.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.cze.2025 01:18:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [C4 ABC] - szklanki ??
PostNapisane: 05.kwi.2006 08:53:10 
Użytkownik

szukałem w forach i nic nie trafiłem , wiec zarzucam temat tutaj, chodzi mianowice od dobiegajace stuki na cieplym silniku w zakresie obrotów od 2 tys w góre , narastajace i dobiegaja spod pokryw zaworów , mysle ze wskazuje objaw na szklanki ale czy aby napewno ?? auto ma 235 tys przebiegu , moze jakies wasze uwagi co do takiej przyczyny ??

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2006 09:50:36 
Użytkownik

ale na ciepłym Ci stuka bo ja tak mam jak sie silnik nagrzeje to mi stuka na zimno nie jest szansa że to zaworek w głowicy nr 078 103 363P 57,46 BRUTTO
na jakim oleju jeździsz?

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2006 10:20:42 
Użytkownik

stuka mi na zimnym zarówno i na ciepłym , ale w zakresie tych obrótów , olej mam elf semisyntetic 10w40 od początku , z fabryki z takim już wyszedł , mam ks serwisową i jestem 2 właścicielem (1 w kraju) olej ma punktualnie na czas 15 tys i zmiana , znajomy mechanik wspominał o zapadkach w kolektorze ssącym , że być może to to , ja stawiam jednak na szklanki

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2006 10:35:22 
Użytkownik

Miałem podobny dźwięk - sukało (tak jakby trzaski,klekoty, jakby coś się sypało z jakiejś wysokości ;) ). Gdy wysłuchiwałem, odnosiłem wrażenie że raz z jednej głowicy, raz z drugiej, ale niw wyczuwałem ręką na głowicy żadnych drgań, myślałem w końcu, że to może coś w plastiku 'lata' (dźwięk wydawał się dochodzić z osi silnika, b. trudnz do ylokaliyowania). Aż nie piedyknęła mi pompa i nie staneła (wodna). Przy okazji zmieniłem cały rozrząd i nastała totalna cisza i pozostał tylko szum ;). Okazało się, że sypała się pompa wodna, i to ona wydawała taki dźwięk. A że ściśle związana z blokiem silnika, dźwięk roznosił się po całym silniku. Jeśli to są szklanki, to wpływ powinien mieć poziom oleju (nie w sensie, że przestanie stukać zupełnie), powinno być ciszej, lub głośniej. Spróbuj może przelać wiecej oleju niż fabryka kazała, i uruchomić na krótko silnik. Nadmierny olej zawsze można zlać w 5 minut. A będziesz wiedział.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1