.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.cze.2025 21:42:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 ABK] LAMBDA, KATALIZATOR czy ROZRZĄD??
PostNapisane: 27.mar.2006 15:57:33 
Użytkownik

To nieszczęsne B4 ABK 115KM pali mi duzo a najgorsze jest to że jak na 115 koników jest dosc mułowate. Wszytko zostało sprawdzone na konkretnej diagnostyce. Wyniki? Sonda sprawna ale osłabiona chemicznie (cokolwiek co znaczy), sprawność silnika ok., zapłon ok., porównanie cylindrów ok. Auto ma bardzo mały przebieg bo tylko 103 tys. km. Oprócz sondy przyszły mi do głowy 2 rzeczy. Zapchany katalizator (jak to sprawdzić?) i przestawienie rozrządu o 1 lub 2 zabki przy wymianie paska i napinacza (robił to mechanik, ale tacy też się pewnie mylą). Co mi poradzicie?

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2006 16:48:44 
Użytkownik

Auto: A6 C6 3,0 QUATTRO 232PS 2007r
Przed wymianą rozrządu dobrze chodził :?: Jak tak to pasek żle założył mechanior

A6 1.9 TDi AFN
MB W211 2.7 CDI
E65 BMW 730D

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2006 19:06:41 
Użytkownik

Nie wiem jak chodził przed wymianą, bo żona zrobiła nim do wymiany z 500 km, ale ona nie zauwazyłaby różnicy, chyba zeby auto nie jechało wcale. Trochę przesadzam, bo nikt się temu nie przygladał i nie sprawdzał spalania. Wszystkie testy zaczęły się po wymianie rozrządu i płynów. Wynik 14,5 l/100km - Pb. Potem założyłem LPG, ale rezultat jest podobny. 17 litrów LPG na 100km. Od tej pory zrobiłem 2 razy pełną diagnostykę silnika. Jedną u speców od benzyny a drugą u gazowników z BOSCHservice. Poza osłabioną sondą Lambda nic nie znaleźli w elektronice i komputerze. Dlatego zacząłem się zastanawiać nad błędami "mechanicznymi" typu rozrząd (sprawdzę to u zaufanego mechanika w święta) czy katalizator. A o katalizatorze nie mam zielonego pojęcia, poza tym ze jak mówie mechanikowi ze strasznie leje mi sie woda z rury wydechowej on odpowiada: "normalne, to katalizator" (cokolwiek miałoby to znaczyć)

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2006 08:08:01 
Użytkownik

witam drogi kolego :peace:
miałem podobny problem co ty MECHANIK OD GAZU POWIEDZIAŁ ZE: "sonda ledwo zipie- czyli inaczej mówiąc -osłabiona sonda i po 2 tygodniu inny mechanik stwierdził ze jest do wymiany. Zdaje mi się ze ciebie tez to czeka.
CO do złego założenia paska to można to sprawdzić ,(sprawdza się za pomocą malej lampy błyskowej ) koszt niewielkie, mnie skasowali 20zł :) -nie wiem jak będzie u ciebie :). A z katalizatorem jest taka sprawa ze najlepiej go wywalić ,ale tu pojawia się [problem ze ja i ty mam w nim zamontowana sondę ] co wyklucza jego usuniecie. Biorąc po uwagę ze autko kupiłem od starszej osoby ,można stwierdzić ze kat. Jest zapchany.
Na zwiększone spalanie składa się kilka powodów takie jak: sonda , filtr powietrza , termostat , ogumienie , źle założony pasek rozrządu , przestawiony zapłon
Mój w mieście pali ponad 14l, w zima ponad 16 l gazu (autronic + lovato)
pozdrawiam
AUDI B4 95r 2.0 ABK AVANT
http://img476.imageshack.us/img476/2873 ... rni7xb.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2006 11:10:06 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź. To co pisałeś to tak jakbyś pisał o moim autku.:
1. Kupiony od starszej osoby z niemiec (ur. 1934 więc kupując autko w 94' miał 60 lat. Katalizator może być zapchany
2. Sonda osłabiona - pewnie za jakiś czas do wymiany
3. Spalanie podobne, no może trochę wyzsze.
4. A z rozrządem to podsunął mi pomysł ten gazownik (nie wiem czemu nie sprawdził tego lampą). Jednym z elementów pełnej diagnostyki jest porównanie cylindrów. Na ile mi wiadomo polega to na tym, ze komputer po kolei odłącza cylindry i maluje na wykresie słupki obrazujace "napełnianie się" cylindrów paliwem. Na benzynie wynik wyszedł SUPER - prawie równiutko na wszystkich. Natomiast na gazie fatalnie. Najgorsze jest to, ze najlepiej wypełniał się ten najdalej od miksera a najgorzej ten który miał najbliżej. Gdyby było odwrotnie moznaby zgonić na mechanizm podawania gazu do cylindrów (nie przez wtryskiwacze tylko przez kolektor ssący). Stąd pomysł że delikatnie przestawiony jest rozrząd co powoduje niedokładne domykanie się zaworów w odpowiednim czasie. Brzmi logicznie, ale jak jest dowiem się dopiero po sprawdzeniu. A podpowiedzieli mi zeby w miarę mozliwosci nie robić tego lampą (chyba ze myślałeś o zapłonie) tylko sprawdzić znaki na kole pasowum i zamachowym przy odpowiednim położeniu cylindrów.
Odnosnie spalania dodam tylko, że koleś ma takie B4 tylko w manualu. Porównywaliśmy obroty na poszczególnych prędkościach i okazało się że na 4 w automacie sa takie same obroty jak na 5 w manualu (na trasie) a jemu auto pali max. 10-10,5 l/100km przy prędkościach 130-160. U mnie jest conajmniej o 1,5 - 2 l więcej.

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2006 20:09:39 
Użytkownik

Kurde.Mi przy 1.8 wciąga 10-11l LPG po mieście i mi się wydawało,że to dużo.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1