Paweł Zyśk napisał(a):
Witam
Scob - kolego zrobił bym to gdybym nie wiedział jakie jest przeznaczenie forum, z twojego rozumowania wynika że po 2-3-4 latach nie powinno sie już nic pisać, powinno się zamknać forum i udostępniać tylko do czytania..." bo przecież wszystko już jest tylko trzeba znależć"
trochę to chore te rozumowanie, bo po co w takim przypadku tworzyć forum, przecież każdy doświadczony użytkownik Audi może sobie założyć stronę i wypisywa ć co mu się ostatnio przytrafiło...
Bez obrazy
sero c4 - ma być to dupowóz ale na pewno nie zwykły....

a co do tego dowiedzenia się o wykresy momentu obrotowego i różnice w budowie kolektorów to ja się właśnie tu chciałem dowiedzieć tylko tak łopatologicznie....
Pozdrawiam
Paweł Zyśk
Pewnie się powtórzę, ale niniejsze forum to miejsce gdzie w archiwach leży naprawdę dużo informacji , które Cię interesują. W związku z tym powinieneś najpierw nieco przeszukać forum a nie oczekiwać że nagle dostaniesz wszystko na tacy. Ten temat wałkowany był tyle razy że bez wahania powinienem go skasować ...
Niemniej łopatologicznie mogę Ci powiedzieć że silnik ABC 2,6 ma plastikowy kolektor, silnik AAH 2,8 metalowy i z tych dwóch zdecydowanie jest bardziej udany i jeśli na poważnie rozważasz zakup V6 to liczy się tylko ten.
Co do momentu obrotowego to o ile mnie pamięć nie myli 2,8 AAH ma 245 Nm dostępne bardzo nisko, w związku z tym jest silnikiem bardzo elastycznym i nijak ma się porównywanie do niego silników ABT czy ABK.
Co do szczegółów - odsyłam do archiwum forum.