.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.cze.2025 21:31:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] Rozwiązanie problemu aktywnego tyłu w Audi!!! (opis)
PostNapisane: 30.mar.2006 20:59:39 
Użytkownik

Witajcie.
Nie wiem czy było to opisane, ale wiem, że wielu ma problem z aktywnym tyłem w audi. Chcąc założyć inne radio rezygnujemy z tylnych głośników albo kupujemy przejściówki za grubą kasę.
Jest na to inny sposób. Zazwyczaj jedziemy do elektryka, on coś pogrzebie i mamy tył... a co robi??
Otóż... (zaznaczam, że rozpracowałem to u siebie w Audi V8 i nie wiem czy działa w autach z szyną CAN)
W systemie BOSE mamy 3 kostki.
1. zasilająca
2. głośniki
3 sterowanie do wzmacniaczy, zmieniarki, wyświetlacza itd.

Żeby podłączyć inne radio potrzebne są 2 kostki (1+2)
Jeśli montujemy radio np. Becker, lub Blaupunkt to raczej nie ma problemu, bo tam są wejścia na 3 kostki.
Ale co jeśli chcemy zamontować np. Pioneer'ka??
Więc..
Będziemy musieli wykonać bardzo prostą operację.
W szerokiej kostce (10pin) szukamy przewodów odpowiedzialnych za sygnał do wzmacniacza - są to zazwyczaj piny 8 i 10. Przecinamy je.
Dalej szukamy przewodów odpowiadających za sygnał z radia do głośników tylnych (mała kostka 8pin). Przecinamy te przewody.
Kolejnym krokiem jest połączenie tych obciętych przewodów ze sobą, ale tylko 1!!! przewód (działą i na + i na -). Pamiętajmy, aby podłączyć przewody WYCHODZĄCE z radia (z małej kostki) z przewodami WCHODZĄCYMI do wnęki po radiu (a nie tymi kikutami od kostki szerokiej).
I GRA MUZYKA.
Jeśli nie to jeszcze sprawdzamy czy przewód sterujący jest podłączony (pin 3 w kostce zasilającej)

I tak oto w prosty sposób cieszymy się muzyką z nowego radia.

Zaznaczam jeszcze, że nie jestem elektrykiem i sposób nie jest doskonały. Nie mamy wyświetlacza w zegarach, i czasem przy wysokich obrotach pojawia się cichy pisk w tylnych głośnikach.
Ale wszystko gra.
Pozdrawiam

Ps. Jeśli nie wiecie jak znaleźć piny od sygnału, to przetnijcie opisane przewody od głośników wychodzące z radia. Potem podłączamy kostki, włączamy radio i dotykamy przewodem od głośnika do pinów szerokiej, wolnej kostki, aż pojawi się sygnał w jednym z tylnych głośników. potem szukamy drugiego pinu od drugiego głośnika i przecinamy. Podłąćzamy tylko 1 z przewodów wychodzących z radia dla danego głośnika do przewodu, z kostki sterującej!!!

UWAGA!!!
Nie ponoszę odpowiedzialności za uszkodzenia, które mogą wyniknąć z błędnego podłączenia przewodów. Robicie wszystko na włąsną odpowiedzialność. Post ma charakter informacyjny, a jako, że nie jestem elektronikiem może zawierać błędy.
Wszelkie sprostowania mile widziane.
Pozdrawiam.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1