Panowie i Panie - Koledzy i Kolezanki,
frustracja z powodu skrzyni biegow w mojej C4 2,3 AAR dobiegla zenitu!!!!
Ta skrzynia jest za KROTKA!!!!!
Jak juz opisywalem, w wielu postach C4 to sliczne auto. Kupilem je sobie poniewaz mialem wczesniej Audi 80 1,8S z ktorego bylem naprawde zadowolony.
Nigdy mi sie nic nie zepsulo (ok, zepsulo sie. Ale nigdy mi to Auto nie stanelo!!)
To byl po prostu czolg. A przytym bardzo malo palilo (srednio 7,5 litra - mieszkam na wsi, wiec w korkach nie stoje).
Czesto jestem w drodze i jakos tak sie nauczylem jezdzic z 4000 obr./min.
Z jakiegos powodu bardzo przyjemnie mi sie przy tych obrotach jezdzi. Silnik wtedy nie wyje, a i chyba nawet ciszej chodzi niz przy 3000 obr./min.
Tak sie akurat skladalo, ze przy owych 4000 obr. samochod moj jechal 170km/h (wg. licznika -naprawde bylo pewnie 160km/h). Wiem, ze wiekszosc z was okresli mnie jako idiote, ze z takimi predkosciami po naszych drogach jezdzi, ale jak juz wspomnialem po 1. z 4000obr. najlepiej mi sie jezdzi, po 2. lubie szybko jezdzic - "a kto nie lubi?"
Jako, ze moja niunia miala juz 270 tkm (a moze i wiecej, bo przy 230tkm licznik sie sypnal), postanowilem kupic sobie znowu Audi 80 B4 z przebiegiem do 130tkm. Ale jak to w zyciu bywa, machnalem sie o literke i kupilem C4.
C4 - super Auto! Silnik AAR: piekny dzwiek - ale straszny mul. Ale idzie sie przyzwyczaic.
Skrzynia biegow - moim zdaniem: Katastrofa!!!!! Jest za krotka. Czuje sie jakbym jechal Roburem, albo Autobusem Komunikacji miejskiej.
Biegami sie namieszasz, a tu dopiero 60km/h!!!!! Mam uczucie jakbym w miejscu mielil. A przy moich 4000 obr. jade tylko 145 kmh!!
Mimo, ze juz tym Autem zrobile prawie 15tkm, to nadal szukam 6.biegu.
Ten silnik mi za wysoko chodzi. / lub jak ktos woli jest za wolny przy 4000 obr.
A oto moje pytanie: CZY MOZNA ZMIENIC SKRZYNIE BIEGOW NA INNA??? CZY ROZSTAWY SRUB ITP. SA STANDARDOWO TAKIE SAME???
KTORA SKRZYNIA MA DLUZSZE PRZELOZENIE???
Ostatnio sciagnalem ETKE i nawet ogladalem skrzynie biegow, ale nigdzie nie pisze (lub nie znalazlem) do jakich silnikow one pasuja i jakie maja przelozenie.
Jednoczesnie nasunela mi sie mysl, ze przy niskich obrotach Auto mniej pali i zastanowilem sie, czy moze nie zamontowac skrzyni od Diesel'a?? Ostanio jechalem A6 C4 2,5 tdi, 6 biegowa - przy 3000obr. jechal 160 km/h!!! To mi sie podobalo!! Silnik ten tez jest 5 cylindrowy-moc ma podobna i stad moje nastepne pytanie:
CZY 6-CIO BIEGOWA SKRZYNIA BIEGOW OD C4 TDI (140KM) PASUJE DO 2,3 AAR???
Mam nadzieje, ze znajde zrozumienie wsrod was dla mojego problemu i ze ktos bedzie w stanie mi pomoc
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Krzys
PS: Sorry, ze sie az tak rozpisalem, ale takie to jest zboczenie zawodowych BAJKOPISARZY Hahahaha!