Cytuj:
Moja niumia ma automatyczna skrzynie biegow - pytanie - jak wplywa to na zywotnosc automatu jesli czesto podczas jazdy wlaczalbym luz czyli N (przy dojazdach do swiatel, z gorki..).
w przypadku kiedy skrzynia sterowana jest elektroniką i ma własny komputer to ma znaczenie i to znaczne.Tak samo jak automata nie powinno sie cholować przez zbyt długie odcinki i ze zbyt dużą predkoscią tak samo w czasie jazdy nie powinno sie auta "luzować".
Pozatym myslą przewodnia automatu jest włączenie biegu w miejscu gdzie zaczynasz jazde a wyłaczenie go w momencie dojechania do celu.
Cytuj:
Kiedys mialem inne auto i jazda na luzie oszczedzalem do 3 litrow/100l.
No to tu Cie trochę poniosło.Byłbys ewenementem w motoryzacji

.
Szkoła ekonomicznej jazdy nigdy nie odnotowaa takich efektów

.
Cytuj:
Co do automatów specem nie jestem, ale z tego co czytałem zakatujesz w tej sposób skrzynię (o ile przełączysz w ogóle na N).
Ja w swoim nawet "Park" wbije w czasie jazdy

i nawet raz mi sie udało

.
Cytuj:
Przelaczenie na N w czasie jazdy to jeszcze skrzynia przezyje ale przjscie spowrotem na D to juz skrzynie bedzie bolalo
Nie jest tak do końca . Pomijając to o czym pisałem wyżej, bardzo często bawiłem się biegami w czasie jazdy i powrót z "N" na "D" w niczym nigdy nie przeszkadzał.Ale byc może jest to spowodowane tym ze sb u mnie w aucie pracuje czysto mechanicznie, tzn nie ma żadnych zaworów podciśnieniowych oraz elektroniki.
A co do ekonomi .To mimo wszystko jest tak jak wszyscy mówią.Hamowanie silnikiem jest bardziej oszczedną metodą jazdy.Oprócz paliwa oszczędzamy również układ hamulcowy.
Pozdrawiam