Cytuj:
Spider
PostWysłany: 06.Kwi.2006 05:38:33 Temat postu:
Z ustawieniem SPORT wcale nie jest do końca tak, że więcej pali - u mnie jest akurat odwrotnie - im bardziej ekonomiczny tryb tym więcej gazu chla. W ustawieniach gazu jest też istotny parametr ZAKRES REGULACJI - są trzy ustawienia - krótka, normalna i długa. Teoretycznie ustawia się to w zależności od odległości miksera, przepustnicy i reduktora, ale akurat w moim przypadku regulacja jest ustawiona w pozycji 'długa', ze względu na dużą pojemność silnika (2,6l). Możesz też pobawić się krokami na silniczku krokowym - im więcej kroków tym więcej gazu, a co za tym idzie - lepsze przyspieszenie. Jeśli jednak będzie to wina jednego z czynników opisanych niżej, wtedy nie ma znaczenia jak ustawisz komputer od gazu - jedynie zmienią się parametry spalania - będzie palić więcej albo mniej - zależnie jak ustawisz, natomiast 'buta' nie dostanie za grosz.
Spider trochę pokręciłeś

. Co do tych ustawień to nie wiem jakiego Masz kompa, w bingo nie ma czegoś takiego jak "zakres regulacji". Myślę, że to jest dokładnie to samo co "preferowany typ jazdy", o którym wspomniał Zipi. I nie ma nic wspólnego z pojemnością dolotu, czy odległością mikser-parownik. Natomiast jest to ustawienie kompa LPG do tego, żeby szybciej lub wolniej (mówiąc ogólnie i obrazowo) sterował krokowcem od gazu. Dokładnie takie same efekty można osiągnąć przez ustawienia zaawansowane silnika krokowego, o których wspomniałeś, ale ... z doświadczenia wiem, że prawidłowe ustawienie tych parametrów bez hamowni to w zasadzie syzyfowa praca. Nie twierdzę, że się nie da, ale można tym więcej popsuć niż poprawić. Wcale nie jest tak, że im więcej kroków tym lepiej, bo w pewnym momencie dochodzi do zalewania silnika gazem i łapiesz muła, a tą granicę jest bardzo trudno wyłapać. Generalnie instalkę należy wyregulować tak jak Pan Bóg przykazał i ewentualnie ustawić tryb sportowy. Jeśli to nie pomoże to pozostają dwa wyjścia, oba już opisane przez Kolegów wyżej. Osobiście też uważam, że ABT wcale tak dużo nie traci na mikserze, jak inne niunie. Jak to już ktoś w wątku o ABT napisał prawdopodobnie dlatego, że można tam wsadzić mikser znacznie szerszy niż w innych silnikach, przez co nie ma aż takiego zdławienia przelotu i tym samym spadek osiągów tak nie dokucza.