od 2002 z silnikiem 180km z qattro
ale mam pytanie wpadł mi w oko według mnie dobry egzemplarz a6 2.5 tdi z 2002 r ale: naped na oś i silnik 150km wyposazony na MAXA:
navi pl , tv
tiptronik ( ze zmiana w kierownicy)
skóra cudo
bixenony + spryskiwacze
czujniki cofania tył + przód
webasto
i inne
i moje pytanie co wybrać? nie moga trafic qattro z takim wypasem ( sa ale cena!!!!!!!!!!!!!!!!)
i czy bardzo różnia sie te modele pewnie jedyna ( i tylko) przewaga za tym 150km - to spalanie i chyba nic poza tym.
koszt ekspolatacji taki sam.
wiec jeżli mozna prosic o opinie i poradeczy jest wielka różnica ( ten naped na wszystkie koła poezja- ale czy musowo)czekam idziekuję pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 14:58:50 
Użytkownik

Auto: 1995 audi 80 cabrio
Obiektywnie patrząc nie radzę automatu nawet z tiptronikiem.150km powiązaniu z automatem to toczenie się nie jazda.Polacy boją się automatów i nie bez powodu.Trudniej to sprzedać może dlatego tani.To są minusy.Plusy-jestem za ośką,można tym poszaleć,mniej pali, taniej zrobić, no i wypasione wyposażenie.Pozdro. :)

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 15:02:21 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Awaryjność wśród automatów to mit przekazywany przez Polaków, którzy albo nigdy w życiu automatu nie mieli, albo mieli i zajeździli go na własne życzenie.
Wiadomą rzeczą jest że ASB to najtrwalszy mechanizm zmiany biegów jaki wymyślono i sam to mogę potwierdzić jako ze ujeżdzam drugie autko z taką skrzynią.
150 KM w automacie wcale słabo nie jedzie i w zupełności taki silniczek sobie z nim poradzi.
Inną sprawą jest sam V6 2,5 TDI AFB ... generalnie rzecz biorąc słabo dopracowana jednostka, podatna na awarie turbawki i góry silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 16:31:33 
Użytkownik

co do automatow-skrzynia multitronik ma TAKIE SAME osiagi jak MANUALNA wiec nie pisac mi tu ze 150KM w reczenej wystarcza a w automacie nie....

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 16:40:07 
Użytkownik

A kolega wyzej jezdzil kiedykolwiek automatem??? :D :P

Biegowka bierze gore nad automatem zeby niewiem jak go porywnywac, jedynie co moze sie podobac to ze nietrzeba zmieniac biegow.... Ale jaka to przyjemnosc jezdzic 2 tonowym wuzkiem inwalidzkim na wypasie..... ze 150 buchajami pod maska....

Mi to sie nie podoba, a Tobie?

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 16:44:12 
Użytkownik

jezdziłem taka A6 2.5TDI w multitroniku i powiem ze piekna sprawa przełacza bieg a kierowca nawet tego nie odczowa ze wchodzi wyzszy bieg a co do osiagow to daje rade do 200 km/h rozpedza sie bez problemu :D

a co do quattro to wolał bym oskie bo mnie pali i mniej moze sie w aucie zepsuc :peace:
co do automata to wolał bym manualna skrzynie :peace:

Ostatnio edytowano 15.mar.2006 17:01:22 przez KATO, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 16:55:34 
Użytkownik

J@RO napisał(a):

Biegowka bierze gore nad automatem zeby niewiem jak go porywnywac, jedynie co moze sie podobac to ze nietrzeba zmieniac biegow.... Ale jaka to przyjemnosc jezdzic 2 tonowym wuzkiem inwalidzkim na wypasie..... ze 150 buchajami pod maska....

Mi to sie nie podoba, a Tobie?

Mi sie podoba ;)

KATO napisał(a):
jezdziłem taka A6 2.5TDI w multitroniku i powiem ze piekna sprawa przełacza bieg a kierowca nawet tego nie odczowa ze wchodzi wyzszy bieg a co do osiagow to daje rade do 200 km/h rozpedza sie bez problemu :D

Dokladnie, wogole nie czuc zmiany biegow..... Niewiem czy ten multitronik co jechales mial tryb "S" bo jezeli tak, to prawdziwa jazda zaczyna sie wlasnie na tym trybie..... :) :D na w/w trybie samochod wie kiedy najlepeij zmieniac bieg i ta zmiana mtrwa krocej niz w manualu wiec osigi multitronika=manuala :)

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 17:04:43 
Użytkownik

tak miało S i zapierdzielała jak wsciekła( z kolesiem scigalismy sie on miał A6 2.5 TDI w AAT i niemiał najmnijszych szans :diabel: ) i tez była na pełnym wypasie czyli kremowa skora itp niemiała za to webasto

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 18:43:10 
Użytkownik

Ciężko jest zajeździć automata jak się o niego dba. Jeżeli nie wymieni się oleju przez 200tys. km to może padnie i to normalne.
Ja tam w swojej A6 mam tiptronica i już wiem że następna A6 też będzie w automacie tylko pewnie multitronic. Zmieniłem olejek i filtry w ASO i hula cacy.
Autko o którym pisze autor tematu fajnie wyposażone ale też wiele nieciekawych rzeczy słyszałem o silniczku 2,5 TDI 150KM. Zresztą użyj szukarki tam sporo o tym było.
Ja tam teraz szukam S6 4,2 i może być w automacie. :P :D

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 21:04:25 
Klubowicz

K@mil napisał(a):
Plusy-jestem za ośką,można tym poszaleć,mniej pali, taniej zrobić

Szybciej się zabić :)

KATO napisał(a):
a co do quattro to wolał bym oskie bo mnie pali i mniej moze sie w aucie zepsuc :peace:

To niech golasa kupi, zobacz ile mniej rzeczy do psucia się będzie. :peace:

Błądzicie Panowie, błądzicie :)

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 21:28:37 
Użytkownik

J@RO napisał(a):

a kolega Mutitronikiem ???

J@RO napisał(a):
Biegowka bierze gore nad automatem zeby niewiem jak go porywnywac,

aha czyli widać, że nie jeździł :P Przejedź sie multitronikiem jakimś i później powiedz to samo ;-) Mój ojciec odkąd ma auto w multitroniku i z magicznym trybem S - to obudził się w nim duch rajdowca - ściga się ze wszystkimi :D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 21:33:56 
Użytkownik

Silent Bob napisał(a):
J@RO napisał(a):

a kolega Mutitronikiem ???

J@RO napisał(a):
Biegowka bierze gore nad automatem zeby niewiem jak go porywnywac,

aha czyli widać, że nie jeździł :P Przejedź sie multitronikiem jakimś i później powiedz to samo ;-) Mój ojciec odkąd ma auto w multitroniku i z magicznym trybem S - to obudził się w nim duch rajdowca - ściga się ze wszystkimi :D

Dokladnie :D:D jak przejedziesz sie samochodem z taka skrzynia nie bedziesz chcial manuala-bedziesz szukal multitronika.... ;D

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 21:39:33 
Użytkownik

Jaki jest całkowity koszt wymiany oleju w skrzyniu aut w ASO???Posiadam A6 2.8 V Triptonic.Dzieki z góry

Tytuł: odp
PostNapisane: 15.mar.2006 23:35:14 
Użytkownik

po coci quatrro jak sie zjebie bedziesz płakał a tak masz tdi normalnego wystarczy ci ja mam teraz takiego wystarczy jezdzi dobrze nie narzekam chyba ze mieszkasz w gorach i masz ciagle zime

Tytuł: Re: odp
PostNapisane: 16.mar.2006 07:57:54 
Klubowicz

KSYSIU A6 napisał(a):
po coci quatrro jak sie zjebie bedziesz płakał a tak masz tdi normalnego wystarczy ci ja mam teraz takiego wystarczy jezdzi dobrze nie narzekam chyba ze mieszkasz w gorach i masz ciagle zime

po co ci audi - duzy fiat tez jezdzi :):

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2006 11:33:21 
Użytkownik

Auto: 1995 audi 80 cabrio
Miałem automat.Nie zepsuł mi się.Tylko jeżdziłem z nożem na gardle że jak sie sypnie to masakra finansowa.I nawet jak ktoś dba ,czyli wymienia filter i olej, to gdy kupujesz używany, to nie wiesz czy poprzedni właściciel od nowości o to dbał.Co innego jak masz gruby portfel.To samo tyczy się quattro.Z automatem zapomnij o nawet namiastce sportu ulicznego,chyba że masz co najmniej 4,2 pod machą,choć jak bym kupował 4,2-moje marzenie-to tylko w manualu i to najlepiej 6-biegowym.Poza tym zawsze trudniej jest sprzedać automat,choćby nie wiem jak nowoczesny. :)

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2006 11:40:06 
Użytkownik

Nie wypowiem sie co do trwałości skrzyni automatycznej. Ale zamieniłem sie z kumplem na A4 też V6 2.8 w tiptronicu i albo te auto to padlinka, albo ta skrzynia tak strasznie zamula auto. Mój manual przy tym A4 to istny szatan.

Tytuł: a6
PostNapisane: 16.mar.2006 15:43:27 
Użytkownik

"piotrze"( jako mój inniennik) "bilu" dzięki za te kurtuazyjne odpowiedzi - dalej mam rozterkę - manual dobra rzec ja nie mam zamiaru sie ścigac nie jestem street rajdowcem - to ma być mój samochód a dla rodziny ( czyli kombi) ale naped na dwie osie ? ( jeżdziłem landcruserem100 - teścia) to nie czułem różnicy z tego wzgledu że :
- nie jezdziłem tak aby mnie zarzuciło ( na ośce to w moim aucie dupa uciekła jak tylko skręciłem na boczną ulicę na oblodzonym ) - czy na napędzie na dwie osie to po skręcie nie ucieka dupa??????
i chyba automat zostanie ale napęd chyba tez czy ktos mnie przekona??

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2006 16:12:54 
Użytkownik

K@mil napisał(a):
Miałem automat.Nie zepsuł mi się.Tylko jeżdziłem z nożem na gardle że jak sie sypnie to masakra finansowa.I nawet jak ktoś dba ,czyli wymienia filter i olej, to gdy kupujesz używany, to nie wiesz czy poprzedni właściciel od nowości o to dbał.Co innego jak masz gruby portfel.To samo tyczy się quattro.Z automatem zapomnij o nawet namiastce sportu ulicznego,chyba że masz co najmniej 4,2 pod machą,choć jak bym kupował 4,2-moje marzenie-to tylko w manualu i to najlepiej 6-biegowym.Poza tym zawsze trudniej jest sprzedać automat,choćby nie wiem jak nowoczesny. :)

i tu sie wlasnie mylisz.... w przypadku luksusowych modeli ludzie bardziej szukaja aut z automatycznymi skrzyniami-im nowoczesniejsza skrzynia aut. tym bardziej poszukiwane jest takie autko i lepsza cene sie osiaga.... jak kupujesz zadbane auto i z normalnym oryginalnym przebiegiem to nnie musisz sie obawiac automata-nawet jezeli cos sie stanie to naprawa nie jest az taka kosztowna.....

wowo napisał(a):
Nie wypowiem sie co do trwałości skrzyni automatycznej. Ale zamieniłem sie z kumplem na A4 też V6 2.8 w tiptronicu i albo te auto to padlinka, albo ta skrzynia tak strasznie zamula auto. Mój manual przy tym A4 to istny szatan.

Tiptronik mozliwe ze troche zanizaa osiagi, lecz tylko troche.... Moze po prostu masz cos "zamulone" w samochodzie?? moze kat itd itp.

Tytuł: Re: a6
PostNapisane: 16.mar.2006 16:27:53 
Użytkownik

mamba75 napisał(a):
- czy na napędzie na dwie osie to po skręcie nie ucieka dupa??????

Napisze tak: przy napędzie na obie osie dużo łatwiej kontrolować zachowanie samochodu. Jeśli będziesz chciał to oczywiście możesz zarzucić tyłkiem na zakręciem, ale normalnie to samochód jest wynoszony (mniej więcej) równolegle obiema osiami. Oczywiście od tego są czasami odstępstwa, ale to dłuższy temat. Reasumując: quattro w tym modelu nie będzie kosztowało dużo więcej, ale zdecydowanie warto.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1