.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.maja.2025 00:52:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 1Z]Manual.zgrzyt przy zmianie na 5-tkę
PostNapisane: 16.kwi.2006 19:51:04 
Użytkownik

Przypuszczam że to synchronizator, ale i wsteczny przy tym dziwnie wchodzi. Moja skrzynia to BAA. W ASO synchronizator kosztuje coś ponad 400 plus przesuwka plus pierścień plus robocizna wyjdzie sporo, dlatego mam pytanie czy kupować wszystko,czy sam synchronizator, czy najpierw zobaczyć co jest i dopiero zamawiać.A może kupi synchronizator używke i od jakich innych skrzyń by ewentualnie pasował. Czy trzeba wyciągać skrzynie, czy wystarczy odkręcić dekiel.

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2006 21:03:55 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Naprawiałem w moim traktorze BAA i naprawa synchronizatora 3 biegu + nowe sprzęgło kosztowała mnie ok 1200 zł. Warto było. Przy okazji wymieniono wszystkie niezbędne uszczelniacze etc ...

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2006 06:43:33 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Na początek spróbuj zmienić olej na gęściejszy, nieraz to pomaga, pozatym w sumie to 5-ty bieg więc najmniej uzywany, ja na Twoim miejscu jezdził bym do zdychu, a potem kupił druga skrzynie.

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2006 07:07:59 
Użytkownik

Półtora miesiąca temu także naprawiałem skrzynię. Również padł mi synchronizator 3 biegu. Przy okazji wymieniłem jedno łożysko.
Koszt synchronizatora: ok. 120zł, z łożyskiem jakoś razem zapłacłem: 240zł.
Części oryginalne, zafoliowane z pieczątkami od Kulczyka (podziękowania dla Adama 12).
Problem jest, że strasznie dużo roboty przy tym.
Przy okazji wymieniłem sobie sprzęgło na nowe (LUK - 600zł)
Całość z robocizną i takimi dodatkami, jak olej (2,5 litra), oringi, nowe śruby, itd. wyniosła mnie 1540zł (w tym są już części dostarczone przeze mnie i sprzęgło).
Z tym, że we Wrocku jest gość, który specjalizuje się tylko w skrzyniach. Dostarcza mu się na stół wybebeszoną skrzynię i odbiera złożoną. W moim przypadku po rozebraniu i diagnozie sam dostarczyłem mu części - wyszło dużo taniej (co najmniej 100zł) i szybciej (części czekały na mnie w Motor-Polu na drugi dzień rano...
Zrobiłem już od tego czasu prawie 3 tys. km i wszystko działa perfect :-)

Zanim zaczniesz rozbierać na poważnie, to sprawdź:
1) czy nie poluzowało ci się coś w miejscu, gdzie do skrzyni dochodzi wajcha od gałki zmiany biegów. Obiawy są identyczne a wystaczy dokręcić jedną, czy dwie śrubki i naprawione. Trzeba zdjąć tylko katalizator, żeby się tam dostać...
2) Później sprawdź poziom oleju w skrzyni - koreczek z boku, od strony kierowcy. Palcem powinieneś czuć olej (leje się go do poziomu koreczka).
3) Na końcu odkręć koreczek na dole skrzyni - spuść olej. Jak zobaczysz na koreczku opiłki... to zacznij się martwić.

Co do twojego pytania, to wydaje mi się, że jak już sdecydujesz się na naprawę skrzyni, (i znasz się na tym, bo ponoć nawet serwisy sie boją w tym grzebać i udzielać gwarancji), to najpierw rozbierz, wyczyść i zobacz dokładnie, które części wymagają wymiany (jakieś wżery, wyszczerby, itd). A dopiero później zamawiaj...

Powodzenia...

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2006 09:05:55 
Użytkownik

Dzięki :) a niewiecie czy muszę wyjmować skrzynie do wymiany synchronizatora?

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2006 09:14:27 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
naj napisał(a):
Dzięki :) a niewiecie czy muszę wyjmować skrzynie do wymiany synchronizatora?

Musisz.

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2006 10:58:59 
Użytkownik

Jak mi zaczeło zgrzytać, byłem u mechanika, ściągneliśmy osłonę, a na niej od środka był jakiś pasek wąskiej gumy, na pewno nie z mojego samochodu.wywinięta była też osłona gumowa tej śruby od lewarka, ale śruby były dokręcone, może coś przeoczyliśmy, przy okazji wyciołem kata był zatkany prawie cały. Oleju było po śrubę i jest czyściutki. Wspominał też coś, ale nie jest pewny na stówe, że może wymiana synchro obejdzie się bez ściągania skrzyni.Ma pare synchronizatorów do 5-tki, diesla , ale od innych skrzyń. Stąd było moje pytanie wcześniej od jakich skrzyń będzie jeszcze pasował.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1