.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.cze.2025 11:36:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [ A4 2.5 V6 TDI AFB] Zadyma na niebiesko... co jest ?
PostNapisane: 12.kwi.2006 22:09:39 
Użytkownik

Witam Ponownie.
Kilka postów wcześniej pisałem jak moje auto zachowuje sie przy rozruchu.Wtedy byolo zimn...temp. ponizej 0*C.
Teraz mamy średnio 10-12 stopni i mojemy silnikowi sie pogorszylo...
Tak jak wczesniej dymil przezok.3-4 sekundy na niebiesko tak teraz dymi caly czas n ale slinik pracuje normalnie,niema zadnego klekotu czy coś.W zimie odpalił nawet przy tych najwiekszych morozach(-16*C).
Dym jest niebieski przez caly czas... od zapłony az po zgaszenie a sądze ze ojel pali po tym ze jest on niebieski... bo na zapachu sie nieznam.
Sprawdzalem na bagniecie i niby jest ok... tak jak zawsze.
Auto stoi odtygodnia bez ruchu i na rezerwie(kreska jest między 0 a pierwszą czerwoną)... a wczesniej było ok jak sie codziennie jezdziło.
Niema róznicy czy silnik sie nagrzeje czy nie i tak dymi.
Niepokoi mnie to i to bardzo(prawie spac niemoge n )
Może z turbo coś nie tak ??
Na Vaga będe mógł go postawić dopiero za tydzień jak główny właścicel kierowca przyjedzie a teraz chciałbym się od was czegoś dowiedzieć co to może być i czy dobrze chciaz myśle o tym oleju.

Wstawie wam tu mój ostatni post zebyście nieszukali(ten z zimy):

"A ja na poczatku grudnia kupiłem A4 z 2.5 tdi AFB... i przy rozruchu mam przez jakieś 3 sek. niebieski dym z rurki... i przytym silnik pracuje bardzo nierowno.Po tych 2-3 sek juz jest wszystko ok, klekot ustaje i zapada cisza,silniczek pracuje normalnie. Tak ma byc czy raczej nie ?
przebieg 191,500 km. a olej wymienilem przy 189,000 był AGIP 15w40 a zalałem Castrol GTD Magnatec 5w40. Na starym oleju bylo tak samo."

Pozdrawiam i czekam na odp.

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2006 22:36:13 
Użytkownik

jezeli blekitnoszary po rozruchu, to pewnie kat wtrysku (1 albo 2 wtryskiwacze zaczely miec wartosci bliskie +/-2). moze bujac.

jezeli blekitny caly czas, to turbina puscila baka (regeneracja i to jak najszybciej). w normalnym cyklu uzytkowania zauwazysz znikanie oleju w zawrotnym tempie. moze byc jeszcze odma.

w moim AFB turbo zaczelo pluc olejem po 220 000km.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 13.kwi.2006 08:50:27 
Użytkownik

Odma... można bliżej oco z nią chodzi, co to jest wogóle... bo się nieorientuje... i jak ją sprawdzic,w którym miejscu się znajduje.

Na początku pu uruchomieniu daje na niebiesko , potem jest przez minute ok i znowu zaczyna dawać na niebiesko dopuki sie nienagrzeje do max(ok. 85*C umnie jest)
Dzięki.

Tytuł:
PostNapisane: 13.kwi.2006 11:36:45 
Użytkownik

wymien odme... mozna tez wyczyscic lecz to na dlugo nie wystarczy...

Tytuł:
PostNapisane: 13.kwi.2006 11:58:12 
Użytkownik

yamahayzfr13 napisał(a):
Odma... można bliżej oco z nią chodzi, co to jest wogóle... bo się nieorientuje... i jak ją sprawdzic,w którym miejscu się znajduje.

Odma jest taką rurką gumową mającą za zadanie zapewnić odpowietrzenie lub też ujście gazów zbierających się pod osłoną rozrządu. W starszych samochodach dochodziła ona do osłony filrta powietrza. W nowych to nie wiem bo nie mam takiego ;)

Już kiedyś temat zapchanej odmy był wałkowany. Być może ta właśnie rurka jest u ciebie w niewystarczającym stopniu drożna i dzięki temu masz taki cyrk ze swoim silnikiem. Sprawdź ją, przeczyść w razie potrzeby i załóż na nowo. Może pomoże.

Pozdrawiam :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.kwi.2006 13:27:46 
Użytkownik

Kirdan_ wytlumaczyl wszystko.
dodam tylko, ze cofajaca sie odma olejowa moze uszkodzic przeplywomierz (szczegolnie bosch'owski w AFB), gdyz umazany olejem szybciej sie nagrzewa (a przez to szybciej sie zuzywa)...

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 13.kwi.2006 15:03:18 
Użytkownik

A mozna by bliżej gdzie dokładnie jest ta odma... może jakies foto... bo niewiem wogóle gdzie szukac.
Dzisiaj zdjełem dolot do turbo i niema tam ani grama oleju... a to znaczy że turbo jest ok.

Pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1